• Informacje na temat:

    ałatka z makaronem ryżowym i szynką

Przepisy na temat: ałatka z makaronem ryżowym i szynką
Artykuły na temat: ałatka z makaronem ryżowym i szynką
  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Podziel się z nami pomysłem na pyszne, wakacyjne danie z makaronem Barilla w roli głównej i wygraj wycieczkę do Parmy! Wakacje to czas podróży, z których przywozimy nie tylko pamiątki i dobry humor, ale przede wszystkim kulinarne wspomnienia. Jakie danie z makaronem Barilla przygotowałbyś dla swoich znajomych lub rodziny, tak by wspominali je jeszcze długo po zakończeniu wakacji? Jeśli masz sprawdzony przepis, podziel się nim z nami, a być może wygrasz nagrodę główną, wycieczkę do Parmy,...

  • Podziel się z nami pomysłem na pyszne, wakacyjne danie z makaronem Barilla w roli głównej i wygraj wycieczkę do Parmy! Wakacje to czas podróży, z których przywozimy nie tylko pamiątki i dobry humor, ale przede wszystkim kulinarne wspomnienia. Jakie danie z makaronem Barilla przygotowałbyś dla swoich znajomych lub rodziny, tak by wspominali je jeszcze długo po zakończeniu wakacji? Jeśli masz sprawdzony przepis, podziel się nim z nami, a być może wygrasz nagrodę główną, wycieczkę do Parmy,...

  • Wiemy już, kto pojedzie do Parmy, aby spędzić 3 wyjątkowe dni w 3 gwiazdkowym hotelu, zwiedzić najpiękniejsze zakątki miasta i wziąć udział w indywidualnych warsztatach kulinarnej Akademii Barilii! Bardzo dziękujemy za wszystkie przesłane do nas propozycje na wakacyjne dania z makaronem w roli głównej. Zaskoczyliście nas pomysłowością i wyczuciem smaku. Długo zastanawialiśmy się komu przyznać nagrodę główną. Spędziliśmy kilka dobrych godzin na pertraktacjach, momentami nawet drobnych...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest....

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Makaron to jedno z tych dań, które najchętniej przygotowujemy w polskich domach. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy brakuje nam czasu. Jest to niezwykle uniwersalny składnik, który doskonale sprawdza się w wielu różnych potrawach. Co powinniśmy o nim wiedzieć? Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....