• Informacje na temat:

    alkohol ze spirytusu z miodem

Przepisy na temat: alkohol ze spirytusu z miodem
  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru brązowego, 0,5 litra miodu, woda - ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego Nalewka z jabłek: jabłka umyj, pokrój na kawałki, usuwając pestki. Wrzuć do słoja...

  • Środkiem ubocznym robienia nalewki z malin są owoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych owoców z kruchym ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje...

  • Nalewki z jesiennych owoców

    ...miodu (zawiera witaminy, mikroelementy, enzymy). Od czasu do czasu należy ją wstrząsnąć – to ułatwia związkom z owoców łączenie się z alkoholem. Składniki: 10 dkg owoców, ¼ l wódki lub spirytusu(...), przełóż do szklanego słoja, dodaj cukier i zalej alkoholem. Odstaw w ciepłe miejsce. Po tygodniu przesącz płyn przez gazę. Jednorazowo pij jeden kieliszek. Ma duże ilości witaminy C, działa wzmacniająco...

  • Smaki Litwy

    ...z przemielonym makiem i miodem. Kawa żołędziowa przygotowywana jest z dojrzałych żołędzi, które należy rozłupać, namoczyć i kilkakrotnie przepłukać. Następnie zmiksować, wysuszyć i delikatnie uprażyć(...) i wielu ziołom. Wspomniany miód należy do grupy tzw. nektarów miodowych i zawiera 50% alkoholu. Powstaje w rejonie Prienai (Preny) w obwodzie kowieńskim. Miody pitne produkowane są w wielu litewskich...

  • Super napój na zimne, jesienne dni

  • Smaki Litwy

    ....     Śleżyki należą do tradycyjnych potraw, które powinny się znaleźć na wigilijnym stole litewskim. Są to okrągłe, suche ciasteczka z przemielonym makiem, miodem i rodzynkami.   Kawa(...), żołędziom, jagodom jałowca, cynamonowi, mięcie i wielu ziołom. Wspomniany miód należy do grupy tzw. nektarów miodowych i zawiera 50% alkoholu. Powstaje w rejonie Prienai (Preny) w obwodzie kowieńskim. Miody...

  • OGÓRKI ZASMAKUJĄ TYM KTÓRZY LUBIĄ EKSPERYMENTALNE SMAKI.

  • 12 najlepszych przepisów na pączki

    ...kieliszek spirytusu 5 łyżek marmolady  2-3 łyżki konfitury z róży  8 łyżek cukru pudru 1/2 kg smalcu i litr oleju Przygotowanie: Mąkę przesiać. Stopić i przestudzić masło. Sporządzić(...). drożdży  200 ml. ciepłego mleka  2 łyżki rozpuszczonego masła  50 g. cukru 2 żółtka  szczypta soli  1 kieliszek alkoholu (np. rumu) 1 l oleju do smażenia  1 białko...

  • Wieprzowe polędwiczki w chińskim wydaniu, Można podać z ryżem , doskonale pasują do nich pikantne marynaty, np. cebulki w occie, papryka , korniszony.

Artykuły na temat: alkohol ze spirytusu z miodem
  • Lecznicze nalewki

    ...czy nawet rok. Najlepsze są po 2 latach. Klasyczna nalewka powstanie, gdy zasypiesz wybrane owoce cukrem, odstawisz je na jakiś czas, a potem zalejesz alkoholem. Do wyrobu nalewek słodkich używany jest spirytus o zawartości alkoholu nie większej niż 70 proc., natomiast w przypadku nalewek wytrawnych i półwytrawnych wartość ta nie powinna przekraczać 60 proc. Z jarzębiny   Stosowana jest...

  • Piwo to najstarszy znany człowiekowi alkohol. Zapewne w zamierzchłych czasach do starego, pękniętego drzewa nawpadało nieco pszenicy, jęczmienia lub orkiszu, deszcz napełnił taką naturalną kadź wodą, a reszty dokonał czas. Fot. 123RF/Picsel Człowiek zwabiony aromatem, smakiem, a następnie szczególnymi właściwościami, postanowił odtworzyć ten proces i tak uwarzył piwo. Pierwsze zapiski dotyczące piwowarstwa pochodzą z 4000 r. p.n.e. z odległej Mezopotamii. Sumerowie musieli bardzo wysoko...

  • Domowe lecznicze syropy i nalewki

    .... Z dojrzałych owoców zwykle przyrządza się nalewkę: owoce derenia (1 kg) oraz suszone czarne jagody (2-3 łyżki) zalewamy spirytusem (1 l.). Można zastąpić go mieszanką spirytusu i wódki (1:1). zlewamy po miesiącu alkohol, zaś owoce zasypujemy cukrem w dużym słoju. Gdy powstanie syrop, odsączamy owoce, łączymy je z odlanym wcześniej alkoholem. Soczyste maliny Jesienne odmiany malin nie są tak...

  • Alergia na alkohol jest problemem coraz większej grupy ludzi. W jaki sposób można rozpoznać tę przypadłość? Alkohol spożywany w nadmiarze może mieć bardzo negatywny wpływ na nasz organizm, stając się przyczyną wielu chorób oraz uzależnienia. Okazuje się jednak, iż na tym nie kończą się problemy wynikające z picia napojów wyskokowych. Istnieje bowiem grupa osób uczulonych na alkohol, dla których spożycie nawet minimalnej ilości trunku wiąże się z przykrymi konsekwencjami. Co więcej, grono...

  • Co trzeba jeść, by zbić cholesterol

    ...miażdżycy, zawału serca oraz powstania komórek nowotworowych.  Potrzebne będą:  12 główek czosnku, 10 kieliszków  spirytusu, drewniane lub porcelanowe  naczynie, słoik.  Czosnek obierz(...) oliwę do dań. Ale nie używaj jej do smażenia, bo w wysokiej temperaturze traci właściwości lecznicze. Spożywaj ok. 3 łyżki dziennie. Alkohol Z umiarem! Z  wielu przeprowadzonych badań wynika...

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...

  • Poznaj moc owoców czarnego bzu

    ...i zapasteryzuj. Pij 2-3 razy dziennie szklankę rozcieńczonego soku. Nalewka. 1 kg owoców umyj, osącz, wsyp do słoja i zalej 1 l spirytusu 96 proc. Postaw w ciepłym i ciemnym miejscu. Po miesiącu przefiltruj. Ugotuj syrop z cukru (ok. 30 dag) i 0, 5 l wody. Przestudź i dodaj alkohol. Po tygodniu przefiltruj i odstaw w ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy. Pamiętaj Nie jedz surowych owoców czarnego...

  • Jeśli myślałeś, że wino lub piwo mogą mieć zgubny wpływ na twoje zdrowie, najpewniej nie słyszałeś jeszcze o tych alkoholach. Oto lista trunków, których nigdy nie chciałbyś znaleźć w swoim kieliszku. W różnych zakątkach świata produkuje się zaskakujące trunki, których wypicie może oznaczać tylko dwie rzeczy: niczym niepochamowaną odwagę lub szaleństwo. Alkohole te są niezwykle niebezpieczne, a jednocześnie bardzo obrzydliwe. Chociaż znadują one swoich amatorów, możemy założyć się, że...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    ...wieku n.e. arabscy uczeni stworzyli napój na podstawie bimbru, który został zaprawiony ziołami i miodem. Nazwali go "aqua vitae", czyli "woda życia". Mimo że sekret produkcji spirytusu był pilnie strzeżony, w XIII wieku receptura została opisana przez Arnauda de Villeneuve'a. Gdy okazało się, że alkohol wzmacnia lecznicze działanie wielu ziół, zaczęto chorym zapisywać alkoholowe nalewki...

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Na rynku znajduje się wiele gatunków miodu, tylko jak wybrać ten właściwy? Jaki miód jest najzdrowszy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje miodów Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiego surowca został wykonany. Wyróżniamy trzy grupy: nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Istnieją także miody syntetyczne. Nie mają jednak korzystnych właściwości zdrowotnych,...