• Informacje na temat:

    awokado a la guacamole

Przepisy na temat: awokado a la guacamole
  • Guacamole idealne?

    Kolendra, czerwona cebula, pomidor, limonka, oliwa z oliwek... No i oczywiście awokado. Jaki jest przepis na guacamole idealne? Meksykański szef kuchni Enrique Casarrubias wyjaśnia recepturę krok po kroku.

  • Guacamole to tradycyjna, meksykańska salsa przyrządzana na bazie awokado. Możemy przygotować ją w klasycznej wersji lub wzbogacić ulubionymi składnikami. Guacamole jest świetnym dodatkiem do tortilli, ryb, mięs, pieczonych warzyw, ale także świeżego pieczywa. A co najważniejsze! Jest zdrowe i bardzo pożywne. Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną wersję meksykańskiej pasty z awokado, które ma także drugą, uroczą nazwę. Jaką? Otóż awokado to po prostu smaczliwka wdzięczna. I jak tu go nie kochać? ;)

  • Guacamole

    Czyli pasta z awokado. Łatwa w przygotowaniu świetnie sprawdzi się np. w roli przystawki.

  • Przepis na doskonałą i dietetyczną pastę z awokado.

  • Nachosy z guacamole

    Sposób przygotowania Tortille kroimy na trójkąty i wkładamy do piekarnika lub podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę. Miąższ blendujemy razem z czosnkiem, sokiem z limonki i przyprawami na jednolitą masę. Guacamole wkładamy do miseczki i podajemy razem z nachosami. Smacznego!

  • Guacamole to świetna przekąska imprezowa, szczególnie przyjemnie smakuje z grillowanym mięsem. Lekko pikantna, a zarazem orzeźwiająca pasta idealnie pasuje do tortilli oraz świeżego pieczywa.

  • Jak zrobić guacamole?

    Guacamole, pyszną przekąskę z awokado, każdy może sam przyrządzić w domu. Kasia Meller, autorka książki " W kuchni Mamy i córki" podaje sprawdzony przepis.

  • Guacamole

  • Awokado

    Ma swoich wiernych wielbicieli, ale nie brakuje też głosów, że smakuje nijako. Bo awokado nie jest solistą i potrzebuje dobrego towarzystwa. Warto się w nim rozsmakować, bo jest naprawdę zdrowe!

  • GUACAMOLE – to nasza propozycja na kolację dla dwojga.

Artykuły na temat: awokado a la guacamole
  • Guacamole - samo zdrowie

    Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Dziś, dzięki popularności kuchni meksykańskiej, cieszy się ono powodzeniem na całym świecie. Doceniane jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne.

  • Czy wiesz skąd pochodzi awokado, jak bardzo jest zdrowe i co z niego zrobić? Fot. 123RF/Picsel Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez niektórych klasyfikowane jako superowoc, bo awokado to właśnie owoc...

  • Z guacamole i kiełkami

    ...1. Ogórek umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w jak najcieńsze plasterki. 2. Kiełki opłukać na sicie, dobrze odsączyć. 3. Awokado przekroić na połowy,...

  • Awokado to kulinarny hit ostatnich miesięcy. W jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczny posiłek? Fot. 123RF/Picsel Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Owszem, awokado zawiera w sobie tłuszcze, jednak są to zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają...

  • Awokado

    Ma swoich wiernych wielbicieli, ale nie brakuje też głosów, że smakuje nijako. Bo awokado nie jest solistą i potrzebuje dobrego towarzystwa. Warto się w nim rozsmakować, bo jest naprawdę zdrowe!

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • Tortille omletowe z guacamole

    Przygotowanie: Awokado rozgniatamy z wyciśniętym czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu oraz pokrojoną bazylią. Jajko mieszamy trzepaczką, dodajemy posiekaną zieleninę, szczyptę soli i pieprzu oraz otręby. Wlewamy masę na patelnię z oliwą/olejem i smażymy na małym ogniu pod przykryciem, żeby omlet ściął się bez przewracania. Gotowy placek smarujemy pastą z awokado i układamy plastry pomidora oraz...

  • Awokado to kulinarny hit ostatnich lat - owoc zdrowy i bardzo smaczny. Naukowcy ostrzegają jednak, że nie wszyscy powinni włączać go do diety. Fot. 123RF/Picsel Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku Ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez...

  • Odżywcze awokado

    Robiłaś guacamole, została ci odrobina awokado? Zrób z tego maseczkę!

  • W ciągu 700 lat swojej swojego istnienia mury zamku w Rynie widziały niejedną wielką ucztę. Jednak najpewniej wszystko to blednie w porównaniu do wyczynów uczestników L'art de la cuisine Martell - jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce, dedykowanego młodym talentom. Fot. materiały prasowe 5 marca 2016 roku XIV - wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich przeżył nie lada oblężenie. 16 dwuosobowych drużyn reprezentujących...

Wideo na temat: awokado a la guacamole
  • Zmysłowe smaki: Guacamole – meksykański dip z awokado

    Awokado ma wiele zastosowań, a dzięki neutralnemu smakowi doskonale sprawdza się zarówno, jako składnik kremu czekoladowego, jak i baza wytrawnych past kanapkowych. Guacamole, czyli popularne danie kuchni meksykańskiej, to pyszny, świeży dip. Poznajcie najlepszy przepis! Guacamole – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Guacamole – meksykański dip z awokado

    Awokado ma wiele zastosowań, a dzięki neutralnemu smakowi doskonale sprawdza się zarówno, jako składnik kremu czekoladowego, jak i baza wytrawnych past kanapkowych. Guacamole, czyli popularne danie kuchni meksykańskiej, to pyszny, świeży dip. Poznajcie najlepszy przepis! Guacamole – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Kierownik planu "Dzień Dobry TVN" Marcin Sobolewski podzielił się swoim przepisem na chili con carne z szarpanej wołowiny i świeże meksykańskie guacamole. Jakie składniki dodaje do pysznej salsy z awokado, a jakich unika? – Nigdy nie słyszałem, żeby do guacamole ktoś dodawał czosnek – zdradził. Sobolewski zaprezentował również różne sposoby podania swojego popisowego dania.