• Informacje na temat:

    aronia z pomarańczą konfitura

Przepisy na temat: aronia z pomarańczą konfitura
  • Pyszny dodatek do jagnięciny i naleśników.

  • Smaczny pomysł na "Konfitura morelowa z miodem i pomarańczą"

  • Owoce aronii charakteryzują się cierpkim smakiem i trudno jeść ją na surowo natomiast idealnie nadaje się na przetwory. Można dodawać aronię do przetworów z jabłek czy porzeczek, łagodzą cierpki smak i dodają koloru. Aronię po zerwaniu najlepiej zamrozić na minimum kilka dni. Dzięki dużej zawartości garbników, ich owoce nie są podatne na szybką fermentację, więc można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni, a przemrożenie likwiduje goryczkę

  • Konfitura z aronii i pigwowca z dodatkiem słodkich gruszek jest bardzo smacznym dodatkiem do gofrów, ciast i deserów.

  • Smakuje wybornie a zwłaszcza w zimie.

  • Przepis wart wypróbowania: "Konfitura z aronii i gruszek"

  • Smaczny pomysł na "Aronia w rumie"

  • Pyszne i zdrowe, a do tego ten kolor :)

  • sos t czy nie sos, czy to konfitura? - naleśnikom bez różnicy, a twarożek, jogurt, kromeczka, a nawet mięso takim dodatkiem nie pogardzi :) najlepiej smakuje od razu, ale kto powiedział, że nie można robić przetworów w grudniu czy marcu? jak zaczną się zielone nowalijki, to zapas karotenu się przyda:)

  • makowy tort z pomarańczową nutą. Blaty makowe są wilgotne, a konfitura z pomarańczy doskonale uzupełnia ich smak. Tort bardzo świąteczny, taka elegancka wersja makowca;)

Artykuły na temat: aronia z pomarańczą konfitura
  • Dżemy, powidła i konfitury Łowicz

    Rodzina dżemów, powideł i konfitur Łowicz to ponad trzydzieści smaków, które możemy odkrywać każdego dnia miesiąca i roku. Sprawią, że codzienne śniadanie będzie miało wyjątkowy smak.

  • Konfitury są świetnym dodatkiem do ciast, można posmarować nimi grzanki, naleśniki lub chrupiące bułeczki do porannej kawy, nadają sosom do mięs lub warzyw oryginalny smak. Babcie słodziły konfiturą malinową herbatę, by nie dać się jesiennemu przeziębieniu. Na dnie każdego słoika z konfiturami, czy to dyniowymi czy śliwkowymi z pomarańczą, znajduje się troska i miłość, najzdrowszy składnik każdego dania przygotowanego w domu. W książce przedstawiono ponad 80 oryginalnych pomysłów na...

  • Gdy zawodzi wzrok

    ...trzy razy dziennie - po łyżeczce na pół godziny przed posiłkiem. Popij wodą.  Zasil się pomarańczą Tylko w pomarańczach znajdują się substancje zmniejszające aż o 60 proc. ryzyko zwyrodnienia...

  • Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te słyną z wielu dobroczynnych właściwości. Produkt jest naturalnie słodzony, nie zawiera konserwantów. Słodki smak i naturalny skład zachwycają nawet wymagających smakoszy. Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te wspomagają prawidłową pracę układu hormonalnego, układu pokarmowego oraz odpornościowego. Słyną również z właściwości...

  • Najwięcej witaminy mają…

    ...płukać, kroić metalowym nożem, a po odcięciu od korzenia pozostawić na słońcu. Najlepiej lekko porwać ją dłońmi i dodać do niezbyt gorącej zupy. Tak, jak robiły to nasze babcie. Aronia Czarna porzeczka i jej siostra aronia są prawdziwą skarbnicą tej witaminy. Mogą jej zawierać od 180 mg do 400 mg. Najwięcej mają jej świeże owoce, ale w konfiturach i sokach też jest obecna. Dobrym jej źródłem...

  • W ósmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentował jurorom przepis na sernik z dodatkiem herbaty matcha. Kruchy spód oraz dekoracja z kruchego ciasta2 szklanki mąki pszennej180 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła2 żółtka6 łyżek cukru pudru2 łyżki miodu200 g migdałów bez skórki Pomarańczowa żelka4 sparzone, wyszorowane pomarańcze10 g żelatyny20 g cukru (do smaku) Masa serowawoda do przygotowania produktów na parze400 ml schłodzonej śmietanki 30% 3 żółtka80 g cukru2...

  • Ciemne, mocno kwaśne owoce aronii to doskonały przysmak dla wszelkiego ptactwa. Warto się spieszyć, by z owocujących krzewów uszczknąć coś dla siebie i swojego zdrowia. Fot. 123RF/Picsel W walce z różnymi chorobami, zarówno tymi dnia codziennego, jak prozaiczne przeziębienie, czy cywilizacyjnymi, jak nowotwory, natura może być dobrym sprzymierzeńcem. Ważne, aby naturalne środki, po które sięgamy były naprawdę naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, wolnych od sztucznych nawozów i...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Basia zaprezentowała jurorom przepis na sernik z miodem. Spód (placek miodowy z orzechami) 4 łyżki mąki pszennej 30 g masła 3 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki miodu rzepakowego 100 g orzechów (laskowe, włoskie) 3 łyżki roztopionego masła   Masa miodowo-serowa 500 g tłustego twarogu 250 g serka mascarpone 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki miodu rzepakowego 100 g rozpuszczonej białej czekolady 3 jajka 1 łyżka miodu...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...