• Informacje na temat:

    baba drożdżowa która zawsze wychodzi

Przepisy na temat: baba drożdżowa która zawsze wychodzi
  • Sposób na wielkanocną babę

    Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie Świąt. Pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas rodzinnych spotkań. Najbardziej popularna i tradycyjna, to ta drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. W czym tkwi sekret idealnego wypieku baby i jak znaleźć na nią sposób, aby zawsze wychodziła idealnie?

  • To był pierwszy chlebek,który upiekłam,potem to już poszło.

  • Jabłecznik - ciasto, które zawsze wychodzi

  • biszkopt jest wyrośnięty i puszysty,można z jednego placka zrobić nawet trzy spody do innych ciast.można go zamrozić i wykorzystać za jakiś czas polecam!!!!!!!!!!!!!!

  • Swojskie ciasto drożdżowe mojej cioci Zosi. Zawsze wychodzi, jest wyrośnięte, pulchne i PYSZNE.

  • Taką babkę piecze zawsze na święta moja mama i powiem szczerze, że mnie jeszcze nigdy nie wyszła tak dobra jak mamie.

  • Ciekawy przepis na ciasto drożdżowe bez konieczności wyrabiania!

  • łatwo ! szybko! jest przepyszny, znika w mgnieniu oka. Pasuje zarówno do owoców, masy jak i oczywiście można jeść samego bez żadnych dodatków ewentualnie posypany cukrem pudrem. Mało słodki!!! Wspaniały na popołudnie przy kawie. Nie zdąrzyłam zrobić zdjęcia bo od razu zniknął:)

  • Wiele osób chce piec chleb, jeść domowy, ale twierdzą, że to trudne. Dzisiaj przepis na chleb który jest łatwy i zawsze wychodzi a do tego jest przepyszny.

  • Pomalutku szykujemy się na Wielkanoc. Szukamy nowe przepisy...coś nowego. Tym razem nowy przepis, ale klasyk;) Baba drożowa...pyszna:)

Artykuły na temat: baba drożdżowa która zawsze wychodzi
  • Wielkanocna awanturka

    Marzena lubi mazurki, Ania woli drożdżowe baby, ale same ciast nigdy nie piekły. Za trudne! – przyznają. W tym roku z nami i pod opieką Agnieszki Kalińskiej, cukiernika z hotelu Sheraton, dziennikarki telewizyjne odważyły się zadebiutować. Przy rozmowie o świątecznych zwyczajach w Krakowie i na Podlasiu powstawał pierwszy mazurek Marzeny Rogalskiej i świąteczna baba Anny Maruszeczko.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Wszystko w porządku

    ...mówię albo że trzęsie mi się ręka. Przygotowując się do roli, zawsze sięgam do swoich najgłębszych emocji i potem trudno mi się przestawić - wyznaje.. Lubi swoją postać przemyśleć, dlatego nie cierpi(...) gwiazdą. - Do Hanuszkiewicza wysłał mnie słynący z surowości profesor Aleksander Bardini - wspomina Dykiel. - Byłam jego ulubienicą. Może dlatego, że zawsze dobrze śpiewałam. Na czwartym roku studiów...

  • Z pewnością znasz to uczucie, kiedy krótko po posiłku ponownie zaczyna ci burczeć w brzuchu. Co jest przyczyną i jak można temu zapobiec? Zdarzają ci się nagłe napady głodu? Mimo zjedzonego posiłku, szybko masz ochotę sięgnąć po kolejną przekąskę? Przylgnęła do ciebie etykietka osoby wiecznie głodnej, która może zjeść bardzo dużo? Nie obawiaj się, takie symptomy wcale nie muszą być oznaką choroby. Być może wystarczy zmienić kilka pozornie niewinnych nawyków. Oto kilka powodów, przez które...

  • Wszystko w porządku

    ...mówię albo że trzęsie mi się ręka. Przygotowując się do roli, zawsze sięgam do swoich najgłębszych emocji i potem trudno mi się przestawić - wyznaje.. Lubi swoją postać przemyśleć, dlatego nie cierpi(...) gwiazdą. - Do Hanuszkiewicza wysłał mnie słynący z surowości profesor Aleksander Bardini - wspomina Dykiel. - Byłam jego ulubienicą. Może dlatego, że zawsze dobrze śpiewałam. Na czwartym roku studiów...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Wszystko w porządku

    ...mówię albo że trzęsie mi się ręka. Przygotowując się do roli, zawsze sięgam do swoich najgłębszych emocji i potem trudno mi się przestawić - wyznaje.. Lubi swoją postać przemyśleć, dlatego nie cierpi(...) gwiazdą. - Do Hanuszkiewicza wysłał mnie słynący z surowości profesor Aleksander Bardini - wspomina Dykiel. - Byłam jego ulubienicą. Może dlatego, że zawsze dobrze śpiewałam. Na czwartym roku studiów...

  • „Piłem – NIE Jadę!” to już czwarta odsłona akcji, która ma na celu edukację w zakresie odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu. Organizatorzy skupili się na konieczności reakcji, gdy osoba spożywająca alkohol chce prowadzić samochód. Sprawa powinna być oczywista, jednak prawidłowa reakcja wymaga zarówno odwagi, jak i wiedzy. Wystartowała czwarta odsłona kampanii społecznej „Piłem - NIE Jadę!". Akcja skupia się na edukacji i promowaniu właściwych postaw. Na kwestię nietrzeźwych kierowców zwraca...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko...

  • Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto już dziś zaplanować wigilijne menu. Na szczęście wybór potraw na rodzinną uroczystość jest prosty – od setek lat na polskich stołach pojawiają się tradycyjne dania. Ich staranne przygotowanie również nie powinno nastręczać nam problemów - bez względu na kulinarne umiejętności wigilijna kolacja zawsze będzie miała swój wyjątkowy smak. Które rarytasy powinniśmy uwzględnić w przedświątecznym menu? Karp Większość Polaków nie wyobraża sobie...