• Informacje na temat:

    architekt placek

Przepisy na temat: architekt placek
  • Już od daaaawna planowałam pieczenie tego ciasta. Po prostu urzekło mnie zdjęcie. Sądny dzień przyszedł już jakiś czas temu – upiekłam je z okazji z moich urodzin. Ja miałam innych faworytów biorąc po uwagę smak, jednak zdaniem mojej mamy to właśnie Architekt był najsmaczniejszy, choć sycący. Jak podają na blogu w kuchennym oknie, jest to przepis Siostry Anastazji. Wszystkie jej ciasta są okazałe, takie jest i to :) Ciasto jest może nieco bardziej pracochłonne, ale podobnie jak w cieście...

  • Bardzo smaczne ciasto deserowe

  • Propozycja na smaczny, delikatny oraz prosty i szybki w przygotowaniu placek wypełniony owocami z kompotu. Dobry na deser oraz jako dodatek do kawki :)

  • Placek cebulowy to właściwie tarta z cebulą i porem. Jak zwał, tak zwał. Rewelacyjna przekąska, doskonała zakąska - do wina, do piwa. Idealnie sprawdza się jako dodatek do barszczu lub potraw z grilla.

  • w sam raz na letnie wieczorne pogaduchy

  • Pyszny placek o smaku chałwy ;)

  • Dla lubiących smak orzechów i mocnej kawy.

  • Pyszny placek na wiosenny piknik:)

  • Placek dyniowy to łatwe ciasto, które smakuje każdemu.

  • Placek ten ma pyszny orzechowo - marcepanowy smak. Polecam. Przepis znaleziony na innym portalu.

Artykuły na temat: architekt placek
  • Najbardziej ekscentryczne cele podróży

    ...można spokojnie myśleć o niebieskich kokosach. Ciekawe, coś mi się wydaje, że naczelny architekt przyjaźnił się z moim redakcyjnym kolegą Niebieskim M!chałkiem z Wawelu. Można jechać do Paryża...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Blog o modzie - odsłona 62

    ...kuchnia. Podstawowe danie to placek chaczapuri z serem w środku. Gruzini żartują, że pizza to włoskie chaczapuri. Ta kultura, która ma setki i tysiące lat jest nadal bardzo żywa – uzupełniał Marcin(...) Turystycznej Anaklia – Zugdidi by zobaczyć jak powstaje kolejna drogocenna czarnomorska perła, w tym kolejny bulwar zaprojektowany przez hiszpańskiego architekta Alberto Domingo Cabo. U nas nie...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • W piątek (30.10.2009) zakończył się konkurs Puzzle. Przepis umieszczony na zdjęciu to Placek Amerykański Spośrod wszytskich nadesłanych zgłoszeń jury wyłoniło (co nie było łatwym zadaniem) następujących zwycięzców, do których powędrują zestawy książek: -golcia20 -Tosca -bassia5 -agnes11 Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy. Nagrody zostaną przesłane pocztą. Kolejny konkurs już niebawem, zapraszamy!

  • Uczestnicy programu musieli wcielić się w rolę architektów i za pomocą herbatników stworzyć spektakularne budowle. Czyj pomysł i wykonanie podoba wam się najbardziej?

  • Wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym - takie pyszności goszczą u Oli na świątecznym stole. Placki½ łyżeczki sody oczyszczonej½ szklanki śmietany 18%½ kostki masła½ szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)1 jajko1 żółtko3 szklanki mąki tortowejszczypta soli Krem1 l śmietany kremówki 30%400 ml kwaśnej śmietany 18%1 szklanka waniliowego cukru pudru (z prawdziwą wanilią)sok wyciśnięty z 2 cytryn Dekoracja - ciasteczka cytrynowe150 g masła½ szklanki cukru pudru1...

  • Tę niezwykle prostą potrawę wymyślili biedacy. Dziś chyba nie ma na świecie nikogo, kto by chociaż raz w życiu jej nie skosztował. Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Historia pizzy ma grubo ponad tysiąc lat. Wcześniej pieczone placki powszechnie znane były w starożytnej Grecji; podawano je również z okazji urodzin faraonów w Egipcie. Po raz pierwszy słowo pizza (łacińskie picea) pojawiło się...

  • Jesień to wyjątkowo piękna pora roku, która zachwyca złocistymi promieniami słońca, odbijanymi przez zażółcone liście w parku, letnim, choć już orzeźwiającym wiatrem, kasztanami i obietnicą długich spacerów. Są jednak i takie jesienne dni, w których marzymy o jak najszybszym powrocie do domu. I mimo że najchętniej ucieklibyśmy pod koc - to przyznajmy, że najcieplej, najmilej i najbezpieczniej jest w kuchni, gdy w garnkach gwarno, a cały dom wypełnia aromat jesiennych dań. Jesień to...