• Informacje na temat:

    baba drożdżowa ani starmach

Przepisy na temat: baba drożdżowa ani starmach
  • Pierniczki zyskały wiele pochlebnych recenzji na blogu autorki. Postanowiłam wypróbować przepis. Co prawda lekko go zmodyfikowałam. Po upieczeniu były mięciutkie, potem lekko stwardniały. Ogólnie przepis uważam za świetny. Moja rodzina pierniczki bardzo chwali.

  • Pomalutku szykujemy się na Wielkanoc. Szukamy nowe przepisy...coś nowego. Tym razem nowy przepis, ale klasyk;) Baba drożowa...pyszna:)

  • ŁATWIUTKIE I SZYBCIUTKIE:)

  • Przepis wart wypróbowania: "Baba drożdżowa"

  • Wielkanocny specjał

  • najlepsza tradycyjne baba wielkanocna pachnąca drożdżami :)

  • Taką babkę piecze zawsze na święta moja mama i powiem szczerze, że mnie jeszcze nigdy nie wyszła tak dobra jak mamie.

  • Smaczny pomysł na "Leniwa baba drożdżowa"

  • Tym, którzy zostają w domu, czekając na gości, organizują małe świętowanie w gronie najbliższych lub po prostu chcieliby zabrać coś ze sobą na ten świąteczny stół, co na pewno się sprawdzi i nie sprawi większych problemów w transporcie polecam gorąco Babę drożdżową z niniejszego wpisu. Jest pyszna, delikatna, prosta, tania, a z małymi zmianami możecie ją wykonać w wersji wegańskiej. Trafiłam w tym roku na kilka blogów na których polecano przygotowanie przepysznych babek z porcji dwudziestu...

Artykuły na temat: baba drożdżowa ani starmach
  • Ania Starmach, jurorka MasterChefa i MasterChefa Juniora, dzieli się swoimi najlepszymi pomysłami na wyjątkowe kolacje! „Pyszne kolacje" to zestaw kulinarnych pewniaków. Przepisów, dzięki którym szybko i z łatwo dostępnych składników wyczarujesz wspaniały posiłek dla siebie i swoich bliskich.W książce znajdziesz też praktyczne porady, jak dobrać odpowiednie wino do potrawy, jak je smakować i przechowywać, aby móc w pełni cieszyć się jego walorami. Książka ukaże się nakładem Wydawnictwa Znak....

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Ania Starmach, jurorka MasterChefa i MasterChefa Juniora, prezentuje przepisy na doskonałe domowe obiady, łatwe do przygotowania dla każdego. Na początek gorące, aromatyczne zupy. Jako danie główne zrumieniona pierś z kaczki podana z pomarańczami, soczysty stek z masłem czosnkowym lub risotto z dojrzałymi zielonymi szparagami. I wreszcie idealny deser: delikatna tarta z owocami albo, jeśli mamy naprawdę wielką ochotę na łakocie, kawałek pysznego czekoladowego sernika. Obiad powinien być...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Ciemny biszkopt nasączony odrobiną wiśniówki, do tego polewa czekoladowa i śmietanowy krem. Wszystko ozdobione samochodzikami z kolorowej masy cukrowej. Biszkopt 6 jaj150 g cukru115 g mąki pszennej25 g kakao40 g masła Nasączenie 1/3 szklanki wiśniówki2/3 szklanki wody Krem 1 łyżka żelatyny5 łyżek wody550 ml śmietanki kremówki2 łyżeczki cukru pudru Konfitura wiśniowa 500 g wiśni200 g cukru1 cytryna Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki kremówki60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)60 g mlecznej...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Wielkanoc bez jajek? Nie ma takiej opcji! Jednym z najprzyjemniejszych momentów przygotowań do świąt jest malowanie pisanek. Nie może ich zabraknąć w wiklinowym koszyczku ze święconką. Fot. materiały prasowe W czasie przepełnionego radością świątecznego poranka składamy sobie życzenia, dzieląc się... jajkiem! Jest ono bohaterem wielu wielkanocnych zwyczajów na całym świecie. Bez wątpienia gra główną rolę w czasie świątecznych posiłków. Nowe, inspirujące przepisy sprawią, że jajka szybko nam...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Ania zaprezentowała jurorom przepis na miodownik. Ciasto 3 szklanki mąki pszennej 0,9 dag margaryny 1 szklanka cukru 3 jaja 1½ łyżeczki sody 3 łyżki miodu   Masa śmietanowa ze śliwkami ½ kg śliwek węgierek 1 szczypta cynamonu 1 szczypta kardamonu 2-3 łyżki miodu (zależy od kwaśności śliwek) opcjonalnie dłuższe smażenie lub dodanie ½ łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody (do rozpuszczenia mąki) 400 ml śmietany 30% 2 serki mascarpone 2-3...

  • Udało nam się wyłonić zwycięzców, do których powędrują wspaniałe książki Pawła Małeckiego pt. "Cukiernia Lidla". Wiemy już jakie macie niezawodne sposoby na idealną babę drożdżową. Okazuje się, że kluczem jest pozytywna atmosfera, silne ręce, cisza i składniki w temperaturze pokojowej. Bardzo chcieliśmy podziękować za wszystkie zgłoszenia. Nie spodziewaliśmy się aż tylu odpowiedzi. Spośród wszystkich musieliśmy wybrać tylko osiem, zespół Smakera miał bardzo ciężki orzech do zgryzienia. Po...