• Informacje na temat:

    albedo w pomaranczach

Przepisy na temat: albedo w pomaranczach
  • Przepis na sałatkę sycylijską

    ...- Żeby zapobiec efektom przejedzenia proponuję sałatkę, którą należy zjeść między daniami lub między posiłkami - opowiada restauratorka. - Przygotowuje się ją z pomarańczy, a teraz jest sezon na pomarańcze - teraz są najlepsze. Pomarańcze należy mocno obrać, tak żeby nie było albedo, czyli tej białej skórki. Wycinamy pomiędzy ściankami pomarańczy takie cząstki, które będą samym miąższem - to nie...

  • Podpatrzyłam ten deser u koleżanki,zrobiłam na urodziny męża i zrobił wrażenie na gościach (a największą radochę miała moja koleżanka)

  • Jak zagęścić przetwory bez żelfiksów, dużej ilości cukru, długiego gotowania

    ...skórkę i oczyść z białego miąższu od wewnątrz (albedo). Pokrój drobno i dodaj do smażącego się dżemu. Skórka z jednej pomarańczy zagęści dżem z 1 kg owoców. Warzywa i owoce bogate w pektyny (ich lista...

  • Prosty sposób na szybkie i smaczne danie rybne

  • Najwięcej witaminy...

    ..., 3 gałązki tymianku Umyj i osusz pałki kurczaka. Wyciśnij sok z czterech pomarańczy. Piątą pomarańczę obierz i wyfiletuj, oddzielając albedo (wewnętrzną część skórki). Sok z dodanymi kawałkami...

  • Wietnamski przysmak

  • Przyjęcie bez kalorii

    .... Gdy obierzesz całą pomarańczę, wytnij nożem cząstki, eliminując białą warstwę podskórną (albedo). Ułóż miąższ w salaterce. Skondensowane mleko wlej do malaksera, wciśnij sok z limonek, dodaj skórkę...

  • Galaretki przygotowane w ten sposób są bardzo efektowne. Idealne na przyjęcia dziecięce.

  • Szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz super smaczne :)

  • zima za oknem...;-( więc trzeba sobie wiosnę na talerzu przyrządzić ;-))) słoneczna wersja dorsza ( wbrew pozorom nie do końca banalnej ryby ) pomarańczowo-cytrynowa z avocado i sałatą rzymską. ...aby do wiosny ;-)

Artykuły na temat: albedo w pomaranczach
  • Siedem powodów, dla których warto jeść pomarańcze

    ..., wewnętrzną częścią skórki (albedo). Zawiera ona dużo błonnika pokarmowego, dającego uczucie sytości i wymiatającego toksyny z układu pokarmowego. Dbają o oczy. Witamina A wspiera działanie błon śluzowych...

  • Wszyscy wiemy, że pomarańcze to prawdziwa bomba witaminowa. W jednej średniej pomarańczy jest 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Co jeszcze kryje się w tym owocu, który najlepiej jeść zimą? Co może zmienić jedna pomarańcza dziennie?       fot. 123RF.COM Co siedzi w pomarańczy? Witamina C to antyoksydant, zwalczający działanie wolnych rodników, utleniających komórki organizmu i prowadzących do ich niszczenia i starzenia się. Ta witamina korzystnie wpływa na stan skóry,...

  • Sałatka z czerwonych pomarańczy i czerwonej cykorii

    Przygotowanie: Wymyj cykorie i przytnij je od spodu. Pokrój każdą główkę wszerz w plastry grubości 4 cm, porozdzielaj liście i wrzuć je do miski. Żeby obrać pomarańcze, odetnij krążki skórki ze spodu i z wierzchu owocu, a następnie ostrym nożem ścinaj skórkę z góry na dół, tak żeby usunąć całe albedo. Obrane pomarańcze przekrój wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę pokrój w półksiężyce...

  • Jak smakują podróże? W pierwszej odsłonie podróży kulinarnych po krajach basenu Morza Śródziemnego zapraszamy na… pomarańcze. Dania bazujące na tych owocach można przygotować zarówno na przystawkę, obiad czy deser. Trzy miejsca, trzy przepisy pełne pomarańczy. Włochy na przystawkę - Pierwszym przystankiem podróży będzie Rzym i Park Savello, zwany kiedyś Ogrodem Pomarańczy. Tutaj Fellini nakręcił część Nocy Cabirii i to z tarasu tego parku rozciąga się widok na Tybr, Trastevere i Forum...

  • Cytrusy -  na co zwracać uwagę

    ...smak. A tymczasem ta właśnie część owocu zwana albedo zawiera związki, które chronią przed udarem i zawałem. Próbowałaś pomelo?  Choć nazywany jest pomarańczą olbrzymią, przypomina grejpfruta.  Ma...

  • Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. Pora przypomnieć sobie, dlaczego warto wrócić do tradycji, lub zbudować ją na nowo. Fot. 123RF/Picsel Jest to jedno z najbardziej niedocenianych mięs w naszym kraju. Mimo faktu, że polska gęsina uznawana jest za najlepszą w całej Europie, statystyczny Kowalski zjada tylko 17 gramów tego mięsa w ciągu roku! Co jest tego przyczyną? Być może fakt, że...

  • Cytrusy – cudowny lek czy chemia?

    ...organizm odkwaszająco, co poprawia stan równowagi kwasowo-zasadowej. Warto jadać cytrusy z białymi błonkami  i białą wewnętrzną skórką (albedo), bo to źródło błonnika wspomagającego trawienie...

  • Pokochałyście zabawną i niewydarzoną Bridget Jones? Poznajcie rezolutną Issy Randall. Issy ma 31 lat, pracuje w międzynarodowej korporacji i po uszy zakochała się w swoim szefie. Tak naprawdę ma z nim romans, tylko nikt o tym nie wie. Ups! Już nie! Issy właśnie została zwolniona z pracy i wszystko się wydało. I co teraz? Co prawda, Issy ma pewien talent, odziedziczyła go po dziadku, a wszyscy przyjaciele i znajomi tylko oblizują się ze smakiem... Tak, Issy potrafi wypiekać prawdziwe cudeńka....

  • Smażona skórka pomarańczowa w syropie

    ...rondelka i zalewamy czystą wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy ok. 10 minut. Następnie wodę odlewamy, a skórki studzimy. Kiedy ostygną przystępujemy do wycięcia albedo. Najlepiej posłużyć się przy tym nożem do ryb. Czynność powtarzamy do czasu, aż biała część skórki pomarańczowej zostanie całkiem usunięta. Oczyszczoną z albedo skórkę kroimy wedle potrzeby: na kosteczkę, w paseczki lub...

  • Kuchnia azjatycka podbija serca niesamowitymi kompozycjami przypraw i barw. Jest smaczna, sycąca, a bazowanie głównie na owocach i warzywach sprawia, że świetnie wpływa na organizm człowieka. Poznaj pięć nietuzinkowych produktów kuchni azjatyckiej, które nie tylko podkręcą smak potraw, lecz także doskonale zadbają o zdrowie. 1. Trawa cytrynowa Zwana także palczatką cytrynową. Posiada zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie, a także może stać się świetnym elementem...