• Informacje na temat:

    ale babka pleśniak

Przepisy na temat: ale babka pleśniak
  • Dla kogoś kto lubi suche ciasta i nie przepada za dżemem w cieście.

  • Ciasto Pleśniak piekę od dawna ale w tradycyjnej wersji z dżemem. Po raz pierwszy z wiśniami i orzechami jadłam u koleżanki. Bardzo mi posmakował i teraz bardzo często też piekę go dla mojej rodziny.

  • Pleśniak,smaki dzieciństwa najlepszy z czerwoną porzeczką.

  • Pleśniak to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju, kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, powidłami i słodkiej bezy.

  • Pleśniak, charataniec - jak zwał tak zwał, jedno wiem na pewno - jest pyszny :-)

  • Dzień dobry ! No więc, dzisiaj na stole zawitał bardzo dobrze znany pleśniak. Nazwa nie jest adekwatna do smaku ciasta, ale jednak oddaje cały wyraz wyglądu. Moim zdaniem jest to ciasto uzależniające od siebie. Kiedy zjemy jeden kawałek, to od razu ciągnie nas do następnego i tak w kółko. Dlatego jak tylko pojawia się u mnie w kuchni, to wszyscy w rodzinie od razu się na nie rzucają. Jest to jedno z wielu ciast, które jest tak pyszne ! Przepis jest zaczerpnięty jeszcze z czasów, kiedy żyła...

  • Środkiem ubocznym robienia nalewki z malin są owoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych owoców z kruchym ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje...

  • Łatwe i szybkie w przygotowaniu.

  • Tego ciasta chyba nie muszę zachwalać ;) Robiła je moja mama i babcia – proste ciasto, z dodatkiem domowych powideł jest po prostu pyszne :)

  • pycha, a jaki zapach przy pieczeniu!

Artykuły na temat: ale babka pleśniak
  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Pobierz darmową książkę! Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. To właśnie tym ostatnim zdecydowaliśmy się poświęcić naszego najnowszego e-booka. Jeżeli myśleliście, że pasztet to nudna potrawa, która niczym nie może zaskoczyć, ta książka wyprowadzi Was z błędu. Specjalnie dla czytelników Smakera zebraliśmy w...

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • Tomasz Bączkowski został zwycięzcą trzeciej edycji „Bake Off – Ale Ciacho!”. To właśnie do niego powędrował tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 tysięcy złotych. Oto wszystkie wypieki, które przygotował w programie. Na co dzień Tomasz prowadzi firmę architektoniczno-budowlaną, która zajmuje się renowacją i przebudową starych obiektów. Swoje życie dzieli pomiędzy Łodzią oraz maleńką wsią w Lubuskiem. To właśnie tam oddaje się największym pasjom - pszczelarstwu (ma niewielką, liczącą 10 uli...

  • 11 uczestników "Bake Off - Ale Ciacho!" zmierzy się z wyjątkowo skomplikowanym przepisem Michała Brysia oraz spróbuje zachwycić jurorów popisowymi deserami. Fot. materiały partnera Nowa seria "Bake Off - Ale Ciacho!" to emocjonujące zmagania nowych uczestników z wyjątkowo wymagającymi jurorami. W pierwszym odcinku Krzysztof Illnicki oraz Michał Bryś postanowili przetestować umiejętności uczestników za pomocą przepisu na legendarny tort Sachera. Przygotowanie czekoladowego ciasta przełożonego...

  • Wielkanocne świętowanie nie ominie również programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Uczestnicy przygotują apetyczne wypieki, które zwykle serwują bliskim w czasie świąt. W szóstym odcinku w kuchni "Bake off - Ale Ciacho!" na dobre zagościła wiosna. Tematem odcinka były lekkie jak piórko bezy - idealne na wiosenne przyjęcie w ogrodzie. Ich przygotowanie tylko pozornie mogło wydawać się łatwe. Zamienienie białek w delikatny i kruchy deser to zadanie, które często przerasta nawet bardzo...

  • Tym razem uczestnicy staną przed trudnym zadaniem, będą musieli przygotować malowane torty i słodki bufet dla dzieci. Kto swoim wypiekiem zachwyci jurorów i przejdzie do finału programu? W ćwierćfinale Michał Bryś sprawdził, czy uczestnicy potrafią pracować z ciastem drożdżowym. W zadaniu technicznym musieli oni upiec chleb pszenny na zakwasie z semoliną i czarnym sezamem. Niestety nie wszystkim udało się przygotować wypiek zgodnie ze sztuką. Idealny chleb bowiem powinien być miękki i pulchny...

  • Już dziś zobaczymy finałowe zmagania uczestników „Bake Off – Ale Ciacho!”. Kto zdobędzie 50 tysięcy złotych oraz tytuł Polskiego Mistrza Wypieków? Fot. materiały partnera Półfinałowy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" obfitował w wyjątkowe emocje. Katarzyna, Sylwia, Daniel oraz Tomasz zmierzyli się w pojedynku, jakiego do tej pory nie mieliśmy okazji obserwować w programie. Ich pierwszym zadaniem było przygotowanie aż trzech dań - staropolskiego chleba na zakwasie, pasztetu z trzech mięs oraz...

  • W Niedzielę Wielkanocną uczestnicy słodkich zmagań w programie "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentują widzom, jakie wypieki goszczą na świątecznych stołach w ich domach. Fot. materiały partnera W czwartym odcinku  „Bake Off - Ale Ciacho!" studio spowił zapach, któremu nie można było się oprzeć! Był to aromat pachnącego, maślanego ciasta drożdżowego, unoszący się nad śląskimi kołaczami według przepisu Michała Brysia. Ten pozornie prosty wypiek, sprawił wielu uczestnikom mnóstwo problemów....

  • Bake off – Ale Ciacho!” wraca w nowej odsłonie, z nową godziną oraz dniem emisji! Od marca program będzie można oglądać w niedziele, o godz. 15:20. Wiosenna ramówka TVP2 ponownie wypełni się wspaniałymi smakami i zapachami wypieków przygotowanych przez najlepszych cukierników-amatorów w Polsce. O tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 tysięcy złotych walczyć będzie 12 śmiałków wybranych spośród kilkuset chętnych, którzy zgłosili się do czwartej edycji najbardziej apetycznego programu w...