• Informacje na temat:

    ala biszkopt

Przepisy na temat: ala biszkopt
  • Sekret udanego biszkoptu

    Podstawą tortu zazwyczaj jest biszkopt. Sztuką jest zrobienie go tak, aby wyszedł puszysty, miękki i dobrze wyrośnięty. Jak przekonuje PAP Life Agata Stankiewicz, najczęściej popełnianym błędem przy biszkopcie jest zbyt szybkie wymieszanie mąki z ubitymi jajami.

  • słodkie ciasto do kawy idealne...

  • Siedem sztuczek na puszysty biszkopt

    ...zastąpić proszkiem budyniowym. Biszkopt będzie wtedy bardziej zwarty i nie pokruszy się przy krojeniu.  3. Najlepiej jeśli wszystkie składniki ciasta mają temperaturę pokojową. Jajka wyjmij z lodówki(...) piana pod wpływem ich ciężaru znacznie opadnie i biszkopt nie wyrośnie wysoki.  5. Do ciasta na roladę dodaj 1 łyżkę stopionego masła albo oliwy. Dzięki temu biszkopt będzie elastyczniejszy. Łatwiej go...

  • Ciasto ala delicja

  • Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)

    W Polsce pod nazwą szarlotka kryje się kruche ciasto z jabłkami, ale klasyczna Charlotte russe to pyszny krem zastygły w formie z biszkoptów.

  • eksperyment, wyszedł całkiem smaczny.

  • Tiramisu w 4 wersjach

    ...udekoruj kakao, wiórkami czekoladowymi i wiśniami. Kokosowe z podłużnymi biszkoptami i mango Składniki: 200 ml gorącego naparu mocnej kawy 2 łyżki + 8 dag cukru 2 łyżki likieru kawowego 2 mango po 50 dag mascarpone i mielonego tłustego twarogu 2 łyżki drobnych wiórków kokosowych 20 dag podłużnych biszkoptów (tzw. kocich języczków) 3-4 łyżki kakao do oprószenia deseru...

  • Jeżeli uwielbiacie kuleczki Ferrero Rocher, to zakochacie się w tym torcie już od pierwszej łyżeczki! Puszysty kakaowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem z dodatkiem nutelli, a w elemencie ozdoby prażone, laskowe orzeszki, bita śmietana i kuleczki Ferrero – przecież to musi być pyszne!

  • Owocowa rolada na cieście waniliowym

    ...wymieszaj. 3. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem.Piecz ok. 10 minut w temp. 200 st. Biszkopt przełóż na ściereczkę. Ciasto chwilę przestudź. Posmaruj masą owocową. Ciasno zwiń. Roladę...

  • Pyszny, elegancki i podzielny torcik. Lekko kwaskowate jabłka idealnie kontrastują ze słodyczą pozostałych warstw. Pyszny sposób na jesienną chandrę :) Smacznego!

Artykuły na temat: ala biszkopt
  • Sekrety biszkoptu

    Aby biszkopt był pulchny, nie wsypuj od razu całej mąki na powierzchnię ubitej na sztywno piany z białek. Dodawaj ją po trochu, wsypując na boki naczynia i delikatnie mieszaj. Pulchność biszkoptu zależy od wtłoczonego w ciasto powietrza, a duża ilość mąki wsypanej jednorazowo na pianę spowoduje zniszczenie jej struktury. Poza tradycyjną metodą "na zimno" biszkopt możesz przygotować poprzez...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Jak upiec idealny biszkopt?

    Na biszkopt najodpowiedniejsza jest mąka tortowa. Ważne jest, by miała średnią zawartość glutenu. By ją obniżyć, 1–2 łyżki mąki pszennej zastąp ziemniaczaną.

  • Oto przepis na tort czekoladowy, który uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej. BISZKOPT BEZGLUTENOWY 1blacha 140g gorzka czekolada 50-60% 40g masło 75g marcepan 40g żółtko 175g białko 75g Cukier kryształ   Rozpuścić czekoladę i masło. Uplastycznić marcepan w kuchence mikrofalowej i połączyć z żółtkiem. Połączyć oba miksy. Ubić bezę francuską i dodać. Rozsmarować na całej blasze i upiec w 180C. Natychmiast zdjąć papier po...

  • Biszkopt z kremem toffi

    Miód rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier, miękką margarynę, sodę, jajka, wlej mleko z miodem i zagnieć ciasto....

  • Danusia jak zwykle zaskakuje pomysłami. Tym razem przygotowała dwuwarstwowy tort czekoladowy. Biszkopty nasączone ponczem i przekładane konfiturą malinową oraz kremem kakaowo czekoladowo smakują fantastycznie. Biszkopt kakaowy5 jajek1 szklanka cukru¾ szklanki mąki pszennej¼ szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao Biszkopt o średnicy 24 cm4 jajka¾ szklanki cukru¾ szklanki mąki pszennej¼ szklanki mąki ziemniaczanej Biszkopt o średnicy 18 cm3 jajka½ szklanki cukru½ szklanki mąki pszennej1 łyżka...

  • Grzeczny, ale uparty

    Mama twierdzi, że kiedy miałem pięć lat, ugotowałem krupnik dla całej rodziny. Ale mnie się wydaje, że najpierw był biszkopt z jednego jajka. Prosiłem starszą siostrę, żeby włączyła piekarnik, bo nie(...) i przyszłość kucharza nie malowała się w Polsce ciekawie", wspomina. Wybrał więc technikum elektroniczne, a potem wyjechał szukać szczęścia w Londynie. Pierwszą pracę znalazł we włoskiej restauracji...

  • Ola Baran przygotowała tort na bazie brownie i dwóch biszkoptów (ciemnego oraz jasnego). Blaty ciasta przełożyła kremem z białej czekolady, z czekolady ciemniej i jeżynami oraz kremem z malin. Brownie90 g mąki 180 g cukru pudru 45 g kakaopłaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli1 łyżeczka ekstraktu waniliowego100 ml jogurtu naturalnego 25 ml oleju rzepakowego 100 ml zimnego espresso 1 jajo Biszkopt (jasny i ciemny)6 jaj270 g cukru 100 g mąki pszennej100 g mąki...

  • Zrobię mały torcik z masą budyniową, a za tydzień "kinder party". To dopiero wyzwanie, ale lubię to robić:)))) Ciekawa jestem ile dzieci przyjdzie, pewno...

  • Spektakularne ciasto, które w półfinałowej rozgrywce musiały przygotować uczestniczki programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Przepis Krzysztofa Ilnickiego. Przy komponowaniu całości pamiętaj że:- Charlotte musi mieć minimum trzy kolory- Musi być gustowna, estetyczna, precyzyjnie wykonana- Musi mieć przymyślane polączenia smakowe Rolada - przepis na dwie blachy 290 g białka 260 g cukru kryształ 170 g żółtka 100g masła 260g mąki pszennej 50g skrobii kukurydzianej Kakao/barwniki/matcha wg uznania...

Wideo na temat: ala biszkopt
  • Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną

    Przepis na biszkoptowe ciasto z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną to wyjątkowa propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie proste w przygotowaniu, ale przepyszne desery, które idealnie sprawdzają się na każdą okazję! Delikatny, kruchy i puszysty w środku biszkopt jest tylko podstawą dla słodkiego, o wyraźnej fakturze musu owocowego - my zdecydowaliśmy się na brzoskwinie skąpane w słodkim

  • Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną

    Przepis na biszkoptowe ciasto z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną to wyjątkowa propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie proste w przygotowaniu, ale przepyszne desery, które idealnie sprawdzają się na każdą okazję! Delikatny, kruchy i puszysty w środku biszkopt jest tylko podstawą dla słodkiego, o wyraźnej fakturze musu owocowego - my zdecydowaliśmy się na brzoskwinie skąpane w słodkim

  • Biszkoptowy torcik z kremem i galaretką

    tylko komponowały się smakiem i wyglądem, ale też nie rozpadną się pod wpływem galaretki, która jest ostatnią warstwą tego wybornego torcika. Przepis na biszkoptowy torcik na zimno to idealna(...)Przepis, który tym razem dla was przygotowaliśmy, to klasyczny owocowy torcik na zimno. Właściwie w ogóle się go nie piecze - jedyne, co trzeba upiec, to biszkopt, który da się również zastąpić