• Informacje na temat:

    baba aromatyczna

Przepisy na temat: baba aromatyczna
  • Baba z makiem i czekoladą

    Aromatyczna baba.

  • Przekąska z aromatycznego bakłażana

  • Baba w cytrynowej polewie

    Aromatyczna i puszysta.

  • Pachnąca, rozpływająca się w ustach baba.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na(...) i oliwy, posypane natką pietruszki. Aromatyczna dolmadakia czyli zgrabne pakieciki mielonego mięsa z przyprawami, zawiniętego w liście winogronowe, polane oliwą i sokiem z cytryny. Jada się je najczęściej...

  • Pomalutku szykujemy się na Wielkanoc. Szukamy nowe przepisy...coś nowego. Tym razem nowy przepis, ale klasyk;) Baba drożowa...pyszna:)

  • Szybkie,proste ciasto,które ucieszy nie jedno podniebienie a zajmuje nie wiele czasu.

  • Smaczna jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięska i sałaty

  • Super pieczywo na śniadanie. Smakuje wybornie z kakao.

  • Podstawą pasty jest pieczony bakłażan. W smaku jest świeża i delikatna. Ja wolę, gdy ma trochę mniej pietruszki za to więcej czosnku. Dokładne proporcje radzę dobrać przy robieniu i „na smak” . Pastę powinno się podawać po schłodzeniu w lodówce przez mniej więcej trzy godziny, ale tu również robię wyjątek, bo wolę ją serwowaną w temperaturze pokojowej.

Artykuły na temat: baba aromatyczna
  • Masz, babo placek!

    ...veneta. Do ciasta drożdżowego dodaje się jajka, a zamiast oliwy i soli cukier oraz masło. Smakuje i wygląda podobnie jak słynna baba drożdżowa panettone. Pachnące i pyszne Jednak najbardziej(...) jest pyszna sama w sobie: chrupiąca, aromatyczna, choć lubi też towarzystwo dobrej oliwy, wina, pomidorów. na zewnątrz, cudownie miękka w środku, pachnąca oliwą, najprawdziwsze niebo w gębie! Czekałam...

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...

  • ...do pradu, a masaze i termostat na prad sa wlasnie. Oj, juz sie widze, bioraca aromatyczna kapiej, rozkoszujaca sie masazem plecow, z lampka wina w dloni:)) Z rzeczy mniej wesolych - jutro o 8 rano...

  • Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść. Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika...

  • Anioł w diabelskim przebraniu

    ..., Kryśka! Amorów ci się zachciało na stare lata!", zbeształam się w myślach. Bo kto to widział, żeby stara baba płoniła się jak panienka pod wpływem męskiego spojrzenia? zaparzyłam sobie ziółka i włączyłam...

  • Udało nam się wyłonić zwycięzców, do których powędrują wspaniałe książki Pawła Małeckiego pt. "Cukiernia Lidla". Wiemy już jakie macie niezawodne sposoby na idealną babę drożdżową. Okazuje się, że kluczem jest pozytywna atmosfera, silne ręce, cisza i składniki w temperaturze pokojowej. Bardzo chcieliśmy podziękować za wszystkie zgłoszenia. Nie spodziewaliśmy się aż tylu odpowiedzi. Spośród wszystkich musieliśmy wybrać tylko osiem, zespół Smakera miał bardzo ciężki orzech do zgryzienia. Po...

  • Kobiety ich mężczyzn

    ...szczeniaki, aż do dwóch mężczyzn z jakimś ustrojstwem. (Była jeszcze szaroskóra brudna baba ze śmierdzącymi czyburiakami, ale na jej temat milczę - Mericzka nie lubi czyburiaków). Pawilon, w którym...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Jak być zawsze młodą, piękną i bogatą

    ...rozmiar, bo w ciasnych butach chodzić się nie da, a za duże klapią. I miej zaufanie do swego instynktu,większe niż do moich uwag. Jeśli poczujesz, że musisz wrzasnąć: "ale chrzani durna baba!", to nie(...) twoją rywalką: ta gruba, ta łysa - i tamta z nogami w iks. Uwierz: najbardziej beznadziejna baba może się okazać kobietą fatalną. I odbić Ci faceta. Bo, niestety i psiakość, nie ma brzydkich kobiet...

  • Rozpoczynamy sezon na grillowanie. Z pewnością w waszych lodówkach już czekają kiełbaski, a inne mięsa powoli zaczynają się marynować. A co z wegetarianinami? Zadbaliśmy, aby także i oni mogli zjeść coś z rusztu. Fot. 123RF Wygląda na to, że użytkownicy Smakera kochają grillować. Wśród dodanych przez nich przepisów znaleźliśmy mnóstwo propozycji, które można przygotować właśnie w ten sposób. Wiele z tych propozycji to fantastyczne pomysły na dania bezmięsne, które pokochają wegetarianie. Co...