• Informacje na temat:

    baba pomaranczowa

Przepisy na temat: baba pomaranczowa
  • Wielkanocna baba w wersji mini

    Tradycyjna baba wielkanocna gości na naszych stołach od lat.

  • Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć Wielkanocnej baby:) Moja jest pomarańczowa z kajmakową polewą.

  • Przedświąteczna szkoła bab

    Na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się baba. Podajemy 10 przepisów na te pyszne wielkanocne wypieki.

  • Super pieczywo na śniadanie. Smakuje wybornie z kakao.

  • Wypróbowany przepis na "Baba migdałowa"

  • Baba w cytrynowej polewie

    Aromatyczna i puszysta.

  • Taką babkę piecze zawsze na święta moja mama i powiem szczerze, że mnie jeszcze nigdy nie wyszła tak dobra jak mamie.

  • Wielkanoc

    Baba drożdżowa Składniki: 15 g drożdży, 175 g masła (plus masło do wysmarowania formy), 0,6 kg mąki, 7 żółtek, 70 g cukru pudru, 150 g mleka, 50 g rodzynek, 50 g skórki z pomarańczy(...) pomarańczową. Wysmaruj grubą warstwą masła formę na babę. Przełóż do niej ciasto tak, aby znalazło się dwa-trzy cm poniżej rantu. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy baba ostygnie, wyjmij ją...

  • Ciasto szybkie,tanie i smakuje każdemu.

Artykuły na temat: baba pomaranczowa
  • Katarzyna Bosacka: Mak? Oj, tak!

    Siała baba mak, nie wiedziała jak, a że chytra była, dolała do niego wody, wrzuciła sztuczny miód, bułkę tartą, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, syrop glukozowo-fruktozowy i chemiczny olejek migdałowy. Wszystko zapuszkowała i sprzedać w sklepie poleciała.

  • Udało nam się wyłonić zwycięzców, do których powędrują wspaniałe książki Pawła Małeckiego pt. "Cukiernia Lidla". Wiemy już jakie macie niezawodne sposoby na idealną babę drożdżową. Okazuje się, że kluczem jest pozytywna atmosfera, silne ręce, cisza i składniki w temperaturze pokojowej. Bardzo chcieliśmy podziękować za wszystkie zgłoszenia. Nie spodziewaliśmy się aż tylu odpowiedzi. Spośród wszystkich musieliśmy wybrać tylko osiem, zespół Smakera miał bardzo ciężki orzech do zgryzienia. Po...

  • Wielkanocne delicje

    Pascha, parzona baba, ciasteczka zdobione jak pisanki to pracochłonne słodkości. Ale trud ich przygotowania wynagrodzi niepowtarzalny smak.

  • Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole. Obok dań mięsnych i wędlin, słodkie smakołyki stanowią idealne uzupełnienie wielkanocnego menu. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi (i smaku) jak pyszne, słodkie desery. Królowa stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba...

  • Tradycyjna Wielkanoc

    Sernik, parzona baba, keks i mazurek. Smaki dzieciństwa cofają czas.

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Bakłażan - bogate źródło błonnika

    ...sporządza się pasty i dipy. Baba ghanoush, czyli dip po libańsku  Bakłażany umyj, osusz i opalaj na palnikach 15 minut. Gdy zrobią się czarne, włóż do piekarnika na kolejne 15 min. Z gorących wyjmij...

  • Rozpoczynamy sezon na grillowanie. Z pewnością w waszych lodówkach już czekają kiełbaski, a inne mięsa powoli zaczynają się marynować. A co z wegetarianinami? Zadbaliśmy, aby także i oni mogli zjeść coś z rusztu. Fot. 123RF Wygląda na to, że użytkownicy Smakera kochają grillować. Wśród dodanych przez nich przepisów znaleźliśmy mnóstwo propozycji, które można przygotować właśnie w ten sposób. Wiele z tych propozycji to fantastyczne pomysły na dania bezmięsne, które pokochają wegetarianie. Co...

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    Przed tygodniem odbyła się już siedemnasta edycja Konkursu Potraw Regionalnych "Stół Wielkanocny" ze "Śniadaniem Wielkanocnym", którego zadaniem jest promowanie wielkanocnych zwyczajów i tradycji.

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...