• Informacje na temat:

    anny guzik szynka z lisciem

Przepisy na temat: anny guzik szynka z lisciem
  • Sałatka selerowa z szynką

    Seler ugotować, schłodzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować, obrać i pokroić. Szynkę pociąć w kostkę, ogórki na plasterki. Jogurt połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać.

  • delikatna, soczysta i pachnąca laurowo :)) jedna z naszych ulubionych wędlinek do chlebka czy bułeczki :))

  • Zupa serowo-porowa z szynką

    Pory pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pory, chwilę je dusić. Potem zalać bulionem, przyprawić solą i pieprzem. Gdy bulion zawrze, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Szynkę pokroić w kosteczkę i zrumienić na rozgrzanym oleju. Szczypiorek posiekać. Ser żółty zetrzeć i wraz ze śmietaną i serkiem topionym dodać do zupy. Przez chwilę razem gotować. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Pod koniec gotowania dołożyć pokrojoną szynkę...

  • Ulubiony mamy =}

  • Szpinakowa szynka wieprzowa

    Szpinak oczyścić, opłukać i blanszować w lekko osolonej wodzie. Zblanszowany odlać na sicie i przelać zimną wodą. Dobrze odcisnąć i posiekać. Cebulę, czosnek obrać i razem z oczyszczoną papryczką posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić posiekaną cebulę, chili i czosnek. Wszystko podsmażyć aż cebula się zeszkli. Przygotować farsz. Fetę osączyć z zalewy. Do miski włożyć szpinak, podsmażone warzywa, bułkę tarta, jajko i parmezan. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać....

  • Aromatyczna i soczysta szynka

  • Włoska zupa serowa

    Migdały zrumienić na suchej patelni. Szynkę pokroić, podsmażyć na chrupko na oliwie, osączyć z tłuszczu. Dymkę pokroić ukośnie. W garnku rozgrzać masło, oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z winem, bulionem i mlekiem. Mieszając, gotować 1-2 minuty. Na tłuszczu ze smażenia szynki podsmażyć dymkę. Wymieszać ją z szynką. Tartą goudę i ser topiony dodać do beszamelu w garnku. Gotować do rozpuszczenia serów. Zupę przyprawić miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nalać do...

  • Świąteczna szynka.

  • Pikantne ciasto serowe

    Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w kosteczkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Szynkę pokroić w kosteczkę. Kilka listków rukoli odłożyć do dekoracji, resztę dość grubo posiekać. Suszone strączki chili pokruszyć. Jajka wbić do miseczki, ubijać mikserem 2-3 minuty. Następnie wlać oliwę oraz mleko. Dołożyć starty żółty ser, pokrojoną mozzarellę, posiekaną rukolę, chili oraz kosteczki szynki. Przemieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wsypać do składników w misce....

  • Łatwe, doskonała na zimno do kanapek zamiast wędlin ze sklepu.

Artykuły na temat: anny guzik szynka z lisciem
  • Miłośniczka kulinarnych eksperymentów Anna Starmach przygotowała w kuchni „Dzień Dobry TVN" potrawy z truskawkami. Zobaczcie, jakie pyszności można wyczarować z truskawek! Konfitura z truskawek i rabarbaru, biszkopt truskawkowo-rabarbarowy oraz chłodnik truskawkowo-arbuzowy to propozycje, które umilą każdy letni dzień. Zobacz film: Dzień Dobry TVN/x-news

  • Anna Wyszkoni to znana i utalentowana wokalistka, kompozytorka i autorka tekstów. Teraz w radiu można usłyszeć piosenkę "Odnajdziemy się", którą śpiewa z Markiem Jackowskim. Artystka zdradziła Smakerowi swoje kulinarne sekrety. fot. Marlena Bielińska Niewiele osób wie, że Anna Wyszkoni to nie tylko utalentowana artystka, ale także miłośniczka dobrej literatury, dobrej muzyki i dobrego sushi. Jest fanką tenisa ziemnego; potrafi obudzić się w środku nocy, żeby obejrzeć mecz, który odbywa się...

  • Komunia to ważne wydarzenie nie tylko w życiu dziecka, ale także i rodzica. Pociechy szykują się do pierwszego, świadomego duchowego przeżycia, a rodzicom pozostaje martwić się, by wszystko było dopięte na ostatni guzik. Ważna częścią przygotowań jest przyjęcie komunijne i wybór samego menu. Komunia to także okazja do spotkania w rodzinnym gronie. Aby wszyscy dobrze wspominali tę wyjątkową uroczystość musimy zadbać o smak potraw. Wierząc, że domowe zawsze smakuje lepiej, podsuwamy cztery...

  • Restauracja Trattoria Soprano postanowiła hucznie uczcić wprowadzenie nowego menu. Z tej okazji 24 września organizuje „Pojedynek Kulinarny", w którym naprzeciw siebie do walki staną autorzy blogów kulinarnych: kuchnianawzgorzu.pl, poracoszjesc.blogspot.com, ilovecooking92.blogspot.com, pinkcake.blox.pl oraz dwóch amatorów kulinarnych, wyłonionych w konkursie na fanpage Trattoria Soprano. Uczestnicy pojedynku wykonają pizzę według własnego przepisu i upieką ją w tradycyjnym piecu opalanym...

  • Restauracja Trattoria Soprano organizuje święto włoskiego wina! Będzie to nie lada gratka nie tylko dla miłośników tego trunku, ale również okazja dla początkujących, by poznać tajniki degustacji. Podczas Festiwalu odbędzie się konkurs dla blogerów winiarskich „ Zwinny degustator" . Na uczestników czekają trzy konkurencje, które dokładnie sprawdzą ich wiedzę i zdolności. Konkursowe zmagania ocenią redaktorzy z największych portali m.in. nasze-wina.pl, winicjatywa.pl,...

  • Na wielkanocnym stole, oprócz jaj, tradycyjnie pojawiają się wędliny. Niestety, mimo bogatej, polskiej tradycji wędliniarskiej, o dobrą szynkę, baleron czy boczek coraz trudniej. Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej mylnego!   Wybieramy się do dobrego mięsnego, rzeźnika lub na wieś i kupujemy wieprzowinę, wołowinę albo cielęcinę....

  • Inaczej nazywany tortem Pavlovej. Legenda głosi, że tort ten został przygotowany specjalnie dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej i miał on być tak lekki, jak jej tiulowa spódnica. Mimo iż jest jednym z najbardziej spektakularnych deserów nie wymaga wielkiego nakładu pracy.   Zanim zabierzemy się za przygotowanie tortu powinniśmy pamiętać o kliku podstawowych zasadach.   Po pierwsze, pamiętajmy aby szklana misa bądź inne naczynie, w którym będziemy ubijać białka było perfekcyjnie czyste...

  • W czasie karnawału tradycja nakazuje bawić się i jeść do syta, najlepiej tłusto i słodko. W Tłusty Czwartek na pewno wybierzemy pączki lub chrusty. Czym objadać się w pozostałe dni karnawału? Co serwować w karnawale?      Fot. 123RF.COM Karnawał, przypadający na okres od święta Trzech Króli, czyli 6 stycznia i trwający do Środy Popielcowej (rozpoczynającej Wielki Post) jest mocno zakorzeniony w tradycji chrześcijańskiej. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego "carnavale", czyli "pożegnania...

  • Paulina Drażba to prezenterka, dziennikarka, lektorka. Od ponad 7 lat jest związana z "Pytaniem na śniadanie", w którym prowadzi "Czerwony Dywan". Pasjonatka nowych smaków, podróży, nurkowania i mody. Zdradziła nam swoje kulinarne upodobania. fot. Baranowski Michał / AKPA.PL 1. Moja ulubiona potrawa to... krewetki! Pod każdą postacią, choć najchętniej zwykłe, smażone na maśle z odrobiną czosnku, świeżej pietruszki i bagietką. Koniecznie skropione sokiem z limonek. 2. Najlepsza przekąska...

  • Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał? Jak przyrządzić zielone warzywa, żeby nie straciły koloru? Zobaczcie 10 najczęstszych kulinarnych grzechów, które pogarszają smak i wygląd potraw, a także ich wartość zdrowotną. Jak uniknąć sklejania się makaronu przy gotowaniu?      fot. 123RF.COM Dlaczego zamiast zielonego jest... brązowe? Problem z mało apetycznym kolorem zielonych warzyw, które pod wpływem gotowania tracą niemal całą swoją "zieloność" jest do rozwiązania. Trzeba ograniczyć...