• Informacje na temat:

    alicja w krainie garó

Przepisy na temat: alicja w krainie garó
  • Moje córki bardzo lubią bajkę "Kraina Lodu", za niedługo będą miały urodziny więc postanowiłam zrobić im tort o tym temacie :)

  • Mój kolejny bajkowy wypiek na prośbę córek :) Przepis niemal taki sam jak przy Torcie Elza.

  • Pyszne proste danie o bardzo bogatym smaku.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kotlety w serowym sosie"

  • Sprawdzony przepis na "Naleśniki w sosie pieczarkowym"

  • Kiedy oglądam amerykańskie filmy, prawie zawsze do obiadu podawana jest marchewka z groszkiem. Już na pierwszy rzut oka widać, że te dwa rodzaje warzyw są po prostu ugotowane, odcedzone i podane takie "sypkie". I ja tego nie kupuję. Owszem, można zjeść i takie, ale można też skąpać je w maśle, podsypać odrobiną pszennej mąki, by pławiły się w aksamitnym sosie. Taka jest właśnie moja marchew z groszkiem: na bogato i pysznie.

  • bardzo smaczne danie

  • W-Z

    SMACZNA WU-ZETKA ,CIASTO W/G PRZEPISU NA W-Z MAGDANIEL TROCHĘ ZMIENIŁAM RECEPTURĘ NA KREM,ZROBIŁAM Z TEGO CO BYŁO POD RĘKĄ,POLECAM,DZIĘKI MAGDANIEL ZA WSPANIAŁY PRZEPIS.

  • W-z to ekspresowe ciasto i smakuje prawie wszystkim .Dodatek mascarpone do śmietany kremówki pozwoli uniknąć dodawania żelatyny , z którą się nie lubię i ciasto jest bajecznie smaczne.

  • Cudnie słodkie, pachnące i pociągające... ;o)

Artykuły na temat: alicja w krainie garó
  • Pamiętacie książkę "Alicja w Krainie Czarów"? To właśnie nią zainspirowała się Ania, przygotowując swój wypiek. Ciasto 290 ml oleju rzepakowego 200 g brązowego cukru 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 jaja 260 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu 300 g startej marchwi 100 g mieszanki: żurawina, pestki słonecznika i dyni   Krem 10 g żelatyny (1 łyżka) 5 łyżek zimnej wody 200 g białej czekolady 660 ml śmietany kremówki   Wykończenie 500...

  • Ania zaskoczyła wszystkich, postanowiła upiec nietypowe biszkopty:" genueński i z orzechów laskowych. Przełożyła je kremem z marakui, hibiskusowym i maślanym. Biszkopt genueński40 g masła6 jaj150 g drobnego cukru100 g tortowej mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej Biszkopt z orzechów laskowych2 białka 100 g cukru180 g jajek (3 jajka)70 g żółtek (2 żółtka)220 g cukruszczypta soli260 g mąki z orzechów laskowych120 g mąki pszennej Krem z marakui6 g żelatyny30 g zimnej wody150 g pulpy z marakui...

  • Kraina lodu to jedna z najchętniej oglądanych bajek ostatnich lat, w związku z tym każdy wie, kim jest i jak wygląda Olaf. Jak zrobić ten piękny tort? Łapcie przepis! Tort 1 Biszkopt orzechowy9 jaj178 g cukru drobnego do wypieków 178 g tortowej mąki pszennej236 g zmielonych orzechów włoskichponad pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem kajmakowy365 g serka śmietankowego4-5 łyżek kajmaku Curd z czarnej porzeczki250 g czarnych porzeczek70 g cukru drobnego2 jaja2 żółtka1 łyżka soku z cytryny80 g...

  • W drugim odcinku "Bake Off Junior" mali cukiernicy będą musieli zmierzyć się z zdaniem, które niejednemu dorosłemu mogłoby przysporzyć wielu problemów. Fot. materiały partnera Ruszyła pierwsza polska edycja programu "Bake Off Junior". Do walki o tytuł Polskiego Mistrza Wypieków i 25 tysięcy złotych, stanęło dwanaścioro dzieci w wieku 8-14 lat. Jurorzy programu - Michał Bryś i Krzysztof Ilnicki przygotowali aż 20 konkurencji, w trakcie których ocenią umiejętności, wyobraźnię i kreatywność...

  • Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy najlepsze makarony, pomidory oraz wina. Wspólnie powędrujemy spod ośnieżonych szczytów Alp ku piaszczystym plażom gorącej Sycylii. Po drodze odwiedzimy najważniejsze atrakcje turystyczne i spróbujemy dowiedzieć się jak naprawdę smakują Włochy. Poza przepisami, na końcu naszego e-booka, znajdziecie również praktyczny słowniczek polsko-włoski, który z pewnością ułatwi Wam każdą włoską wycieczkę. Co oczywiste,...

  • Warsztaty kulinarne stają się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Okazuje się bowiem, że jest to nie tylko doskonała okazja do poszerzenia swojej wiedzy o kuchni rodzimej lub tej z innych zakątków świata, ale również fantastyczny pretekst do poznania nowych ludzi o podobnych pasjach i zainteresowaniach. Jedną z najbardziej znanych i lubianych jest Akademia Kulinarna Whirlpool, która niedawno obchodziła swoje 3. urodziny. To tutaj, w profesjonalnie urządzonej przestrzeni, spotykają się...

  • W miniony weekend, we wspaniałych wnętrzach Zamku Dubiecko odbył się drugi już półfinał konkursu BlogerChef. Zupełnie inny niż ten pierwszy, w hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie, ale równie udany. Towarzyszyło mu mnóstwo pozytywnych emocji i świetnej zabawy. Wieczór kuchni szlacheckiej i myśliwskiej Spotkanie rozpoczęło się w piątek, od części integracyjnej, czyli wspólnego gotowania. Gospodarzem wieczoru był szef kuchni Zamku Dubiecko - Janusz Pyra. Pod jego okiem powstało wiele ciekawych...

  • Od niespełna miesiąca blogerzy kulinarni mogą zgłaszać swoje propozycje dania głównego i przystawki lub dania głównego i deseru inspirowanego kuchnią śródziemnomorską. Spośród przesłanych przepisów wybranych zostanie osiem. Ich autorzy będą mieli okazję wspólnie ugotować zgłoszone dania. Pod okiem znanych szefów kuchni - Mirka Drewniaka oraz Jarosława Walczyka. Gotowanie w barwach Hiszpanii Półfinałowe gotowanie blogerów odbędzie się w czterogwiazdkowym hotelu Mistral Sport w Gniewinie k....

  • Prowansja to malownicza kraina w południowo-wschodniej Francji, wspaniałe krajobrazy i ciepły klimat. To idealne miejsce na piknik! Bardzo dziękujemy za wszystkie przesłane do nas zgłoszenia. Wiemy, że na piknik zabralibyście nie tylko przepyszne jedzenie, ale przede wszystkim chcielibyście mieć u swojego boku ukochaną osobę. Zadecydowaliśmy, że trzy książki „Piknik w Prowansji" Elisabeth Bard powędrują do: Pani Darii "Piknik w Prowansji wyobrażam sobie wśód lawendowych pól z ukochaną osobą,...

  • Już jutro startuje V EFS! Serdecznie zapraszamy mieszkanców Lublina i okolic! Fot. 123RF/Picsel V EUROPEJSKI FESTIWAL SMAKU w LublinieProgram CZWARTEK - 5.09.2013 10.00-15.00 - Smaki Kozłówki, Centrum Promocji Województwa Lubelskiego15.00 - Rozpoczęcie Jarmarku św. Jacka oraz Zielonego Targu na Błoniach18.00 - Uroczyste otwarcie Festiwalu Smaku połączone z wernisażem wystawy „Natura i harmonia", Muzeum Lubelskie19.00 - Wernisaż wystawy „Prawosławie przez dziurkę. Wystawa Fotografii otworkowej...