• Informacje na temat:

    azjatyckie marynowane warzywa

Przepisy na temat: azjatyckie marynowane warzywa
  • Jak prawidłowo przechowywać jedzenie?

    Blogerka kulinarna Daria Ładocha wyjaśniła, jak przechowywać masło, sosy azjatyckie, przeciery pomidorowe, marynowane warzywa, cukier palmowy, tofu, świeże zioła i trawę cytrynową, aby te nie straciły świeżości i swoich wartości odżywczych.

  • Przepis wart wypróbowania: "Marynowane warzywa"

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...zgodne z prawdą. Mieszkańcy Chin lubią lekkie alkohole, zwłaszcza piwo. Ciekawostką, rzadko spotykaną w Europie są trunki zawierające marynowanego węża, jaszczurkę lub inne zwierzę. Jest to jednak(...), jak korzystać z pałeczek. Następne kroki warto skierować do sklepu z oryginalnymi chińskimi produktami, gdzie dostępny towar jest najwyższej jakości. Dużym plusem w kuchni azjatyckiej jest to, że...

  • Przepis wart wypróbowania: "Azjatyckie pulpeciki"

  • Wypróbowany przepis na "Azjatyckie parowańce"

  • Smakowita i szybka w wykonaniu potrawka z kurczaczkiem, coś dla wielbicieli kuchni azjatyckiej:)

  • Kuchnia, której dotknięcie i spróbowanie "na żywo", mi się marzy, to kuchnia azjatycka. Właściwie nie wybrzydzałabym pomiędzy koreańską, wietnamską czy japońską, gdybym tylko miała okazję do któregoś z tych krajów pojechać. Każda jest ciekawa, kolorowa i wielowymiarowa w składnikach i aromatach. Wspólnym mianownikiem jest dla nich na pewno bogactwo warzyw krótko smażonych na mocnym ogniu tak, aby zachowały swój kolor, chrupkość i nie zdążyły puścić soków (technika stir - fry). Po aktywnej i...

  • Przepis wart wypróbowania: "Dorsz z estragonem i warzywa korzeniowe marynowane"

  • Smacznego :)

  • Dawniej niemalże każda gospodyni miała spiżarnię pełną soków, dżemów, konfitur, kiszonych i marynowanych warzyw. Dziś to wszystko możemy znaleźć na półkach sklepowych, które wręcz uginają się od wszelkich przetworów. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. Tym razem przygotowałam na zimę marynowane brokuły z dodatkiem marchewki i cebuli. Będą świetną przekąską lub dodatkiem do wielu dań.

Artykuły na temat: azjatyckie marynowane warzywa
  • Fasolka szparagowa przeciwko SARS

    ...przyprawionej marynowanej kapusty) oraz czosnku i rzodkwi. Gazeta akcentuje, że produkty te zasadniczo zwiększają odporność organizmu na SARS. Rząd podejmuje działania na szczeblu centralnym(...) dobroczynnych skutków fasolki dla ochrony przed SARS, a na pogłoskach w tej sprawie skorzystali jedynie producenci tego warzywa i cukru a także firmy telefonii komórkowej, za których pośrednictwem rada ta...

  • W Japonii istnieje wiele technik grillowania, które zasadniczo nosi nazwę teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że kanapki z grillowanym mięsem można kupić nawet w fast foodach. Fot. 123RF/Picsel Mięso marynowane jest w sosie zwanym tare, na który składają się: sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz dodatki w postaci cukru lub miodu, a niekiedy również imbiru. Grilluje się głównie ryby: marliny, tuńczyki, łososie i pstrągi, czasem też owoce morza, a także krewetki czy kalmary. W...

  • Kuchnia rozmaitości - baranina

    ...w zalewach z octem lub zsiadłym mlekiem, z przyprawami i warzywami. Powinno to trwać ok. 12 godzin, bo baranina musi skruszeć, by była miękka i odchodziła od kości. Najlepiej wybierać chude mięso...

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Wesele bez mięsa?

    ...usługi nie są bardzo drogie, jednak taką opcję należy wcześniej omówić z obsługą sali, w której odbywa się wesele. Na stołach, obok wędlin i galaretek, powinny pojawić się sery, nadziewane warzywa(...) wspaniałych smaków można odkryć, próbując potraw kuchni roślinnej: grillowane warzywa, potrawki z tofu, jaglane kotlety to tylko niektóre z proponowanych pozycji wegańskiego menu. Tort bez użycia jajek...

  • Niepowtarzalna, aromatyczna, kolorowa… a przy tym zdrowa! Króluje pod względem możliwości łączenia różnorodnych smaków. Oto kuchnia azjatycka! W 2018 roku będzie święcić tryumfy. Fot. 123RF/PicselTak bogata, tak pojemna! Różni się w zależności od regionu i państwa, ale jedno ją łączy - dostarcza niezapomnianych doznań smakowych! Już dziś przygotuj swoje azjatyckie danie i zaskocz domowników smakami Orientu! Kuchnia wietnamska - postaw na wyrazisty smak! Uznawana za jedną z najzdrowszych...

  • Węglowodany precz!

    ...: 1 łyżka sezamu Szczypior (2 szt.) Chili Pół pęczka szczypiorku 20 g marynowanego imbiru 400 g mięsa wołowego na tatara Łyżeczka słodko-kwaśnego sosu chili 3 łyżeczki oleju 1 łyżeczka(...) selera naciowego 3 gałązki świeżego tymianku 250 g cebuli 1 kg wołowiny Sól, pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 33 cl piwa Guinness (extra Stout) 0,5 l bulionu Warzywa...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Kurczak na wzmocnienie

    ..., zdejmij ją. Umyj, obierz i pokrój na kawałki marchewkę, seler, por i pietruszkę. Pieczarki posiekaj drobno, a imbir pokrój w kostkę. Warzywa, imbir i pieczarki wrzuć do zupy, dopraw solą i pieprzem(...) sojowego, sosu rybnego, reszty oliwy, octu ryżowego i reszty cukru przygotuj dresing i polej nim warzywa. Wymieszaj sałatkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pulpecikami.

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...