• Informacje na temat:

    aperitif z szampanem

Przepisy na temat: aperitif z szampanem
  • Wypiek iście ekspresowy i pełen nieoczywistych smaków. Ten pyszny wypiek przygotujecie w ekspresowym tempie, które zajmie wam mniej niż 30 minut Przy dobrej organizacji i tu przypominam, że składniki trzeba wyjąć jakieś dwie godziny wcześniej powinno zając wam to jeszcze mniej czasu. Ciasto pachnie aromatycznie kawą i szampanem. Jest przy tym pulchne i miękkie. Największe wrażenie robią pasy, które różnie smakują. Są to czekoladowe, kawowe i oczywiście śmietankowe. Ciasto doskonałe na...

  • Smaczny pomysł na "Zupa z szampanem i bazylią"

  • Smaczny pomysł na "Tort brzoskwiniowy z szampanem"

  • Sprawdzony przepis na "Przepis na krajankę z szampanem"

  • Sprawdzony przepis na "Czekoladowe ciasto z szampanem i malinami"

  • czas przyrządzania 1 butelki 3 minuty (bez leżakowania)

  • Słodziutki, mocno truskawkowy napój z dodatkiem szampana. Możemy dodać kruszony lód i troszkę mięty – będzie bardziej orzeźwiający.

  • Delikatna słodycz owocu i schłodzone wytrawne wino musujące.

  • Sprawdzony przepis na "Szampan z kremem"

  • Idealny na imprezę!

Artykuły na temat: aperitif z szampanem
  • Zanim usiądziesz przy stole - aperitif

    Choć nazwa "aperitif" sugeruje popularny trunek alkoholowy, to wedle francuskiej sztuki jedzenia i podejmowania gości, kryje się za nią cały rytuał. Na czym on polega?

  • Już 4.06.2009 po raz szósty w Polsce odbędzię się święto francuskiej sztuki kulinarnej "Apertif po francusku"! Aperitif to Święto francuskiej sztuki kulinarnej oraz francuskiej kultury obchodzone corocznie w czerwcu, w ponad 20 krajach świata. Jego ideą jest promowanie przyjemności spędzania czasu w gronie znajomych, przy lampce dobrego wina, na świeżym powietrzu, w przededniu lata, kiedy tego typu imprezy cieszą się szczególną popularnością. Patronem imprezy jest Rząd Francuski. Na gości...

  • Zimowe risotto z gruszka i z szampanem

    Kolacyjna pora, biale danie, nie pozbawione jednak aromatu i smaku. Wieczor sylwestrowy odbywal sie u mnie w domu... szampanow otworzylismy dwa, jeden na aperitif drugi o polnocy, jak tradycja kaze(...) powstana czipsy. Drobno posiekana cebule podsmazamy na 30 g masla. Dodajemy kostki z dwoch gruszek, uprzednio skropione cytryna i ryz. Smazymy az stana sie przezroczyste. Nastepnie pokrywamy szampanem...

  • Już po raz szósty w Pałacu Zamojskich (Ogrody Foksal) odbył się Aperitif po francusku. Licznie przybyli goście mieli szansę skosztowania typowych potraw francuskich, mogli także posmakować wspaniałych serów oraz win, czyli wszystkiego tego z czego słynie Francja. Wszyscy uczestnicy imprezy mieli również niepowtarzalną okazję obejrzeć pokazy kulinarne jednych z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce: Karola Okrasy oraz Pascala Brodnickiego, a także uczestniczyć w pokazie winiarskim...

  • Dacquoise z kremem pistacjowym i truskawkami czyli wczorajsza kolacja u przyjaciół…

    ...aperitif, przystawkę i danie główne, ja przybyłam z deserem. Apetyty nam dopisywały bo nie zostało ani kruszynki: z przystawki, hachi z kaczki i z mojego ciasta! Do tego szampan na aperitif, dla...

  • Każdy z nas zna szampana i nie wyobraża sobie przywitania Nowego Roku bez tego trunku. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z jego dobroczynnych właściwości, których jest niemało. Co więc możemy zyskać, pijąc ten nektar z bąbelkami ? Fot. 123RF Po pierwsze, szampan działa świetnie na pamięć. Winogrona z których powstaje mogą mieć wpływ na kognitywne funkcje naszego mózgu, do których należy również pamięć. Picie tego trunku w rozsądnych ilościach może opóźnić niszczenie komórek mózgowych i...

  • Hefra Wedding - jakie zasady savoir vivre’u obowiązują nas przy weselnym stole?

    ...- o ile zupa jest pierwszym daniem, a wcześniej nie podano aperitifu. Warto pamiętać, że sherry jest jedynym alkoholem, który może być serwowany do zupy.   Wszystko o toaście   Toast należy(...), co może wpłynąć na atmosferę przyjęcia. Toastu nie należy wznosić wódką, a szampanem lub winem. Przed wygłoszeniem mowy poprośmy gości o chwilę ciszy, ale w żadnym wypadku nie stukajmy nożem...

  • Lampka wina do obiadu, czy kolacji nadaje posiłkom elegancji. By dodać do tego smak, trzeba potrafić dobrać wino. Fot. 123RF/Picsel Najprostszy i powszechnie znany podział win - białe do ryb i drobiu, czerwone do mięs - to nie wszystko. Istnieją dwie podstawowe zasady, którymi należy się kierować wybierając wino do potrawy. To zachowanie zasady kontrastu i dopasowania. Na czym to polega? Wina muszą być w przeciwnym smaku do potrawy tak, by nie zlały się z ich nutami smakowymi . Jednocześnie...

  • Foodpairing, czyli o nietypowych połączeniach smakowych

    ...czerwone najlepiej smakują z daniami mięsnymi, pizzą i makaronem, białe natomiast serwujmy do sałatek, ryb i białego mięsa. Wino różowe świetnie sprawdzi się jako aperitif. Pasują także do sałatek...

  • Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji spotkaliśmy się z Michelem Moranem - słynnym szefem kuchni, jurorem programu Masterchef oraz ambasadorem marki Kenwood. Fot. materiały prasowe Kilka dni temu mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Kenwood. Głównym prowadzącym był Michel Moran - ambasador marki, znany wam chociażby z show Masterchef. Swoimi świątecznymi przepisami podzieliły się z nami również popularne blogerki. Święta Michela Morana Z czym...