• Informacje na temat:

    aniołek z makaronu

Przepisy na temat: aniołek z makaronu
  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami, przenieśmy się na chwilę na Wigilię do Italii.

  • Pyszny placek

  • Ciasto przekładane gorącym kremem. Blaty ciasta przypominają mi w smaku herbatniki. Ciasto kroimy na drugi dzień, kiedy nieco zmięknie.

  • Pyszne kruchuteńkie ciasto ze śmietankową masą. Przepis ze starego zeszytu, nigdy go nie robiłam a szkoda bo bardzo smaczne. W smaku przypomina mi napoleonkę.

  • ciasto jest bardzo dobre, wręcz rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom robi się je szybko, łatwo i przyjemnie.

  • Moja kolekcja foremek do pierników ciągle się powiększa. Ciągle jednak brak wśród nich tej, o kształcie aniołka. Jak już jakąś znalazłam, to zawsze nie było to. Do wykonania świątecznych aniołków będziecie potrzebować foremki w kształcie choinki, serca, kieliszka i praski do czosnku.

  • smaczne i dekoracyjne

  • Przepis wart wypróbowania: "Marcepanowe aniołki"

  • Zapiekany makaron z marchewka i szpinakiem

  • Pyszne, szybkie w przygotowaniu kotleciki. Takie resztkowe, gdyż można wykorzystać makaron pozostały po zjedzeniu rosołu.

Artykuły na temat: aniołek z makaronu
  • Opowiesci Ascolanskie  ... koscioly Ascoli

       ... zeby nie bylo, ze ja ostatnio tylko o dietach, makaronach ( nie o makaronie, bedzie osobno ) to zapraszam w pierwsza niedziele Wielkiego Postu na...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Fot. www.barillastudio.it Przede wszystkim dlatego, że z przyzwyczajenia popełniamy wiele istotnych błędów. Oto 5 największych mitów. Gotowanie w zbyt małym naczyniu Zbyt mały garnek, a co za tym idzie śladowa ilość wody do gotowania, to murowana recepta na sklejony makaron, który w efekcie końcowym...

  • Bp Tadeusz Pieronek: Biskup z góralskim temperamentem

    ...ma zamiaru z niego zejść.  Do czasu, kiedy pewien aniołek szepcze mu coś do ucha. Wtedy biskup nagle zrywa się i biegnie do drzwi. "Powiedziałem mu, że dziennikarze czekają" - wyjaśnia zaintrygowanym kolegom aniołek. Ci, którzy dobrze go znali, mówili, że to góralskim korzeniom zawdzięcza twardy i trudny, lecz dobry charakter. I że z rodzinnego domu wyniósł to bezkompromisowe umiłowanie prawdy...

  • Specjalnie z tej okazji ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz przygotował przepis na błyskawiczną sałatkę, oczywiście z makaronem! Fot. 123RF/Picsel Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi Składniki: - Makaron Lubella Muszelki Morskie (1 op.)- Pomidorki koktajlowe (200g)- Miękkie awokado (1 szt.)- Boczek wędzony (8 plastrów)- Majonez (2 łyżki)- Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki)- Sok z połowy cytryny- Sól, pieprz Sposób przygotowania:   Makaron gotujemy wg...

  • Do Auschwitz trafiła w trzecim miesiącu ciąży. Przeszła przez piekło

    ..., aniołek, opuścił mnie. Nie wiedziałam, którędy iść, jak dostać się do domu. Przy szosie stały cztery kobiety, ciepło ubrane - rozpoznałam, że to Żydówki. One też próbowały wrócić do siebie...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...

  • Wesele z elementami folkloru

    Nostalgia za minionymi czasami dopada tych, którzy mają już dość nowoczesności i prześcigania się w nowinkach i trendach współczesnego świata. W wyścigu o oryginalność można sięgnąć do korzeni i wpleść do naszej zabawy nie tylko tradycyjne elementy wesela, ale nawet trochę folkloru i ludowości, zamiast to wszystko odrzucać.

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest....

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...