• Informacje na temat:

    anielskie smaki ryba

Przepisy na temat: anielskie smaki ryba
  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    ...wigilijnym stole znajduje się zwykle 12 potraw. Czego nie może wśród nich zabraknąć? 1. Ryba, choć niekoniecznie karp Ryba jest zdecydowanie najważniejszym elementem wigilijnej wieczerzy. To najstarszy symbol chrześcijaństwa - starszy nawet od krzyża. Symbolikę ryby można rozpatrywać dwojako - z jednej strony ryba jako zwierzę wodne jest kojarzona z chrztem, czyli odrodzeniem, a z drugiej...

  • Drobne, kruche ciasteczka, szybkie w wykonaniu. Z porcji wychodzi ok. 25szt.

  • Pyszne, mięciutkie i delikatne z chrupiącą skórką. W smaku przypominają pączki. Przepadają za nimi dzieciaki i dorośli.

  • Sprawdzony przepis na "Anielskie ciasteczka"

  • Inspiracją wypieku tego ciasta było wyzwanie rzucone na FB :D Ciasto zrobione praktycznie z samych białek ,jest delikatne ,pulchne ,o niewielkiej zawartości cukru. Trochę poczytałem i największą rolę w przygotowaniu tego ciasta stanowi studzenie ,oraz temperatura białek. Najlepiej jajka trzymać w temperaturze pokojowej 24 godziny przed pieczeniem. Źródło:angel chiffon cake

  • Zawsze kiedy przyrządzam jajecznicę wspominam moją babcie i wracam do dzieciństwa.

  • Ryba po grecku to swoista polska klasyka a tym samym idealna potrawa która poza karpiem i śledziem uzupełni wigilijny stół.

  • Kolejną potrawą, której nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole to ryba po grecku. A u Was goszczą ryby pod jaką postacią w ten wieczór?

  • Ten przepis mam od siostry, bardzo nam posmakował.

  • Coś na piątkowy obiad. Przepis z kuchni norweskiej. Prawie jak "po grecku"

Artykuły na temat: anielskie smaki ryba
  • Apetyt na miasto

    Flaki i smaki Trippa fiorentina, czyli klasyczne flaki po florencku, to główna potrawa powieści Philipa Kazana "Apetyt" (wyd. Znak). Rzecz dzieje się we Florencji w II połowie XV w. Bohaterem jest młodzieniec obdarzony smakiem absolutnym. Nino Latini, syn rzeźnika, kuzyn malarza Fra Filippa Lippiego i kolega Botticellego, malowałby nie gorzej niż ten ostatni, lecz wierny talentowi zostaje...

  • Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku...

  • ...z kuchni, bijące się w przedpokoju z zapachem choinki. Ryba po grecku, uszka w barszczu czerwonym, śledzie w oleju, śledzie w occie, śledzie po kaszubsku, to tylko kilka z typowych zapachów... Po ubraniu(...), o którą poprosiłam Mamę... Pachnie choinka... Pachnie ryba... Pachnie rodzina... Pachną święta... Pewnie ktoś przyniesie z pokoju odtwarzacz CD i jak co roku cała rodzina będzie słuchać kolęd raz po raz...

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Wybierz imię twojej miłości

    ...w związkach, uparta w dążeniu do celu  Felicja - szlachetna, rozważna, odpowiedzialna, mądra, zimna ryba  Franciszka - wrażliwa, szlachetna, empatyczna, rezolutna  Gabriela - jest zarazem obdarzona wielką inteligencja, jak i dobrym smakiem i zmysłem estetycznym, twórcza.  Genowefa - dyplomatka, dystyngowana, subtelna, ceniąca spokój, prawdziwa dama  Gertruda - zorganizowana, konsekwentna, bywa...

  • Nie wiesz, czym poczęstować swojego przyjaciela, by odwiedzając Cię, poczuł się jak w domu? A może sam wciąż poszukujesz idealnej herbaty dla siebie? Zamiast chwytać bezwiednie ten sam kartonik, co zwykle, spójrz w gwiazdy! Fot. materiały prasowe Twoja przyszłość nie jest żadną tajemnicą dla adeptów astrologii, którzy wraz z ekspertami Ahmad Tea London przygotowali herbaciany horoskop. Dzięki niemu już nigdy nie utkniesz przy sklepowej półce z herbatą. Nie wierzysz? Sprawdź! BaranOsoby spod...

  • Tapinder Sharma mieszka w Polsce już 18 lat. Od siedmiu pokazuje Polakom, jak się jada w Indiach. Z okazji otwarcia kolejnej restauracji - tym razem w samym sercu Krakowa - opowiedział nam o swojej wielkiej kulinarnej przygodzie. Fot. 123RF/Picsel Bartosz Rumieńczyk: Co pana sprowadziło do Polski?   Tapinder Sharma: - Zawsze mówię, że to taka historia do kolacji: przyjechałem oczywiście z miłości...   Romantyczna historia? - Jak z bestselleru, tylko trochę z innej strony, bo żonę poznałem w...

  • Kolejna, po bestsellerowym Paryskim szyku i Paryskim szyku w Twoim domu, część doskonałej serii książek „paryskich”! Trish Deseine jest obecnie najbardziej uwielbianą autorką książek kucharskich we Francji. W tym przewodniku po życiu kulinarnym Miasta Światła dzieli się swoją tajemną wiedzą na temat najbardziej cenionych przez nią restauracji, kawiarni, cukierni, piekarni i innych miejsc, w których można dobrze - co nie musi znaczyć: drogo - zjeść lub zrobić zakupy. Znajdziemy tu także...

  • Książka dla tych, którzy chcą się inspirować skandynawskim stylem życia! Jedz chleb do posiłków, dobrze doprawiaj, korzystaj z produktów lokalnych i sezonowych, a przede wszystkim nie żałuj czasu na gotowanie i jedzenie. To główne rady Clausa Meyera, gwiazdy kuchni skandynawskiej. Jego książka Wszystkie smaki Skandynawii ukaże się w Polsce 23 listopada, nakładem wydawnictwa Buchmann. Claus Meyer wychowywał się na klopsikach w puszkach, ziemniakach w proszku, barwnikach do sosów i kostce...

  • Już w maju ukaże się pierwsza w Polsce książka poświęcona kuchni ukraińskiej. Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o „ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce - zdecydowanie...