• Informacje na temat:

    amarantus niemowlę

Przepisy na temat: amarantus niemowlę
  • Ziarno amarantusa jest źródłem białka, wit. B6 , kwasu foliowego, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia. Posiada wysoką zawartość błonnika.

  • Coraz częściej doceniany i wybierany, jako zamiennik kasz. Pełnowartościowy i ciekawy w smaku. No właśnie ciekawy w smaku, ale z czym go podać? Długo się nie zastanawiałam! Po prostu zajrzałam do lodówki i gotowe :)

  • Amarantus dodaje im lekko orzechowy posmak, a dodając bób uzyskujemy naprawdę ciekawy smak. Pomidory można podawać, jako samodzielną potrawę, bądź jako dodatek do dań mięsnych.

  • Drobiowe a'la żabie udka w amarantusowej panierce to smaczna, zdrowa i pożywna przekąska :) Panierka nie zawiera glutenu.

  • to naprawdę 15 minut roboty w międzyczasie... etapami ...zamieszać i zapomnieć, znowu zamieszać i znowu zapomnieć :) żytnio - orkiszowy chlebek z garściami sezamu i ziarnami amarantusa - na zakwasie

  • Ciasteczka kokosowe z bakaliami i płatkami owsianymi to pomysł na pyszny i zdrowy dodatek do herbaty lub kawy.

  • Kolejna propozycja na siekane kotleciki tzw. kargule tym razem wersja wiosenna z dodatkiem ekspandowanego amarantusa oraz nasion chia. Dzięki nim kotleciki są niezwykle chrupiące i fajne strzelają pod ząbkami ???? Myślę , że małe niejadki będą nimi zachwycone i dzięki nim zjedzą odrobinę warzyw ????

  • Tort na śniadanie? Czemu nie, kiedy jest to tort z pożywnych, sycących placuszków podany ze świeżymi owocami. Prosta, a zarazem pyszna, ciesząca oko propozycja, w sam raz by celebrować wspólny posiłek z rodziną. Idealna na długie, leniwe, weekendowe śniadanie.

  • Roladki z wypływającym serem i obłędną panierką. W każdym kęsie wyczuwalny jest smak leśnych grzybów i cebulki. Amarantus dodał dodatkowej chrupkości mięsu.

  • Niewiele składników- zero cukru, tłuszczów, czy mąk! Naturalna i pyszna słodycz :)

Artykuły na temat: amarantus niemowlę
  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...badania je potwierdzą, nie znaczy, że jesteśmy na przegranej pozycji. Musi wystąpić bodziec, który sprawi, że organizm zwróci się przeciw sobie. U niemowlęcia może to być zbyt duża ilość glutenu(...) z gryki, prosa, amarantusa, soi mają wyższą zawartość błonnika, minerałów, witamin z grupy B i białka. Ważne również, aby spośród nich wybierać te, które zostały jak najmniej przetworzone. Czyli ryż...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Odpowiednie nawodnienie organizmu to klucz do jego prawidłowego funkcjonowania, a także jeden ze skuteczniejszych sposobów na poprawę koncentracji, szybkości uczenia się i nabywania nowych umiejętności. Fot. 123RF/Picsel Warto zatem zadbać, by nawyk picia wody u dzieci kształtować już od pierwszych momentów ich życia. Jak zachęcić maluchy do sięgania po wodę zamiast po kolorowe napoje? Przede wszystkim trzeba być konsekwentnym, dawać dzieciom dobry przykład i zadbać o pozytywne skojarzenia -...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...

  • Wiele osób na diecie bezglutenowej zastanawia się, w jaki sposób zastąpić mąkę pszenną. Oto kilka produktów, które bez obaw możecie włączyć do swojej diety. Mąka pszenna, mąka żytnia jasna, ciemna, razowa, mąka kukurydziana czy też mąka orkiszowa, to jedne z najbardziej znanych gatunków mąki. Jednakże potencjał tego produktu sięga dużo dalej, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że stale rośnie zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe i te niezawierające gliadyny. Przedstawiamy wam...

  • Czy ciasto może być zdrowe i niskokaloryczne? Oczywiście, że tak! Dziś prezentujemy 10 przepisów, które z pewnością osłodzą wam każdą dietę. Fot, 123RF Sądziliście, że osoby na diecie muszą zapomnieć o ciastach i różnego rodzaju słodkościach? Na szczęście nie jest to do końca prawdą. Oczywiście, jeśli chcecie zgubić kilka kilogramów, lepiej omijać szerokim łukiem torty z wieloma warstwami bitej śmietany i kremu maślanego. Jednak są ciasta, które zaspokoją nasz apetyt na słodycze i nie wpłyną...

  • Owsianka jest teraz bardzo modna. Jedzą ją znani sportowcy, a niemal połowa Brytyjczyków regularnie wybiera ją na śniadanie. Wszystko dzięki uznaniu jej za jedno z najlepszych śniadań, jakie możemy zjeść. Czy rzeczywiście jest dla nas tak dobra? Owsianka to superpopularne śniadanie na Zachodzie - czy słusznie? Fot. 123RF.COM/PICSEL Owsianka - z czym to się je?   Książka kucharska: 20 przepisów na owsianki Owsianka jest przyrządzana z - ugotowanych lub zalanych wrzątkiem - płatków owsianych...

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...

  • Komosa ryżowa przyszła do nas z odległych Andów, gdzie udomowiono tę roślinę 5 tysięcy lat temu. Skąd zainteresowanie tym niepozornym pseudozbożem w NASA? Sałatka z komosą ryżową.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Owoce komosy ryżowej są w kuchni traktowane jak ziarno, mimo że roślina nie należy do zbóż, a do pseudozbóż (tak jak amarantus). Ma trzy odmiany: czerwoną, żółtą i białą. Biała jest najpopularniejsza i ma najdelikatniejszy smak. Spotkać się można także z nazwą "quinoa". Ludzie zaczęli...

  • Gluten to rodzaj białka pochodzenia roślinnego, które jest obecne w popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (sam w sobie nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczony). Nie jest szkodliwy dla zdrowych osób - ale jest nietolerowany w przypadku chorych na celiakię. Co to oznacza dla zwolenników diety bezglutenowej? Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, objawiająca się trwałą nietolerancją glutenu. Zjedzenie posiłku zawierającego gluten pobudza układ...