• Informacje na temat:

    ala placki ziemniaczane z kiełbasą

Przepisy na temat: ala placki ziemniaczane z kiełbasą
  • Co na świąteczny obiad?

    ..., czubata łyżka musztardy, łyżeczka cukru, natka, 4 łyżki oleju, sól, gałka muszkatołowa, gotowe placki ziemniaczane Przygotowanie: 1. Oczyść pieczarki, pokrój w plasterki. Obraną cebulę potnij w talarki. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój na 12 medalionów. Rozgrzej 2 łyżki oleju, na nim usmaż medaliony na brązowo. Oprósz solą i pieprzem, wyjmij. Trzymaj w cieple (w piekarniku 50 st. C). 2. Do...

  • pyszne i szybkie w zrobieniu

  • Uwielbiam gotować i jeść

    ...nie zdobyłabym się na to, żeby kupić żywego karpia i go uśmiercić... Ale czasami podobno wielbiciele obdarowują panią kiełbasą... Olga Bończyk: Owszem, zdarzyło się to kiedyś w grudniu przed...

  • Szybka i sycąca wersja zwykłych placków ziemniaczanych. Dałam do nich to co miałam w lodówce i wyszło smaczne danie :)

  • Przepyszne placuszki dla całej rodzinki:)

  • Bardzo syte i smaczne niestety nie dla osób odchudzających się

  • Placki ziemniaczane to jedne z moich ulubionych pyszności, mogę ich zjeść milion a i tak mało. Z pieczarkami, z gulaszem, ze śmietaną, każde, a najbardziej to placki po węgiersku. Dziś zostały skonsumowane ze śmietaną i z karkówką w sosie własnym. Za radą cioci dodałam do placków troszkę sody oczyszczonej, co jak najbardziej zrobiło robotę, wyszły fajne mięsiste. zapraszam również na bloga

  • szybie, tanie, proste

  • bardzo smaczne placuszki ale bez jajek

  • jak kto woli łatwe,smaczne,tradycyjne...

Artykuły na temat: ala placki ziemniaczane z kiełbasą
  • Smaki z Czech

    Smakołyki naszych południowych sąsiadów to nie tylko słynne knedliki, ale także pyszne pieczone kiełbaski, nadziewane placki oraz smażony żółty ser.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!

    ...także jest źródłem białka potrzebnego nam do prawidłowego funkcjonowania. Wypróbujmy więc pyszne placki z kaszy gryczanej z kiełbasą, które są o wiele bardziej pożywne niż placuszki ziemniaczane, a ich przygotowanie nie zabiera więcej czasu! Wystarczy do ugotowanej kaszy dodać przesmażoną wcześniej kiełbasę z cebulą, ser i jajka, a następnie na rozgrzanym oleju usmażyć małe placuszki...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    ...i kiełbasą lądowały w jajecznicy. To było ideale danie, żeby się dużo osób najadło. Przejąłem ten przepis od dziadka, potrafiłem mając zaledwie 6 jajek nakarmić bandę znajomych.  Miłość Jacka Kuronia do(...) się nakarmić jak największą liczbę potrzebujących i - co najważniejsze - przygotować ją tanio, w warunkach polowych. Stąd też najodpowiedniejsza wydała się grochówka z kiełbasą i ziemniakami. Jedną...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Smakoszostwo dnia drugiego

    ...karczocha właściwego z tym "jerozolimskim". Szwajcarskie placki ziemniaczane - rösti - są delikatniejsze od tradycyjnych polskich, mają lekko chrupką powierzchnię i miękkie, niemal puszyste wnętrze. Są też od(...). 4. Przybieramy lekko ubitą śmietanką i wstążkami upieczonego na patelni grillowej chrupkiego boczku. Placki ziemniaczane rösti To tradycyjne danie śniadaniowe Szwajcarów, które wyśmienicie komponuje...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...