• Informacje na temat:

    bab ziemniaczana

Przepisy na temat: bab ziemniaczana
Artykuły na temat: bab ziemniaczana
  • Baba ziemniaczana

    ...i wymieszaj. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę wlej najpierw połowę masy ziemniaczanej i wyrównaj powierzchnię łyżką. Na niej rozsmaruj masę twarogową i zalej resztą masy ziemniaczanej. Kugelis...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Baba wielkanocna ze skórką pomarańczową

    Przygotowanie: Miękkie masło i margarynę utrzyj razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na kremową masę. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku i łyżce śmietany. 2. Do masy wsyp przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszaj. 3. Sparz i wyszoruj pomarańcze. Zetrzyj ich skórkę na tarce o grubych oczkach i dodaj ją do masy. 4. Formę na babkę wysmaruj...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Kotlety rybne

    Do charakterystycznych potraw regionu kaszubskiego należą dania rybne, prażnica, czyli jajecznica oraz ciasta – kuch na młodzach czy baba wielkanocna.

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Pobierz darmową książkę! Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. To właśnie tym ostatnim zdecydowaliśmy się poświęcić naszego najnowszego e-booka. Jeżeli myśleliście, że pasztet to nudna potrawa, która niczym nie może zaskoczyć, ta książka wyprowadzi Was z błędu. Specjalnie dla czytelników Smakera zebraliśmy w...

  • Katarzyna Bosacka: Mak? Oj, tak!

    Opowiastka o babie niech służy za przestrogę - zamiast kupować gotową masę makową w puszce, zdecydowanie lepiej zrobić ją w domu, bo większość gotowych mas ma w składzie przede wszystkim wodę, a nie mak, a to on powinien być głównym bohaterem świątecznych wypieków. Tak, wiem, że zrobienie masy makowej jest trudne. Najpierw trzeba mak kupić. Świeży jest słodki w smaku, stary - gorzki i zjełczały...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Pobierz darmową książkę! Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. To właśnie tym ostatnim zdecydowaliśmy się poświęcić naszego najnowszego e-booka. Jeżeli myśleliście, że pasztet to nudna potrawa, która niczym nie może zaskoczyć, ta książka wyprowadzi Was z błędu. Specjalnie dla czytelników Smakera zebraliśmy w...

  • Tradycyjna Wielkanoc

    Baby drożdżowe parzone Składniki na 3 małe babki: 50 dag mąki, 1/4 litra mleka, 6 dag drożdży, 5 żółtek, 15 dag cukru pudru, 10 dag masła, 5 dag migdałów, skórka otarta z cytryny, sok(...) połącz z cukrem pudrem, dodaj alkohol lub wodę. Wystudzone babki polej obficie lukrem. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 90 minut Porcja: 320 kalorii Drożdżowy przekładaniec Składniki na 14

  • Mazurek, sernik, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi, jak pyszne desery. Babka - królowa świątecznego stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie...