• Informacje na temat:

    ala sushi

Przepisy na temat: ala sushi
  • Inne, "słodkie" zastosowanie ryżu do sushi

    Kto powiedział, że ryż do sushi może mieć tylko jedno zastosowanie? Jak zachęcają autorzy "Mixu wiedzy kulinarnej", ze specjalnego ryżu warto przygotować pudding, który jeszcze lepiej będzie smakował z owocami albo czekoladą.

  • Kaktus pałeczkami. Justa palcami /bo ponoć nie wolno sztućcami – faux pas się popełnia/. Kaktus z dużą ilością sosu sojowego. Justa z solą /chociaż powoli przestawiam się na sos/. Kaktus załadowane imbirem marynowanym. Justa ani grama. Kaktus wszystkie. Justa tylko łososiowe. Każdy na swój sposób. Jemy sushi. Domowe. Moje pierwsze.

  • Sushi z mozzarellą

    Podoba ci się artystyczny wygląd sushi, ale nie przepadasz za algami i surową rybą? To danie jest dla ciebie!

  • W sklepie promocja na składniki do sushi więc i ja się skusiłam żeby pobawić się smakami domowników. w efekcie nie wyszło tak tanio jak zapewniały gazetki reklamowe ale na pewno ciekawe danie.

  • Paleta smaku - sushi

    Najprawdziwszą paletą barw, koloru i smaku jest taca z tradycyjnym japońskim specjałem - sushi. W ostatnich latach to danie robi prawdziwą karierę na świecie. Wypada w porze lunchu odwiedzić jeden z sushi-barów, których stale przybywa. Pojawiły się nawet na większych amerykańskich lotniskach. Moda na sushi dotarła już i do Polski. Tradycyjna kuchnia japońska nie poddała się kosmicznej wprost...

  • Wyglądają jak sushi i nawet podobnie smakują, ale to połączenie może spokojnie jeść Seba:) Chcecie poznać co to jest? :) To najprostsze rollsy z ciasta naleśnikowego z dodatkiem pieczonego łososia i mascarpone :) Jeżeli ktoś nie próbował jeszcze, polecam!

  • Menu na sylwestrową domówkę

    Sposobów na spędzanie Sylwestra jest mnóstwo. Bale, koncerty, imprezy w klubach, wyjazdy na narty lub do ciepłych krajów. Wiele osób wybiera także spędzenie ostatniej nocy starego roku w domu – własnym lub znajomych. I tu pojawia się pytanie - co przygotować do jedzenia na domówkę? Możemy zrobić niezwykle popularne sushi np. w spolszczonej wersji ze śledziem, ale to nie jedyne danie inspirowane...

  • Bardzo proste wykonanie sushi. Do tego przepisu polecam mięso z węgorza, ale oczywiście można użyć swojej ulubionej rybki.

  • Chrupiąca sałatka z awokado i suszoną żurawiną

    Awokado początkowo było uprawiane jedynie w Meksyku – jeszcze w czasach azteckich. Dziś zielony owoc znajdziemy aż na pięciu kontynentach. Dlatego awokado jest składnikiem zarówno meksykańskiego guacamole, japońskiego sushi, ale także popularnych zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i w Europie zielonych smoothie. My proponujemy przepis na awokado z Chrupiącą sałatką, czyli prażonymi ziarnami np. od...

  • Czas na smaki Japonii, ale w wersji wegańskiej. Niektórzy do sushi przekonują się od razu, inni potrzebują czasu :) Do przygotowania potrzebować będziecie bambusowej maty, ale jeżeli takiej nie posiadacie, to równie dobrze można wykorzystać elastyczną podkładkę pod talerze. Danie o efektownym wyglądzie, więc warto spróbować.

Artykuły na temat: ala sushi
  • Sztuka jedzenia sushi

    Przygotowanie sushi to sztuka. Aby w pełni ją docenić i cieszyć się jej osiągnięciami, warto być przygotowanym odbiorcą. Poznanie podstawowych zasad pozwoli nie tylko uniknąć faux pas, ale przede wszystkim cieszyć się niuansami smaków i nie zrujnować harmonii tego małego dzieła, nad którym pracował szef.

  • "Każde ziarno ryżu ma swą twarz"To, że sushi podbiło świat jest oczywiste. Ci, którzy podróżują mogą się o tym przekonać. Bez względu na to, czy jest się w Londynie, Nowym Jorku czy Warszawie. Wszędzie zaprasza cię do środka sieć restauracyjek czy dużych restauracji, przyciąga reklamą, jadłospisami, obiecuje niepowtarzalny smak i zapewnia, że prędzej czy później zawitasz tu ponownie, bowiem pierwsze doznania twojego podniebienia okażą się tak cudowne, że nie dadzą o sobie zapomnieć....

  • Sushi za masaż?

    Powiedzmy, że jesteś dobra w rozliczaniu PIT-ów, ale beznadziejna w gotowaniu. A masz w sobotę gości. Jedziesz do Maćka, który robi sushi, odbierasz jedzenie, na koncie Maćka naliczane są "alterki(...) na jakiś czas trzeba mu zrobić przegląd. Sama nie umiem. Znalazłam na Wymienniku Krzysztofa, który się na tym zna. Umówiliśmy się u niego w domu. Krzysztof zajął się rowerem, a potem zapisał na swoim...

  • Sushi, pyszne i modne danie, które na przestrzeni ostatnich lat zyskało rzeszę fanów, których potocznie nazywa się sushiżercami. Coraz częściej mówi się o nim nie tylko na salonach, ale i w domowym zaciszu. Fot. Oto!suhiPowstało na jego temat mnóstwo różnych plotek. Załoga warszawskiej restauracji OTO!sushi postanowiła rozprawić się z mitami, które krążą po mieście na temat tego azjatyckiego przysmaku. Poniżej przedstawiamy listę nieprawdziwych informacji, które zostały zasłyszane od gości...

  • Kochamy się? Tak, ale nie w pracy

    ..., jadłyśmy sushi, a w drugiej części miesiąca raczej kanapki z kiełbasą. Kiedyś w portfelu mamy był jeden banknot, a my zastanawiałyśmy się, na co go wydać. I czy stać nas na żelki dla mnie - mówi Maria...

  • Japońska perfekcja i estetyka przejawiają się na różne sposoby - w tym również w sztuce kulinarnej. Sushi i sashimi - maleńkie, efektowne dania z ryżu, ryby i innych, niezliczonych składników przypominają klejnociki. Nic dziwnego, że coraz więcej osób rzuca jednak wyzwanie japońskim szefom kuchni i samemu próbuje przygotować te potrawy. W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Dokładnie omówione zostały też...

  • Śnię o sushi

    ...25 maja na ekrany polskich kin trafi film "Jiro śnio o sushi", fascynująca opowieść o 85-letnim Jiro Ono, właścicielu najmniejszej restauracji na świecie, która otrzymała trzy gwiazdki w prestiżowym rankingu Michelin.

  • Sushi wszyscy znamy i lubimy. Jak się jednak często okazuje, niewiele o nim wiemy. Jak przygotowywać tę potrawę, jak ją jeść, co dozwolone a co naraża nas na popełnienie faux pas? Poniżej dzielimy się garścią wiedzy, doprawioną nutą ciekawostek. Fot. 123RF/Picsel 1. Różowy imbir nie istnieje Jedyną naturalną barwą imbiru jest biel. Różowy kolor jest efektem marynowania produktu. Co ciekawe, nie stanowi dodatku do sushi w tradycyjnym znaczeniu. Spożywa się go pomiędzy kęsami, a jego zadaniem...

  • Diabeł tkwi w szczegółach - stylowe pakowanie z marką SUSHI

    Wakacje w pełni! Pierwsze tygodnie lipca za nami, pierwsze wakacyjne wypady, pierwsze wspomnienia … niestety mimo cudownych godzin spędzonych na plaży czy na spacerach trudno zapomnieć o czasie poświęconym na pakowaniu! Koszmar! Bo kto z nas lubi się pakować? Co więc zrobić aby pakowanie stało się przyjemniejsze? To proste – SUSHI!

  • Już 26 sierpnia, w warszawskiej restauracji Izumi Sushi odbędzie się Ogólnopolski Konkurs na Najlepszą Restaurację Sushi 2012. Wydarzenie jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie warszawiaków specjałami kuchni japońskiej oraz potrzebą propagowania najlepszych praktyk w wyspecjalizowanych restauracjach. Tego dnia rywalizacja odbędzie się w trzech widowiskowych etapach: sushi tradycyjne, styl dowolny i najlepszy sushimaster. Dla gości będą zorganizowane bezpłatne warsztaty przygotowywania...

Zdjęcia na temat: ala sushi