• Informacje na temat:

    ale babka i robi to co chce

Przepisy na temat: ale babka i robi to co chce
  • lekka zupa znaczy bez cebulowych, bez kapustnych, no zdrowo czyli bez soli - no i jak tu ugotować zupę? - najprościej z 3 składników :)

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Wiecie on to taki boloński do spagechti ale wiecie

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej winny.

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • Jaki użyć tłuszcz do pieczenia.

  • doskonały na kanapki i jako część obiadu.

  • No właśnie. Rarytas, dla wielu smak dzieciństwa, dla wielu coś nieosiągalnego. W działach ze sprzętem kulinarnym znajdziemy patelnie, pędzelki, foremki do wykrawania, okrągłe tortownice, silikonowe keksówki, foremki na muffinki w mniej lub bardziej tradycyjnym wydaniu, łyżki do lodu, foremki na lód, czekoladki i inne cudeńka. Nigdzie nie ma foremek do rurek, czy do orzeszków. Trzeba zamawiać przez internet… albo i nie. Zwiedziłam całe miasto wojewódzkie, sklepy mniejsze i większe – i nic....

Artykuły na temat: ale babka i robi to co chce
  • Małgorzata Foremniak: 50-tka nie robi na niej wrażenia

    ...spędzanie czasu, ale potrzebuję też totalnego wyluzowania. Wyjeżdżam wtedy za miasto, wyłączam telefon, jest tylko przyroda, książka i moje kochane zwierzaki", wyznała w SHOW. Silna babka Małgosia(...)Życie nigdy jej nie rozpieszczało. Co chwilę na jej drodze pojawiały się kolejne prywatne dramaty. Jednak Małgorzata Foremniak (50) nigdy się nie poddała. Po każdej porażce podnosiła się i szła dalej...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Kocham cię, ale twojego nazwiska nie chcę

    ...- tłumaczy.  Co na to wszystko maż Natalii? Nie było mu miło i długo namawiał narzeczoną na zmianę zdania. W końcu uszanował jej wybór. - Co miał zrobić innego? Znał mnie dobrze, wiedział, że trafił mu się feminizujący typ. Z czasem przestał robić mi wymówki z tego powodu, ale za każdym razem, gdy ktoś w towarzystwie mówi o nas "Państwo Iksińcy", widzę jego radość. Co z dziećmi? - Mamy dwoje dzieci...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Jestem równą babką

    ...tej roli? - Kilka osób pytało mnie, czy rozmawiałam z psychologiem albo miałam kontakt z kobietami, które zostały zgwałcone. Nie. Starałam się odnaleźć w sobie stany z przeszłości, w których bardzo się bałam albo czułam się skrzywdzona. Skupiłam się też na przygotowaniu od strony fizycznej. Tylko w jednej scenie zastąpiła mnie kaskaderka. Resztę zrobiłam sama. Trenowałam judo. Jak długo...

  • „Piłem – NIE Jadę!” to już czwarta odsłona akcji, która ma na celu edukację w zakresie odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu. Organizatorzy skupili się na konieczności reakcji, gdy osoba spożywająca alkohol chce prowadzić samochód. Sprawa powinna być oczywista, jednak prawidłowa reakcja wymaga zarówno odwagi, jak i wiedzy. Wystartowała czwarta odsłona kampanii społecznej „Piłem - NIE Jadę!". Akcja skupia się na edukacji i promowaniu właściwych postaw. Na kwestię nietrzeźwych kierowców zwraca...

  • Mężatki radzą: Czego nie robić dla własnego dobra

    Są rzeczy, które działają na faceta jak płachta na byka. Dlatego... lepiej ich nie proponuj! Zadbaj o własny komfort i święty spokój. Nie wszystko warto robić razem.

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Jak zabezpieczały się nasze babki

    ...mężczyznę kobiecie płynu z "ciałkami nasiennymi". Należało więc robić wszystko, by do tego nie dopuścić. Obok stosunków przerywanych inni zalecali, by po akcie spółkowania dużo skakać ze zgiętymi(...) innego czytanie rozpalających namiętności romansów, rozmawianie i snucie surrealistycznych hipotez o "tych sprawach" z przyjaciółkami; ale czytanie fachowych książek na "ten temat", nigdy - przenigdy...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...