• Informacje na temat:

    baba wielkanocna 6 jaj

Przepisy na temat: baba wielkanocna 6 jaj
  • Sprawdzony przepis na "Puchowa baba wielkanocna"

  • Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć Wielkanocnej baby:) Moja jest pomarańczowa z kajmakową polewą.

  • Tym, którzy zostają w domu, czekając na gości, organizują małe świętowanie w gronie najbliższych lub po prostu chcieliby zabrać coś ze sobą na ten świąteczny stół, co na pewno się sprawdzi i nie sprawi większych problemów w transporcie polecam gorąco Babę drożdżową z niniejszego wpisu. Jest pyszna, delikatna, prosta, tania, a z małymi zmianami możecie ją wykonać w wersji wegańskiej. Trafiłam w tym roku na kilka blogów na których polecano przygotowanie przepysznych babek z porcji dwudziestu...

  • Bardzo łatwy. Zawsze udany.

  • Taką babkę piecze zawsze na święta moja mama i powiem szczerze, że mnie jeszcze nigdy nie wyszła tak dobra jak mamie.

  • Wielkanocny specjał

  • Pyszna sałatka, pewnie dlatego, że je się ją jeden raz w roku!!! Pycha:)

  • Przepis wart wypróbowania: "Baba makowa"

  • Przepis wart wypróbowania: "Baba drożdżowa"

Artykuły na temat: baba wielkanocna 6 jaj
  • Święto smaku

    Jajka faszerowane musem z wędzonego pstrąga (dla 6 osób) Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny na schłodzenie Poziom trudności: 1 Składniki: 6 ugotowanych na twardo jajek kurzych, 200 g filetu(...) koperku, konfitura z cebuli, pół ząbka czosnku, łyżeczka oliwy Jajka przekrój na pół wzdłuż lub w poprzek i wyjmij z nich żółtka (wykorzystaj je np. do pasty: wymieszaj z odrobiną curry, majonezem...

  • Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść. Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika...

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ...wątróbki, ubijaj, dopraw solą i pieprzem. Foremkę wyłóż folią spożywczą, a potem plastrami szynki parmeńskiej. Przełóż pasztet do formy i wstaw do lodówki na noc. Zrób konfiturę: na patelnię wsyp(...) małym ogniu, aż owoce zmiękną. Podawaj na zimno z plastrami pasztetu, który po wyjęciu z formy możesz owinąć szynką parmeńską, jak na zdjęciu powyżej. Teryna z łososia i sandacza z jajkiem...

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Nasi użytkownicy mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je naszym bliskim. 1. Jajka koguciki Fot. Megi110278 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Takie urocze koguciki będą bez wątpienia uroczą ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Nie trzeba wiele zachodu, aby zamienić zwykłe jajka w bardzo ciekawą (i smaczną) dekorację.   2.Deser fałszywe jajka Fot. OkolicePalnika na Smaker.pl /...

  • Zjawiska niecodzienne

    Jednak gdy mąż lub ja nabierzemy na nie apetytu i nie jest to przelotna zachcianka, na stole pojawia się niezwykły gość, np. drożdżowa baba. Dzieci mogą zamawiać ulubione potrawy na urodziny. Kończy(...), których, choć doskonałe, nie robiłam i wiem, że nie zrobię, np. sękacz. Już lista niezbędnych składników pokazuje, że to nie przysmak na co dzień: 40-60 jaj, kilogram lub półtora masła, niemal tyle...

  • Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające. Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek...

  • Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające. Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek...

  • Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole. Obok dań mięsnych i wędlin, słodkie smakołyki stanowią idealne uzupełnienie wielkanocnego menu. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi (i smaku) jak pyszne, słodkie desery. Królowa stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba...

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Użytkownicy Smakera mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je na świątecznym stole. Fot. 123RF/Picsel W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym. Czasem kilka drobnych eksperymentów kulinarnych może...

  • Długie i zdrowe życie jest chyba marzeniem każdego z nas. Ale w jaki sposób je zrealizować? Wiele osób sądzi, że nie mamy większego wpływu na to ile lat przeżyjemy, gdyż jest to zapisane w naszych genach. Nic bardziej mylnego! To co jemy może ustrzec nas przed wieloma chorobami, a tym samym przyczynić się do przedłużenia naszego życia. Z pewnością słyszeliście kiedyś o plemionach, których członkowie żyją zaskakująco długo, mimo iż nie mają dostępu do nowoczesnej medycyny. Jak to możliwe?...