• Informacje na temat:

    ajvar i mięso mielone

Przepisy na temat: ajvar i mięso mielone
  • Rolady z mielonego mięsa

    ...2-3 minuty. Zdejmij z ognia, wystudź.  3. Mielone mięso przełóż do miseczki. Dołóż jajka i odciśniętą kajzerkę. Dodaj pokruszony ser i musztardę. Masę przypraw solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Dobrze(...) i wystudź. Jajka pokrój w kosteczkę.  2. Bułeczkę porwij na kawałki, zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę...

  • Pyszna pasta warzywna idealna do kanapek lub jako dodatek do frytek, chipsów czy hamburgerów.

  • Cześć!!! Chciałabym Was dzisiaj namówić do przygotowania pysznego sosu, który pochodzi z kuchni bałkańskiej. Jest bardzo paprykowy i bardzo pomidorowy. Gęsty, esencjonalny, pachnący – idealny do mięs. Smakuje tak dobrze, że ja wyjadałam go łyżką prosto ze słoika. Można też nim posmarować kromkę chleba – smakuje równie rewelacyjnie!

  • Ajvar wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest pastą (sosem) na bazie papryki i cukinii (kabaczka). Można go przygotować w wersji delikatnej i ostrej. Sprawdza się jako świetny dodatek do wędlin i mięs oraz grilla.

  • Pasta z papryki i bakłażana

  • Przepyszny sos z bakłażana i papryki ,który przywędrował do Polski z Bałkanów.

  • Przepis wart wypróbowania: "Macedoński ajvar"

  • Jako danie główne wyśmienite na obiad jak i na kolacje -łatwe i tanie

  • pali w przełyku :)

  • Jjako danie główne wyśmienite na obiad jak i na kolacje -łatwe i tanie

Artykuły na temat: ajvar i mięso mielone
  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    .... Cevapcici Składniki na 3-4 porcje: 50 dag mielonego mięsa wołowego (z łopatki lub karkówki), 1 łyżka ostrej musztardy, 3 łyżki pasty ajvar, 1 średnia biała cebula, 1 średnia czerwona cebula, 4 ząbki(...) prowansalskie, sól, 1 łyżka oleju. Do miski włóż mięso, dodaj musztardę, pastę ajvar, drobno posiekane cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę, vegetę, pieprz i przyprawy. Mieszając, dolewaj wodę. Na...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...

  • Ćevapčići z grilla po chorwacku

    Składniki: 400 g mielonej cielęciny 200 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka Vegety oliwa Składniki na sos: 200 g Ajvaru łagodnego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Mięso przełożyć do głębokiej miski, dodać pokrojoną cebulę, jajka, Vegetę oraz wcześniej namoczoną w wodzie...

  • Dobre mięso mielone powinno wyglądać świeżo i mieć różowo-czerwoną barwę. Co jednak w przypadku, gdy po kilku dniach zszarzeje? Czy nadal nadaje się do zjedzenia? Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Możecie wykorzystać je do przygotowania wielu potraw, w tym gołąbków, aromatycznego sosu bolońskiego lub tradycyjnych kotletów. Co oczywiste, w czasie zakupów staramy się wybierać mięso najwyższej jakości. Często zdarza się, iż starannie wybrany...

  • Czerwona, żółta, zielona

    ...pomidorowy troszkę zgęstnieje. Na oddzielnej głębokiej patelni (lub w szerokim rondlu) przesmaż mielone mięso. Gdy już ładnie się zrumieni, dodaj smażone pomidory z cebulą i czosnkiem. Duś wszystko(...)Papryka faszerowana z ajvarem Pasta paprykowa ajvar to bałkański przecier z pieczonej słodkiej papryki, bakłażana i (ewentualnie) pomidorów. Upieczone papryki, bakłażan i pomidory obierz ze skórki...

  • Uwielbiasz prostą, polską kuchnię, ale czasem chciałabyś wprowadzić powiew nowości do znanych od lat receptur? Masz dość tradycyjnych mielonych? Poznaj przepis, który, odmieni smak tej klasycznej potrawy. Ten przepis jest prosty i tani. W dodatku posmakuje zarówno miłośnikom „babcinych" obiadów, jak i koneserom bardziej „współczesnych" smaków. Kotlety mielone na INTERIA.TV.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula kawałek pora 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka...

  • Gruzińskie smaki

    Zupa charczo Składniki na 5 porcji: 50 dag tłustego mięsa wołowego bez kości, 10 dag ryżu, 2 średnie cebule, 1 łyżka mąki, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki pasty ajvar (przepis(...) i kolendry, ¾ łyżeczki ostrej papryki, szczypta szafranu lub kurkumy, olej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki l sól. Przygotowanie: Pasta paprykowa ajvar to bałkański przecier z pieczonej słodkiej...

  • Kotlety mielone to kulinarny szlagier, który w żaden sposób nie może nas zaskoczyć? Nic z tych rzeczy! Dzięki przepisom naszych użytkowników przekonasz się, że można zaserwować je w bardzo ciekawy sposób. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Mogłoby się wydawać, że w tym temacie nie da się wymyślić już nic nowego. Na szczęście nasi użytkownicy udowodnią wam, że mielone wcale nie muszą...

  • Mięso mielone gości zwykle na naszych talerzach pod postacią nieśmiertelnych kotletów. A gdyby tak pożegnać kulinarną nudę i wykorzystać ten produkt w nieco inny sposób? Oto nasze propozycje. Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone, podobnie jak ciasto francuskie, ma niemal nieograniczoną liczbę zastosowań w kuchni. Z jego pomocą przygotujecie nie tylko klasyczne kotlety, ale również ciekawe zupy, sycące sosy, zapiekanki oraz wiele zaskakujących przekąsek, które doskonale sprawdzą się na przyjęciach....

  • Najczęściej jadamy śledzie w tradycyjnej postaci, czasem jednak warto spróbować czegoś nowego. Burgery ze śledzia norweskiego na pewno zasmakują nie tylko dorosłym, ale przede wszystkim dzieciom. Składniki: 75 dkg filetów z surowego śledzia norweskiego 2 łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 cebula 150 ml mleka Olej do smażenia Przygotowanie: 1.Filety z surowego śledzia norweskiego oczyścić, wymoczyć w mleku i...