• Informacje na temat:

    baba parzona

Przepisy na temat: baba parzona
  • Baba parzona

    Wielkanocne babeczki.

  • W smaku babka jest typowo piaskowa, delikatna. Jeśli użyjemy budyni czekoladowych możemy uzyskać co najmniej tak samo pyszną babkę czekoladową :) Ciasto piekłam w średniej foremce z kominem o średnicy na górze 24 cm.

  • Przedświąteczna szkoła bab

    Na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się baba. Podajemy 10 przepisów na te pyszne wielkanocne wypieki.

  • Pachnąca, rozpływająca się w ustach baba.

  • Jak mazurek to tylko z Warmii i Mazur!

    .... jabłkowego OCTIM - radzi Małgorzata Kuźniewska, menadżer produktu OCTIM. Na deser mieszkańcy Warmii raczą się m. in. babami piaskowymi z domowym lukrem i słodkimi, pięknie zdobionymi mazurkami, bo jak...

  • Pomalutku szykujemy się na Wielkanoc. Szukamy nowe przepisy...coś nowego. Tym razem nowy przepis, ale klasyk;) Baba drożowa...pyszna:)

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    .... Lukier: Jak go rozsmarować? Aby łatwo poszło, trzeba robić to na jeszcze ciepłych babach. Szybka polewa: Słodką dekorację błyskawicznie zrobisz, ucierając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny. Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się...

  • Szybkie,proste ciasto,które ucieszy nie jedno podniebienie a zajmuje nie wiele czasu.

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    ...rodzynkami. Wylej na nie pasy obu polew i rozprowadź widelcem, aby powstał ciekawy wzorek. II. Baba parzona Za 18 zł: Składniki: ●50 dag mąki ●szkl. mleka ●5 żółtek ●6 dag drożdży ●15 dag...

  • Smaczna jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięska i sałaty

Artykuły na temat: baba parzona
  • 24 żółtka; ćwierć szklanki mleka; 6 dkg drożdży; 25 dkg mąki; 20 dkg cukru; 10 dkg masła; pół laski wanilii; 5 dkg rodzynek; szczypta soli.

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką ;-) Zapraszamy do oglądania!

  • Wielkanocne delicje

    Pascha, parzona baba, ciasteczka zdobione jak pisanki to pracochłonne słodkości. Ale trud ich przygotowania wynagrodzi niepowtarzalny smak.

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Tradycyjna Wielkanoc

    Sernik, parzona baba, keks i mazurek. Smaki dzieciństwa cofają czas.

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę, trochę mięsa i jaj,...

  • Po co się szkolić?

    Od lat w świecie motoryzacji panuje przesąd, że kobiety nie potrafią prowadzić samochodów. Tymczasem z badań opracowanych przez portal rankomat.pl wynika, że panie jeżdżą bardzo dobrze - potwierdza to 80 proc. zapytanych mężczyzn. Czy stereotyp "uwaga: baba za kierownicą" może zostać złamany?

  • Udało nam się wyłonić zwycięzców, do których powędrują wspaniałe książki Pawła Małeckiego pt. "Cukiernia Lidla". Wiemy już jakie macie niezawodne sposoby na idealną babę drożdżową. Okazuje się, że kluczem jest pozytywna atmosfera, silne ręce, cisza i składniki w temperaturze pokojowej. Bardzo chcieliśmy podziękować za wszystkie zgłoszenia. Nie spodziewaliśmy się aż tylu odpowiedzi. Spośród wszystkich musieliśmy wybrać tylko osiem, zespół Smakera miał bardzo ciężki orzech do zgryzienia. Po...

  • Monika Olejnik: Drugiej takiej nie ma

    Trudno uwierzyć, że jedna z najpopularniejszych polskich dziennikarek 21 listopada kończy 60 lat! Tym bardziej, że Monika Olejnik ani myśli o emeryturze, czy zajmowaniu się ogródkiem. Ponoć nie chce nawet, by półtoraroczny wnuk Jeremi mówił do niej "baba", gdyż czuje się na to zbyt młodo - wystarczy Monika. Patrząc na dziennikarkę, można odnieść wrażenie, że czas się dla niej zatrzymał. Wygląda...

  • Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole. Obok dań mięsnych i wędlin, słodkie smakołyki stanowią idealne uzupełnienie wielkanocnego menu. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi (i smaku) jak pyszne, słodkie desery. Królowa stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba...