• Informacje na temat:

    ala sajgonki

Przepisy na temat: ala sajgonki
  • Wegetariańskie sajgonki z kiełkami

    Dostarczająca energii przekąska: sajgonki z warzywami. Łatwe w przygotowaniu, z mnóstwem witamin i minerałów, energetyczna bomba ożywi nas na wiosnę.

  • Składniki: papier ryżowy makaron ryżowy warzywa: marchew, pietruszka, seler, por, cebula, papryka mięso (my używamy fileta z indyka; oczywiście można zrobić wersję bezmięsną – równie dobra ???? ) sos sojowy lub sos teryiaki przyprawy (my używamy przyprawy „pięć smaków” ale można wg uznania nawet samą sól i pieprz) opcjonalnie kiełki np. fasoli mung Warzywa należy pokroić na kosteczkę. Jeśli chodzi o farsz, to na rozgrzanej patelni smażymy mięso, potem również warzywa do miękkości, dodajemy...

  • Sajgonki z serem i warzywami

    Ostatki tuż, tuż, a więc proponujemy pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę, w sam raz na karnawałowy wieczór. Sajgonki z serem i warzywami nie tylko egzotycznie wyglądają, ale także wyśmienicie smakują!

  • Zrobienie sajgonek jest proste. W skład farszu może wchodzić mielone mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe, ale doskonałe są także w wersji wegetariańskiej. Robimy farsz jaki lubimy.

  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    ...przepisy na pożywne dania: roślinne burgery, wegańskie sajgonki czy sycące zupy. Dlaczego zdecydowałaś się poświęcić całą książkę wyłącznie słodyczom? - Słodycze były zawsze bliskie mojemu sercu. Mamo...

  • Domowe sajgonki, które smakowały całej rodzince

  • Warzywa z rosołu

    ...dodać - zależnie od upodobań - np. groszek lub kukurydzę, jabłko, kiszony ogórek, jajka na twardo. Dopraw do smaku i połącz z lekkim majonezem lub jogurtem. Gotowe! Galarety Warzywa z bulionu wspaniale będą smakowały w galarecie! Możesz przygotować wersję bezmięsną lub dodać je do klasycznych "zimnych nóżek", galarety z kurczakiem, indykiem, rybą czy wędliną. Do sajgonek, roladek Marchewki...

  • Uwielbiam sajgonki są naprawdę pyszne! Przy odrobinie wysiłku można je również zrobić samemu w domu.

  • Sekrety kuchni tajskiej

    W kuchni tajskiej można odnaleźć smaki kuchni chińskiej i indyjskiej, ale jej oryginalność wynika ze stosowanych przez Tajów składników - jak mleko kokosowe, trawa cytrynowa, kafir, galangal(...) w krakowskim hotelu Radisson Blu, gdzie tajskie dania będą serwowane przez cały listopad. Przepisy kuchni tajskiej: Sajgonki Składniki: - grzybki mung, - por, - cebula biała, - kapusta biała, - imbir...

  • Bez bicia przyznaję, że sajgonki to moja kulinarna miłość! Uwielbiam je za smak, chrupkość i łatwość przygotowania. Za własne sajgonki zabierałam się od dawna, wreszcie się zmotywowałam, no i są! Pyszne i błyskawicznie znikające z talerza!

Artykuły na temat: ala sajgonki
  • ​Letnie sajgonki z jajkiem i ryżem

    ...aż będzie gotowy, a płyn odparuje z woka. Odstaw na bok. Ubij jajka z dodatkiem soli, pieprzu oraz wody, usmaż cienkie omlety. Odstaw na bok. Uformuj sajgonki: w wilgotne ręce weź garść kleistego ryżu i zroluj go w walec (jak do sushi), a następnie ułóż na cienkim omlecie. Na wierzchu połóż kurczaka i odrobinę sosu sambal belacan. Zwiń jak dużą sajgonkę. Wszystkie sajgonki przekrój ukośnie...

  • Wreszcie udało nam się wyłonić zwycięzcę, do którego powędruje wspaniałe Raclette. Serdecznie dziękujemy za wszystkie wspaniałe odpowiedzi. Przysłaliście do nas chyba rekordową liczbę zgłoszeń, dlatego bardzo trudno było nam zadecydować komu przyznamy nagrodę. Po wielu burzliwych dyskusjach stwierdziliśmy jednogłośnie, że Raclette powędruje do Pana Mikołaja K. Gratulujemy!"Najważniejsze podczas organizacji takiej sympatycznej imprezy jest odpowiednie planowanie oraz konsekwencja. Trzeba...

  • Bliżej Azji

    Sajgonki, azjatyckie pierożki i aromatyczne rosoły urozmaicą twoje menu.

  • Kuchnia bez naleśników byłaby nudna. To tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. Chociaż – jak wiemy – usmażyć dobry naleśnik wcale nie jest tak łatwo. Fot. 123RF/Picsel Mówi się, że pierwszy naleśnik musi wylądować w koszu... Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani...

  • Pyszności z Azji

    ...przypalając. Ostudź, obierz  ze skórki i dodaj do gotującego  się na wolnym ogniu wywaru. 3. Wlej sos rybny, dodaj cukier, ząbki czosnku, anyż, goździki, cynamon i pieprz. Przykryj  i gotuj minimum(...), z posiekaną papryczką chili, kiełkami fasoli mung, szczypiorem i ziołami. Sajgonki  1. Podsmaż na oleju posiekaną cebulę, marchew, imbir i czosnek. Dodaj mięso i smaż około 2 min. Wlej sos...

  • Wracasz późno do domu lub zapominasz zabrać ze sobą obiad do pracy. Wielu z nas w takiej sytuacji sięga po telefon, wykręcając numer do najbliższej chińskiej restauracji. Wertując menu takiego lokalu, warto mieć na uwadze, iż niektóre dania mogą być szczególnym zagrożeniem dla naszej sylwetki. Geneza sztuki kulinarnej Chin ściśle związana jest z historią oraz warunkami klimatycznymi tego najludniejszego państwa w świecie. W kulturze chińskiej pożywienie nie tylko zaspokaja głód, ale jest...

  • Partnerstwo wschodnie

    Ponoć w kwestiach kulinarnych z natury jesteśmy konserwatystami. Ale trudno w to uwierzyć, gdy pomyśli się, jak szybko i mocno Polacy polubili kuchnię dalekowschodnią.

  • Poznajcie laureatkę piątej edycji konkursu - Adriannę, specjalistę od spraw niemożliwych, fankę kuchni polskiej i smaków orientalnych. Fot. Archiwum prywatne Pani Adrianny Panią Adriannę, w serwisie, znacie pod pseudonimem „ugotujiprzetstuj". Swoją przygodę z dodawaniem przepisów do Smakera rozpoczęła w listopadzie 2014 roku. Na jej koncie uzbierało się już 88 różnych receptur. Znajdziecie tutaj znakomite pomysły na przekąski, dania główne, zupy i desery. Debiutem Pani Adrianny w serwisie...

  • Jakoś tak wszystko pędzi bardzo szybko. Wczoraj spraw masa. Byłam na wywiadówce u Oli, razem z Ola i pani tylko dobre rzeczy mówiła, i obydwie wyszłysmy ukontentowane. Ugotowałam kapusniak, zrobilam sajgonki i razem z małymi zrobilysmy furę ciastek ze skwarków, o smaku czekoladowym, cynamonowym i waniliowym, pychota. Póxniej do pracy na 18. Musialam dziś  wstać o siódmej, więc śnieta z lekka...

  • Zbliża się przyjęcie lub piknik, a ty nie wiesz, co zaserwować bliskim? Żaden problem! Wykorzystaj pomysły naszych użytkowników, a nie będą ci straszni nawet goście przybywający z niezapowiedzianą wizytą. Fot. 123RF/Picsel Lato dostarcza nam wielu okazji do spotkań z bliskimi i przyjaciółmi. Kiedy temperatury zaczynają oscylować w granicach 25 stopni, aż trudno powstrzymać się przed zorganizowaniem grilla lub pikniku. Z pewnością wielu z was w takiej sytuacji zastanawia się nad tym, jakie...