• Informacje na temat:

    baba piaskowa z zurawina

Przepisy na temat: baba piaskowa z zurawina
  • Piaskowa baba wielkanocna z żurawiną

    Królowa na wielkanocnym stole.

  • Pachnąca, rozpływająca się w ustach baba.

  • Przepis wart wypróbowania: "Żurawinowa baba"

  • Wszyscy zawsze się śmieją z nazwy tego ciasta. Zawiera ono w sobie bardzo dużo smakołyków ( podobnie jak u Baby Jagi ). Ciasto jest naprawdę zaskakująco smaczne i każdy je sobie chwali.

  • Pyszna babka na święta Wielkiej Nocy. Ciekawe porady na temat tego ciasta znalazłem na blogu mojewypieki.blox.pl. Przepis nie pochodzi z tamtej strony, lecz dostowałem się do wskazówek.

  • Pomalutku szykujemy się na Wielkanoc. Szukamy nowe przepisy...coś nowego. Tym razem nowy przepis, ale klasyk;) Baba drożowa...pyszna:)

  • ŁATWIUTKIE I SZYBCIUTKIE:)

  • Podstawą pasty jest pieczony bakłażan. W smaku jest świeża i delikatna. Ja wolę, gdy ma trochę mniej pietruszki za to więcej czosnku. Dokładne proporcje radzę dobrać przy robieniu i „na smak” . Pastę powinno się podawać po schłodzeniu w lodówce przez mniej więcej trzy godziny, ale tu również robię wyjątek, bo wolę ją serwowaną w temperaturze pokojowej.

  • Wielkanocny specjał

  • Smaczna jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięska i sałaty

Artykuły na temat: baba piaskowa z zurawina
  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs czy sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF.COM/PICSEL Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Odmładzająca dmuchawa Duża ilość różnego rodzaju...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Patelnia z kamienną nieprzywierającą powłoką Lava Stone marki FLORINA powraca w nowej odsłonie i w towarzystwie innych naczyń. W sprzedaży dostępne są również duży garnek oraz rondel. Nowa głęboka patelnia Lava ma 5 cm wysokości i 4,5 mm grubości dna. Dzięki temu utrzymuje dłużej ciepło i nadaje się do duszenia "ciężkich" mięs. System Air Cusion pozwala na szybkie, beztłuszczowe smażenie. Dzięki odpornej powłoce typu Lava Stone można zapomnieć o zarysowaniach i zniszczeniach. Naczynia...

  • Udało nam się wyłonić zwycięzców, do których powędrują wspaniałe książki Pawła Małeckiego pt. "Cukiernia Lidla". Wiemy już jakie macie niezawodne sposoby na idealną babę drożdżową. Okazuje się, że kluczem jest pozytywna atmosfera, silne ręce, cisza i składniki w temperaturze pokojowej. Bardzo chcieliśmy podziękować za wszystkie zgłoszenia. Nie spodziewaliśmy się aż tylu odpowiedzi. Spośród wszystkich musieliśmy wybrać tylko osiem, zespół Smakera miał bardzo ciężki orzech do zgryzienia. Po...

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF/Picsel Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co niemiara. To właśnie...

  • Oczyszczanie organizmu z toksyn, określane niekiedy z angielska jako detoks, przydaje się szczególnie wtedy, kiedy czujemy się ociężali po zimie, ale nie tylko. Zobaczmy, jak znów poczuć się lżej i młodziej. Jak oczyścić organizm, żeby poczuć się lżej na wiosnę? / fot. 123rf.com Detoks: Co to tak naprawdę jest? Przed rozpoczęciem detoksu, należy pamiętać, że dieta oczyszczająca nie służy chudnięciu, a usunięciu z organizmu szkodliwych toksyn. Czym tak naprawdę są? To produkty przemiany...

  • Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść. Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika...

  • Na Waszym wielkanocnym stole najczęściej pojawiały się wszystkim dobrze znane, tradycyjne potrawy. Nie zabrakło żurku, jajek, drożdżowych i piaskowych bab, a także kolorowych sałatek. Bardzo dziękujemy za chęć podzielenia się z nami, tym, jak wygląda Wasze wielkanocne śniadanie. Spośród wszystkich nadesłanych do nas odpowiedzi wybraliśmy nagrodziliśmy trzy, do ich autorów powędrują nagrody. Oto zwycięzcy: Pani Paulina: "Święta, święta i po świętach... Postanowiłam jednak wspomnieć moje...

  • Wrzesień trwa w najlepsze, a wraz z nim rok szkolny. Lada chwila studenci również skończą wakacje. Zaczęło się wczesne wstawanie i poranna gonitwa. Myślisz, że wyspanie się, zjedzenie śniadania i na dodatek bycie punktualnym na zajęciach jest niemożliwe? A jednak! Dzięki firmie Kupiec, cuda się zdarzają! Owsianki z serii „Coś na Ząb" to strzał w dziesiątkę! Zdrowe, pyszne, pożywne, a w dodatku dziecinnie proste w przygotowaniu. Nie wierzysz? Przekonaj się sam!   Czy rano zdarza Ci się...