• Informacje na temat:

    bab ziemniaczana

Przepisy na temat: bab ziemniaczana
Artykuły na temat: bab ziemniaczana
  • Baba ziemniaczana

    ...i wymieszaj. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę wlej najpierw połowę masy ziemniaczanej i wyrównaj powierzchnię łyżką. Na niej rozsmaruj masę twarogową i zalej resztą masy ziemniaczanej. Kugelis...

  • Zobaczcie, jak w dzisiejszych czasach zarabia się na... zamiarze zrobienia sałatki ziemniaczanej. Nietypowa kampania internetowa, której celem było zebranie 10 dolarów na ziemniaczaną sałatkę, wymknęła się swojemu twórcy spod kontroli. Zach Brown ogłosił na stronie internetowej "Kickstarter" zbiórkę pieniędzy na swoją pierwszą sałatkę ziemniaczaną. Suma miała wynosić 10 dolarów. Kampania stała się jednak fenomenem mediów społecznościowych. Autorowi pomysłu udało się zebrać ponad 55 tysięcy...

  • Kotlety rybne

    Do charakterystycznych potraw regionu kaszubskiego należą dania rybne, prażnica, czyli jajecznica oraz ciasta – kuch na młodzach czy baba wielkanocna.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Katarzyna Bosacka: Mak? Oj, tak!

    Opowiastka o babie niech służy za przestrogę - zamiast kupować gotową masę makową w puszce, zdecydowanie lepiej zrobić ją w domu, bo większość gotowych mas ma w składzie przede wszystkim wodę, a nie mak, a to on powinien być głównym bohaterem świątecznych wypieków. Tak, wiem, że zrobienie masy makowej jest trudne. Najpierw trzeba mak kupić. Świeży jest słodki w smaku, stary - gorzki i zjełczały...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Tradycyjna Wielkanoc

    Baby drożdżowe parzone Składniki na 3 małe babki: 50 dag mąki, 1/4 litra mleka, 6 dag drożdży, 5 żółtek, 15 dag cukru pudru, 10 dag masła, 5 dag migdałów, skórka otarta z cytryny, sok(...) połącz z cukrem pudrem, dodaj alkohol lub wodę. Wystudzone babki polej obficie lukrem. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 90 minut Porcja: 320 kalorii Drożdżowy przekładaniec Składniki na 14

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Pobierz darmową książkę! Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. To właśnie tym ostatnim zdecydowaliśmy się poświęcić naszego najnowszego e-booka. Jeżeli myśleliście, że pasztet to nudna potrawa, która niczym nie może zaskoczyć, ta książka wyprowadzi Was z błędu. Specjalnie dla czytelników Smakera zebraliśmy w...

  • Święto smaku

    ...z kwiatów czarnego bzu, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej, sól, biały pieprz, 6-10 miseczek lub niewielkich foremek do babeczek, olej do wysmarowania foremek, folia spożywcza Do(...) twarogu, 3 żółtka ugotowane na twardo + 1 surowe jajo, 150 g cukru, 120 g miękkiego masła, esencja waniliowa, bakalie: rodzynki, figi, daktyle, płatki migdałów, forma do babki lub duża czysta donica...

  • Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole. Obok dań mięsnych i wędlin, słodkie smakołyki stanowią idealne uzupełnienie wielkanocnego menu. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi (i smaku) jak pyszne, słodkie desery. Królowa stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba...