• Informacje na temat:

    anielskie smaki ciasto z jabłkami i kruszonką

Przepisy na temat: anielskie smaki ciasto z jabłkami i kruszonką
  • Pyszne, mięciutkie i delikatne z chrupiącą skórką. W smaku przypominają pączki. Przepadają za nimi dzieciaki i dorośli.

  • Inspiracją wypieku tego ciasta było wyzwanie rzucone na FB :D Ciasto zrobione praktycznie z samych białek ,jest delikatne ,pulchne ,o niewielkiej zawartości cukru. Trochę poczytałem i największą rolę w przygotowaniu tego ciasta stanowi studzenie ,oraz temperatura białek. Najlepiej jajka trzymać w temperaturze pokojowej 24 godziny przed pieczeniem. Źródło:angel chiffon cake

  • Sprawdzony przepis na "Anielskie ciasteczka"

  • Drobne, kruche ciasteczka, szybkie w wykonaniu. Z porcji wychodzi ok. 25szt.

  • ciasto na biszkopcie z masami budyniową,śmietanową oraz masą kajmakową, brzoskwiniami i galaretką, Warty spróbowania :)

  • Wypróbowany przepis na "Ciasto z jabłkami i kruszonką"

  • Trochę klasyki, czyli placek z jabłkami chrupiącą kruszonką.

  • Delikatne ciasto z jabłkami i mnóstwem orzechowej kruszonki

  • Trochę staromodna, może mało odkrywcza tarta z jabłkami, ale to właśnie takie wypieki nigdy się nie nudzą i zawsze jest na nie odpowiedni czas. Pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii, z dużą ilością chrupiącej kruszonki do wydłubywania. Działająca jak wehikuł czasu – każdy kęs to powrót do dzieciństwa i miłych wspomnień. Obłędna na ciepło z kulką waniliowych lodów.

  • W takie upały jakie panują obecnie, nie ma się ochoty na ciężkie ciasta z kremami. Chętnie sięgamy po lekkie ciasta z owocami sezonowymi. Dziś proponuję ciasto drożdżowe, które zawsze pięknie wyrasta.

Artykuły na temat: anielskie smaki ciasto z jabłkami i kruszonką
  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku...

  • Pyszne drożdżowe ciasto z mirabelkową konfiturą, to znakomite słodko-kwaśne połączenie smaków. Nadzienie migdałowe300 g zmielonych migdałów300 g cukru trzcinowego1 łyżeczka ekstraktu migdałowego300 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy Kruszonka100 g masła w temperaturze pokojowej6 czubatych łyżek cukru trzcinowego13 czubatych łyżek mąki Ciasto drożdżowe20 g świeżych drożdży1 łyżka cukru¼ szklanki mleka550 g mąki pszennej80 g cukru100 g zmielonych migdałów1 szklanka letniego mleka 3...

  • Już w maju ukaże się pierwsza w Polsce książka poświęcona kuchni ukraińskiej. Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o „ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce - zdecydowanie...

  • Antonówki z mlekiem kokosowym, kawa z kasztanami i pigwa z zieloną herbatą – przedstawiamy niebanalne kompozycje smakowe kojarzące się z jesienią. Jesień wcale nie musi być nudna, wystarczy pokochać jej smaki/Picsel Co prawda po lecie zostały nam już tylko piękne wspomnienia uwiecznione na fotografiach z wakacji, nie oznacza to jednak, że skończył się sezon na świeże smaki. Jesień ma nam naprawdę wiele do zaoferowania. W ogródku już wyrosły gigantyczne dynie, a w sadach można zbierać jabłka,...

  • Ciemny biszkopt nasączony odrobiną wiśniówki, do tego polewa czekoladowa i śmietanowy krem. Wszystko ozdobione samochodzikami z kolorowej masy cukrowej. Biszkopt 6 jaj150 g cukru115 g mąki pszennej25 g kakao40 g masła Nasączenie 1/3 szklanki wiśniówki2/3 szklanki wody Krem 1 łyżka żelatyny5 łyżek wody550 ml śmietanki kremówki2 łyżeczki cukru pudru Konfitura wiśniowa 500 g wiśni200 g cukru1 cytryna Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki kremówki60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)60 g mlecznej...