• Informacje na temat:

    ala devolay

Przepisy na temat: ala devolay
Artykuły na temat: ala devolay
  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Czerwiec upłynął nam pod znakiem słońca i bardzo smacznych potraw. Przekonajcie się, które z przepisów dodanych do Smakera w ubiegłym miesiącu cieszyły się największą popularnością. Sądząc po tym, jakie przepisy najchętniej oglądaliście w czerwcu, wnioskujemy że nabraliście dużej ochoty na słodkości. Ciasta i różnego rodzaju desery bezsprzecznie króluję w podsumowaniu ubiegłego miesiąca. Widać także, że zaczęliście przygotowywać przetwory, które z pewnością przypomną wam o lecie w chłodne,...

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • Tomasz Bączkowski został zwycięzcą trzeciej edycji „Bake Off – Ale Ciacho!”. To właśnie do niego powędrował tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 tysięcy złotych. Oto wszystkie wypieki, które przygotował w programie. Na co dzień Tomasz prowadzi firmę architektoniczno-budowlaną, która zajmuje się renowacją i przebudową starych obiektów. Swoje życie dzieli pomiędzy Łodzią oraz maleńką wsią w Lubuskiem. To właśnie tam oddaje się największym pasjom - pszczelarstwu (ma niewielką, liczącą 10 uli...

  • 11 uczestników "Bake Off - Ale Ciacho!" zmierzy się z wyjątkowo skomplikowanym przepisem Michała Brysia oraz spróbuje zachwycić jurorów popisowymi deserami. Fot. materiały partnera Nowa seria "Bake Off - Ale Ciacho!" to emocjonujące zmagania nowych uczestników z wyjątkowo wymagającymi jurorami. W pierwszym odcinku Krzysztof Illnicki oraz Michał Bryś postanowili przetestować umiejętności uczestników za pomocą przepisu na legendarny tort Sachera. Przygotowanie czekoladowego ciasta przełożonego...

  • Wielkanocne świętowanie nie ominie również programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Uczestnicy przygotują apetyczne wypieki, które zwykle serwują bliskim w czasie świąt. W szóstym odcinku w kuchni "Bake off - Ale Ciacho!" na dobre zagościła wiosna. Tematem odcinka były lekkie jak piórko bezy - idealne na wiosenne przyjęcie w ogrodzie. Ich przygotowanie tylko pozornie mogło wydawać się łatwe. Zamienienie białek w delikatny i kruchy deser to zadanie, które często przerasta nawet bardzo...

  • Tym razem uczestnicy staną przed trudnym zadaniem, będą musieli przygotować malowane torty i słodki bufet dla dzieci. Kto swoim wypiekiem zachwyci jurorów i przejdzie do finału programu? W ćwierćfinale Michał Bryś sprawdził, czy uczestnicy potrafią pracować z ciastem drożdżowym. W zadaniu technicznym musieli oni upiec chleb pszenny na zakwasie z semoliną i czarnym sezamem. Niestety nie wszystkim udało się przygotować wypiek zgodnie ze sztuką. Idealny chleb bowiem powinien być miękki i pulchny...

  • Już dziś zobaczymy finałowe zmagania uczestników „Bake Off – Ale Ciacho!”. Kto zdobędzie 50 tysięcy złotych oraz tytuł Polskiego Mistrza Wypieków? Fot. materiały partnera Półfinałowy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" obfitował w wyjątkowe emocje. Katarzyna, Sylwia, Daniel oraz Tomasz zmierzyli się w pojedynku, jakiego do tej pory nie mieliśmy okazji obserwować w programie. Ich pierwszym zadaniem było przygotowanie aż trzech dań - staropolskiego chleba na zakwasie, pasztetu z trzech mięs oraz...

  • W Niedzielę Wielkanocną uczestnicy słodkich zmagań w programie "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentują widzom, jakie wypieki goszczą na świątecznych stołach w ich domach. Fot. materiały partnera W czwartym odcinku  „Bake Off - Ale Ciacho!" studio spowił zapach, któremu nie można było się oprzeć! Był to aromat pachnącego, maślanego ciasta drożdżowego, unoszący się nad śląskimi kołaczami według przepisu Michała Brysia. Ten pozornie prosty wypiek, sprawił wielu uczestnikom mnóstwo problemów....

  • Już wkrótce poznamy zwyciężczynię drugiej edycji „Bake Off – Ale Ciacho”. Która z finalistek najbardziej zaimponuje jurorom, a tym samym zyska tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 000 zł na realizację kulinarnych marzeń? Po wielu tygodniach cukierniczych zmagań nadszedł czas, aby wyłonić najlepszego polskiego cukiernika-amatora. Do finału zakwalifikowały się trzy panie: Agata Stankiewicz, Justyna Pszczółka oraz Małgorzata Nagat. Każda z nich posiada wyjątkowe umiejętności kulinarne, co...