• Informacje na temat:

    ala marcepan

Przepisy na temat: ala marcepan
  • Marcepanowe święta

    Nie tylko przyprawy korzenne, które nadają piernikowi aromatu, ale też marcepan - oto, co może posłużyć do przygotowania świątecznych słodkości. Jessica Meinhard zdradza, jak z wykorzystaniem tej migdałowej masy przygotować małe co nieco.

  • Cześć kochani! Pokażę Wam dzisiaj jak przygotować masę marcepanową. Taka masa, oprócz tego, że jest niezwykle smaczna, jest też bardzo plastyczna. Można ją wykorzystać do zrobienia dekoracji na torty i ciasta.

  • Sposób na bakaliowego pączka

    ...organizowane przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Pączki wypiekali z największą starannością, dodając do nich nadzienia w postaci różanej konfitury lub marcepanu. Aby jeszcze bardziej...

  • sprobuj to sie dowiesz jaki ma wysmienity smak

  • Wielkanoc

    ...pomarańczową. Wysmaruj grubą warstwą masła formę na babę. Przełóż do niej ciasto tak, aby znalazło się dwa-trzy cm poniżej rantu. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy baba ostygnie, wyjmij ją(...) Przygotowanie mazurka zacznij od kruchego ciasta - musisz je potem wstawić do lodówki na kilka godzin. Do malaksera wsyp schłodzone w lodówce i pokruszone masło oraz mąkę. Zmiksuj lekko składniki, po czym...

  • Smaczny domowy marcepan.

  • Przez żołądek do serca, czyli pomysły na walentynkowe pyszności

    .... C przez 12-15 minut. Ciasteczka od serca Składniki: 300 g masy marcepanowej 5 jajek 100 g cukru Szczypta soli 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g konfitury wiśniowej 275 g cukru pudru 5-6 łyżek soku wiśniowego 50 g białej czekolady  Różowy cukier do dekoracji Przygotowanie: 100 g marcepanu wymieszać z 5 łyżkami letniej wody. Jajka rozdzielić. Żółtka i 75

  • Zrobiłam małą próbę i myślę, że będę robiła częściej. Moja rodzina zjadła nasz marcepan od razu po wyjęciu z lodówki. Jest bardzo smaczny i zdrowy. Wykonuje się go dość szybko. Masa jest plastyczna. Można ją zjadać samą, albo wykorzystać do przyozdobienia ciast, tortów, deserów. Jeżeli chcemy większą ilość, składniki należy proporcjonalnie powiększyć.

  • Bezglutenowy mazurek kawowy

    Ozdoba: marcepan lub roztopiona czekolada, płatki migdałowe, kakao  Sposób przygotowania W blenderze miksujemy migdały i daktyle. Nie musi być bardzo drobno, będzie przyjemnie chrupało. W dużej misce zagniatamy namoczone płatki ze zmiksowanymi migdałami, daktylami i melasą. Wykładamy blachę papierem i rozkładamy masę na blaszce. Na czas robienia kremu, spód schładzamy w zamrażarce...

  • UPIEKSZA TORTY I CIASTKA

Artykuły na temat: ala marcepan
  • Nie tylko marcepan

    Lubeka słynie z marcepanu, ale kuchnia regionu Szlezwik-Holsztyn ma o wile więcej do zaoferowania.

  • Oto przepis na tort czekoladowy, który uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej. BISZKOPT BEZGLUTENOWY 1blacha 140g gorzka czekolada 50-60% 40g masło 75g marcepan 40g żółtko 175g białko 75g Cukier kryształ   Rozpuścić czekoladę i masło. Uplastycznić marcepan w kuchence mikrofalowej i połączyć z żółtkiem. Połączyć oba miksy. Ubić bezę francuską i dodać. Rozsmarować na całej blasze i upiec w 180C. Natychmiast zdjąć papier po...

  • Pyszna tarta morelowa

    ...z marcepanem i soczystymi owocami... mniam. Ciasto 1 jajko 125 g masla 1/2 szklanki ( szklanki standardowe o pojemosci 250 ml) cukru pudru 1...

  • Spróbujcie przygotować świąteczne babeczki według przepisu jurorów "Bake Off - Ale Ciacho!" - Gosi Molskiej i Krzysztofa Ilnickiego. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Gniazdka z białej czekolady 175 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g masła 150 g cukru drobnego 2 jajka 3 łyżki mleka ekstrakt waniliowy wg uznania szczypta soli Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz...

  • MOJE CIASTECZKA - MARCEPANOWE SERCA

    ...serca z ciasta przykryte marcepanem upieczone ciasto  Nie sa latwe. Sa czaso i pracochlonne ale dla efektu i dla smaku warto... jak mowi maz,...

  • Kuchnia niemiecka jest niezwykle zróżnicowana, a wiele jej wpływów znajdziemy w naszych polskich potrawach. Wbrew obiegowej opinii, jest nie tylko pożywna i sycąca, ale również bardzo smaczna Fot. 123RF/Picsel W powszechnej opinii kuchnia niemiecka uważana jest za tłustą oraz ciężkostrawną i w niektórych przypadkach faktycznie tak jest. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to cała prawda na temat kulinarnej tradycji naszych zachodnich sąsiadów. Jej bogactwo znacznie wykracza poza stereotypowe...

  • Przyjęcie weselne na łonie natury

    ...żyrandole, stoliki, dekoracje, parkiet, strefa chillout z pufami i sofami, kącik barowy oraz dla palaczy, specjalnie zagospodarowane miejsce dla najmłodszych -brzmi nieprawdopodobnie? A to tak(...) , czyli lekki tort bez okrycia z masy cukrowej, kremu, marcepanu czy lukru. Jego perfekcyjnym uzupełnieniem są właśnie owoce bądź kwiaty. Taki tort nada się zarówno na przyjęcie eleganckie, wytworne...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • ...zastępowały szynkę mortadelą, marcepan robiły z fasoli, a czekoladę wyczarowywały dzieciom w postaci bloku kakaowego z bakaliami. Polska kuchnia była wtedy "zastępcza", zupełnie jak etykieta na wyrobie...

  • Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku. „Zapomnijcie o staromodnym i ciężkim jedzeniu z kraju niedostatku. Ćwierć wieku po upadku komunizmu Polska ma silną gospodarkę, a jej kuchnia jest znacznie lżejsza" - tak rozpoczął swój artykuł słynny...