• Informacje na temat:

    amerykańskie pancakes z syropem klonowym

Przepisy na temat: amerykańskie pancakes z syropem klonowym
Artykuły na temat: amerykańskie pancakes z syropem klonowym
  • Świat naleśników

    Polskie naleśniki, amerykańskie pancakes, francuskie crepes lub japońskie dorayaki.

  • Stany Zjednoczone słyną z pięknych krajobrazów, Hollywood i ze smakołyków, które rozprzestrzeniły się po całym świecie. Jakie amerykańskie przysmaki zadomowiły się w Polsce? Fot. 123RF.COM Muffiny to wypieczone ciastka w kształcie wysokiej babeczki, podawane z różnymi dodatkami. Najczęściej je się je na słodko, np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, orzechami, konfiturami lub owocami. Przygotowane dzień wcześniej mogą być smacznym drugim śniadaniem, dodatkiem do kawy, albo po prostu...

  • Świat na talerzu o poranku

    Croissanty, pancakes, syrniki i drożdżówki - w zależności od szerokości geograficznej smakołyki śniadaniowe różnią się od siebie. Kulinarna podróż może nie tylko zachęcić do smakowania specjalności innych kultur, ale również stać się dobrą alternatywą dla urozmaicenia rodzimej kuchni śniadaniowej.

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Nowa moda: Polacy jedzą śniadania na mieście

    ...śniadaniowym jest amerykańska wersja naleśników - pancakes. To alternatywa dla wielbicieli słodkich śniadań. Doskonale smakują z dżemem lub syropem klonowym. Do tego obowiązkowa filiżanka kawy...

  • Jeśli „American dream” odnosiłby się do słodyczy, to za oceanem mogłyby się spełnić wszystkie marzenia. Fot. 123RFMimo negatywnych opinii na temat kuchni amerykańskiej i zarzutów, że jest kaloryczna, tłusta, niezdrowa i mało urozmaicona, nawet osoby będące na diecie czasami maja ochotę sięgnąć po coś słodkiego. Granice między kuchniami zacierają się i obecnie, wszystkie popularne słodkości niegdyś na Nowym Kontynencie, obecnie cieszą się duża popularnością w krajach na całym świecie. Wiele z...

  • Słodki początek dnia

    ..., ale i zdrowsze. Myśląc o śniadaniu i naleśnikach nie sposób nie wspomnieć ich amerykańskiej wersji - pancakes. Są o wiele grubsze, bardziej puszyste i ze względu na swoją objętość bardziej sycące. Przygotowuje się je z mąki, masła, mleka, jajek, proszku do pieczenia, cukru i soli. W Ameryce najczęściej podawane są ze słodkim syropem klonowym. Świetnie smakują również z miodem i masłem, lub...

  • Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii. Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • W szóstym odcinku najsłodszego programu w TVP2, juniorzy zmierzą się z pozornie łatwym zadaniem, jednak czy wszystkim uda się przygotować idealne naleśniki i pożywne śniadanie? W zeszłą niedzielę, młodzi adepci sztuki kulinarnej piekli sucharki papieskie z przepisu XIX-wiecznej mistrzyni polskiej kuchni - Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Mimo, iż wiele kłopotu sprawiło im samo odczytanie receptury, wszyscy poradzili sobie z zadaniem wybornie. Juniorzy wypieczone przez siebie sucharki musieli podać...

Wideo na temat: amerykańskie pancakes z syropem klonowym
  • Luizjańska zupa, skrzydełka BBQ. Ameryka od kuchni

    Michał Molenda przygotował w "Dzień Dobry TVN" dania typowo amerykańskie. Czy to prawda, że szef kuchni zna ulubione potrawy Hillary Clinton i Donalda Trumpa? Na stole pojawiły się potrawy takie jak: kanapka z Pull Porkiem z konfiturą z cebuli, luizjańska zupa, pancakes z borówkami, malinami i syropem klonowym oraz skrzydełka BBQ.