• Informacje na temat:

    baba ala sekacz

Przepisy na temat: baba ala sekacz
  • UDAJE SĘKACZ ALE SMAKUJE JAK ON.DOŚC POSTY W WYKONANIU.

  • Smaczna jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięska i sałaty

  • Pomalutku szykujemy się na Wielkanoc. Szukamy nowe przepisy...coś nowego. Tym razem nowy przepis, ale klasyk;) Baba drożowa...pyszna:)

  • Podstawą pasty jest pieczony bakłażan. W smaku jest świeża i delikatna. Ja wolę, gdy ma trochę mniej pietruszki za to więcej czosnku. Dokładne proporcje radzę dobrać przy robieniu i „na smak” . Pastę powinno się podawać po schłodzeniu w lodówce przez mniej więcej trzy godziny, ale tu również robię wyjątek, bo wolę ją serwowaną w temperaturze pokojowej.

  • Sprawdzony przepis na "Szafranowa baba"

  • Warstwowe, biszkoptowe ciasto w połączeniu z gorzką czekoladą smakuje wyśmienicie. Jest pracochłonne, ale warto poświęcić na nie trochę czasu.

  • Początkowo chciałam przygotować do pasty bakłażanowej chlebki naan. Ale czas nie pozwolił. I poratowały mnie makowe krakersy bezglutenowe.

  • Pachnąca, rozpływająca się w ustach baba.

  • Szybkie,proste ciasto,które ucieszy nie jedno podniebienie a zajmuje nie wiele czasu.

  • Super pieczywo na śniadanie. Smakuje wybornie z kakao.

Artykuły na temat: baba ala sekacz
  • Zjawiska niecodzienne

    Jednak gdy mąż lub ja nabierzemy na nie apetytu i nie jest to przelotna zachcianka, na stole pojawia się niezwykły gość, np. drożdżowa baba. Dzieci mogą zamawiać ulubione potrawy na urodziny. Kończy(...) wstępie. Przy pewnym wysiłku mogłabym opanować anatomię drobiu, ale po co, skoro mam Kubę? Dzięki jego pomocy od święta przyrządzamy włoską wersję galantyny z kurczaka, czyli galantyna di pollo. Tę zimną...

  • Udało nam się wyłonić zwycięzców, do których powędrują wspaniałe książki Pawła Małeckiego pt. "Cukiernia Lidla". Wiemy już jakie macie niezawodne sposoby na idealną babę drożdżową. Okazuje się, że kluczem jest pozytywna atmosfera, silne ręce, cisza i składniki w temperaturze pokojowej. Bardzo chcieliśmy podziękować za wszystkie zgłoszenia. Nie spodziewaliśmy się aż tylu odpowiedzi. Spośród wszystkich musieliśmy wybrać tylko osiem, zespół Smakera miał bardzo ciężki orzech do zgryzienia. Po...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Pobierz darmową książkę! Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. To właśnie tym ostatnim zdecydowaliśmy się poświęcić naszego najnowszego e-booka. Jeżeli myśleliście, że pasztet to nudna potrawa, która niczym nie może zaskoczyć, ta książka wyprowadzi Was z błędu. Specjalnie dla czytelników Smakera zebraliśmy w...

  • W kolejnym, trzecim już, odcinku programu „Bake off – Ale ciacho!” nie zabraknie wrażeń, imponujących wypieków i… łez. W ubiegłym tygodniu, uczestnicy słodkiego turnieju „Bake Off - Ale Ciacho!" musieli zmierzyć się z regionalnymi wypiekami. Pierwszym, pozornie łatwym, zadaniem było przygotowanie cebularzy - symbolu Lubelszczyzny. Chociaż receptura wydawała się niezbyt skomplikowana, uczestnicy bardzo szybko zorientowali się, że diabeł tkwi w szczegółach. Tylko nielicznym udało się...

  • Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole. Obok dań mięsnych i wędlin, słodkie smakołyki stanowią idealne uzupełnienie wielkanocnego menu. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi (i smaku) jak pyszne, słodkie desery. Królowa stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i deserów, ale...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Tomasz Bączkowski został zwycięzcą trzeciej edycji „Bake Off – Ale Ciacho!”. To właśnie do niego powędrował tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 tysięcy złotych. Oto wszystkie wypieki, które przygotował w programie. Na co dzień Tomasz prowadzi firmę architektoniczno-budowlaną, która zajmuje się renowacją i przebudową starych obiektów. Swoje życie dzieli pomiędzy Łodzią oraz maleńką wsią w Lubuskiem. To właśnie tam oddaje się największym pasjom - pszczelarstwu (ma niewielką, liczącą 10 uli...

  • Rozpoczynamy sezon na grillowanie. Z pewnością w waszych lodówkach już czekają kiełbaski, a inne mięsa powoli zaczynają się marynować. A co z wegetarianinami? Zadbaliśmy, aby także i oni mogli zjeść coś z rusztu. Fot. 123RF Wygląda na to, że użytkownicy Smakera kochają grillować. Wśród dodanych przez nich przepisów znaleźliśmy mnóstwo propozycji, które można przygotować właśnie w ten sposób. Wiele z tych propozycji to fantastyczne pomysły na dania bezmięsne, które pokochają wegetarianie. Co...