• Informacje na temat:

    ala flaki wieprzowe

Przepisy na temat: ala flaki wieprzowe
  • Zdjęcie nie udane i ....

  • Flaki bardzo pyszna i aromatyczna zupa rozgrzewająca , pożywna i sycąca . Podajemy z bułkami lub chlebem .

  • Flaki dobrze przyrządzone to pyszne, rozgrzewające i troszkę ostre danie. Najlepsze do wódki, jak i na zimne dni ;)

  • Super smaczne i super tanie

  • Flaki wołowe z dodatkiem wywaru i mięsa wieprzowego są treściwe i smaczne. W sam raz na chłodne jesienne dni.

  • Tanie, proste i smaczne.

  • Zmieniona wersja Flaków ale zachęcam bo smakują wyśmienicie.

  • ulubiona "męska" zupa ;-)

  • Staropolskie proste danie, super na zakrapiane imprezy.

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Artykuły na temat: ala flaki wieprzowe
  • Czym leczą kaca w różnych krajach? Oto 13 sposobów

    .... Rozgrzewa i przywraca siłę do życia - mówią mieszkańcy Meksyku. Grecja Pozostajemy w klimacie podrobów - grecki sposób na kaca to patsas, danie, które bardzo przypomina polskie flaki.  Jest(...) greckie danie, które, podobnie jak polskie flaki, ma tylu zwolenników, co przeciwników. Bułgaria W siłę tłustych flaków wierzą też Bułgarzy, choć oni flaki przyrządzają nieco inaczej niż Grecy. Do...

  • Prezentujemy dawne receptury i współczesne smaki z książki „Kuchnia staropolska”, która właśnie ukazała się w wydawnictwie Buchmann. Jak kiedyś jadano i co na naszych stołach się zmieniło? Kuchnia staropolska była bogata i różnorodna. Wiele dań zaproponowanych w książce jest popularnych do dzisiaj, a inne - choć już zapomniane - wciąż mocno kuszą smakiem. „Kuchnia staropolska" zachęca do poszukiwania dawnych przepisów: potraw, które są zdrowe i przyrządzane z regionalnych produktów....

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    .... Stąd między innymi w kuchni Kalabrii obecna jest pasta nduja - mieszkanka wieprzowego tłuszczu i pikantnej papryki. Brzmi źle, ale jest absolutnie wspaniałe! Używane na przykład jako baza sosu do(...) wątpliwości. Mają tam świetną oliwę, pomidory i ser - mozzarellę di bufala campana wyrabianą z mleka bawolic. Tam ją wymyślono i dopracowano. I wcale nie na cieniutkim cieście. - To ciasto jest cienkie na...

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • Polska jest krajem, gdzie od wielu wieków spożywa się wieprzowe przysmaki. Aromatyczna, swojska kiełbasa, dobrze przygotowana golonka bądź kotlet schabowy są bez wątpienia kulinarnym marzeniem wielu smakoszy, ale? smak to nie wszystko! Wieprzowina posiada także pewne inne cenne właściwości. Fot. 123RF/Picsel Mało kto wie, że częste spożywanie mięsa wieprzowego, może mieć bardzo pozytywny wpływ na życie seksualne człowieka. Jedzenie wieprzowiny działa niczym afrodyzjak i pobudza libido....

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...

  • To, co w Europie nazywamy grillem, na południu Afryki zwie się braai, czyli "przynieś i upiecz". Ten sposób pieczenia mięsa jest bardziej podobny do amerykańskiego barbecue, z tą jednak różnicą, że częściej używa się węgla drzewnego niż prawdziwego drewna. Fot. 123RF/Picsel W Afryce z grillowanymi potrawami możemy spotkać się na wybrzeżu Morza Śródziemnego oraz w południowej części tego kontynentu. Na południu Afryki grillowanie nosi nazwę braai - słowa tego używa się w Botswanie, Republice...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego, majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Oto majeranek od kuchni. Fot. 123RF "Górska radość", mawiali średniowieczni weselnicy na wieniec zrobiony z majeranku, który miał przynieść młodej parze szczęście i dostatek. Jego obecność na tej wesołej uroczystości to nie przypadek, gdyż majeranek jest tradycyjnym, europejskim symbolem...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego - majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Mimo, że jest używany jako przyprawa w wielu częściach świata, to jednak dziko rośnie jedynie w Turcji i na Cyprze....