• Informacje na temat:

    antonówka czerwona

Przepisy na temat: antonówka czerwona
  • Kaszanka z jabłkiem - Maciej Kuroń

    Na jedną osobę: 200 g kaszanki - 1 sztuka; 1 kwaśne jabłko (antonówka, szara reneta); 1 cebula; kawałek czerwonej papryki; 2 ząbki czosnku; 30 ml oleju; majeranek, pieprz, sól.

  • Smaczny pomysł na "Mięso mielone z papryką i antonówką"

  • Smalec o smaku cebulki i czosnku

    Składniki: ●2 kg mielonej słoniny ●300 g wędzonego boczku lub wędzonki ●2 jabłka (np. antonówka) ●4 cebule ●główka czosnku ●sól Przygotowanie: 1. Do garnka z grubym dnem włóż słoninę. Podgrzewaj na malutkim ogniu. Im wolniej się topi, tym lepiej. Boczek pokrój w plastry. Jabłka umyj, pokrój w półksiężyce. Połóż na wierzchu słoniny. Dodaj cebule pokrojone w cząstki i czosnek posiekany...

  • czerwona kapusta na ciepło

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Jakie jabłka wybrać ? Do pieczenia z mięsem, szaszłyków czy sałatek dobrze nadaje się np. kruchy cortland. Do ciast lepsze są odmiany kwaskowe, np. reneta, antonówka. Golden delicious, o winnosłodkim smaku, jest wspaniały do zapiekania i na przetwory, np. dla dzieci. Wątróbka drobiowa z Mazowsza Składniki: 50 dag wątróbki drobiowej; 2 łyżki mąki; 40 dag jabłek; sól, pieprz, cukier, majeranek...

  • Poniżej taki przepis, nie przepis, ponieważ czasami nie trzeba wiele, aby zjeść coś zdrowego i domowego. Ostatnio kupiłam czerwoną kalarepę, jest moim zdaniem nieco słodsza i łagodniejsza w smaku od tej tradycyjnej, dobrze nam znanej kalarepy. Podałam ją na surowo, z dresingiem z oliwy i octu balsamicznego. Ostatecznie stała się uzupełnieniem omletu z kiełkami, ale sprawdzi się również doskonale jako zdrowa przekąska.

  • Pyszna kapustka najlepiej smakuje na goraco.

  • jak nam zostanie tej kapusty z obiadu to można ją włożyc do słoika, zakręcic i pasteryzowac ok 15 minut. W sam raz na kiedyś tam :)))

  • Smaczny pomysł na "Czerwona sałatka"

  • Danie smaczne, lubiane przez całą rodzine. Wielkim plusem jest piekny fioletowy kolor :)

Artykuły na temat: antonówka czerwona
  • Buraki wspomagają leczenie anemii

    Zwiększają ilość czerwonych krwinek i czterokrotnie ułatwiają przyswajanie tlenu przez komórki.​ Natomiast obecny w nich kwas foliowy zapobiega chorobom serca.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Żeby jabłko było jabłkiem

    ...przypomnieć, dlaczego tłuste bywa takie dobre. Składniki: perliczka (mrożone nie ustępują jakością świeżym), plaster surowego boczku, ząbek czosnku, mała czerwona cebula, łyżka masła, łyżka...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Produkty, które pomogą wyleczyć się z letniej anginy i uchronią przed kolejną

    Taka infekcja często potrafi dopaść nas także w największy upał. Można jednak tak odżywiać się w trakcie choroby i w okresie rekonwalescencji, aby mocny ból gardła i wysoka gorączka znów nie zepsuły nam lata.

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Polskie produkty kontra cholesterol

    ...funkcjonowania układu krążenia. Owocowe hity Polskie jabłka (szara reneta, antonówka, szampion, rubin) zawierają pektyny (najwięcej pod skórką, więc nie warto ich obierać), czyli rodzaj błonnika...

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • Najlepsze nie tylko od święta

    Homary z Halifaksu, japońską wołowinę z Kobe od krów masowanych i pojonych piwem, a może szampana? Co ofiarować w prezencie świątecznym bliskiej osobie? Proponuję produkty tanie, łatwo dostępne i arcyzdrowe.

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i...