• Informacje na temat:

    amaretto sour

Przepisy na temat: amaretto sour
Artykuły na temat: amaretto sour
  • Lubcie Michałki w białej czekoladzie? Jeśli tak, wypróbujcie przepis Jagody. Ciasto250 g mąki pszennej220 g cukru250 g masła2 łyżki mleka½ łyżeczki soli Dodatki½ szklanki solonych orzeszków arachidowych3 łyżki amaretto½ szklanki pokruszonych krakersów 3 tabliczki białej czekolady40 borówek 30 listków bazylii CiastoMąkę piec w temperaturze 180°C przez 5-7 minut, a następnie wymieszać z cukrem, masłem, mlekiem oraz solą. Wstawić do lodówki na 30 minut. DodatkiDo schłodzonego ciasta dodać...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...

  • Tradycja sera mascarpone wywodzi się z Lombardii i sięga końca XVI wieku. Początkowo ser ten wytwarzany był domowym sposobem przez chłopów z okolic włoskiego Lodi i Abbiategrasso. Tym, co odróżnia mascarpone od innych serów, jest przede wszystkim sposób jego produkcji. Mascarpone wyrabiany jest nie z mleka, ale ze śmietany, czemu zawdzięcza swoją kremową konsystencję. Idealną propozycją dla wielbicieli lombardzkiego przysmaku jest Mascarpone ser śmietankowo - kremowy Piątnicy, która jako...

  • Po zmaganiach z kruchym ciastem, Justyna Pszczółka zaprezentowała bardzo apetyczny wypiek, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkości. Ciasto kruche: 400g mąki pszennej 260g miękkiego masła 110g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki kardamonu Nadzienie: 800g wypestkowanych brzoskwiń 3 łyżki likieru amaretto 50g całych migdałów 700g mango 3 łyżki cukru 1 laska wanilii 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200g świeżych malin...

  • W związku z nadchodzącym końcem świata, postanowiliśmy pożegnać się z naszymi czytelnikami, nie wylewając za kołnierz. Nie mamy czego żałować, kilka razy gościliśmy w Waszych domach, podpowiadając pomysły na święta, na grilla, czy na walentynki. Nie bylibyśmy Smakerem, gdybyśmy i na sylwestra nie wydali jakiejś książki. A że to nasz ostatni sylwester, to wypada coś pod tę okazję wypić.   Drinki posortowaliśmy według głównego alkoholu. W ten sposób powstało dziewięć rozdziałów, które...

  • Odwiedziny w restauracjach, pizzeriach czy lodziarniach są nieodłącznie wpisane w podróż do słonecznej Italii. To tutaj zapach pomidorów konkuruje z nutą bazylii, a woń amaretto z aromatem cappuccino. Każdy z włoskich regionów szczyci się oddzielną tradycją kulinarną, a niektóre z lokalnych przysmaków są znane na całym świecie. Kampania - region pomidorówTo w tym regionie należy rozpocząć kulinarną wycieczkę po Włoszech. Tereny wokół Neapolu słyną z największych w kraju upraw i zakładów...

  • Ola przygotowała dla swojego męża bardzo czekoladowy tort, który nie tylko smakuje wybornie, a wygląda niesamowicie. Może i wy spróbujecie przygotować ten tort dla swoich bliskich. Blat czekoladowy6 dużych jaj 100 g drobnego cukru do wypieków160 g masła (+ 5 g do nasmarowania tortownicy)300 g gorzkiej czekolady 70%5 łyżek kakao Mus czekoladowy750 ml śmietany kremówki 30%400 g czekolady gorzkiej 70%3 żółtka120 g cukru⅓ szklanki wody Żelka malinowa400 g malin100 g cukrusok wyciśnięty z 1...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...

  • Jeśli kiedykolwiek zobaczycie w menu te drinki, miejcie się na baczności! Są niesłychanie niebezpieczne. 1. Płonące shoty Noszą różne nazwy: B-52, Electric Banana, Flaming Lamborghini itp. Chociaż różnią się składnikami, zawsze otrzymamy drinka, który tuż przed podaniem zostanie podpalony. Jest to niezwykle efektowne, ale także bardzo niebezpieczne. Przed wypiciem takiego koktajlu, bezwzględnie poczekajcie aż ogień zgaśnie. Wypijając płonącego drinka, ryzykujecie poparzenie organów...

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...