• Informacje na temat:

    ajerkoniak na mleku

Przepisy na temat: ajerkoniak na mleku
  • Serniki z truskawkami

    Ajerkoniakowe tartaletki Sposób przygotowania 1. Ciasto: twarde, schłodzone masło posiekaj nożem z mąką, cukrem i solą. Dodaj po jednym żółtku i zagnieć ciasto w kulę. Schłodź i podziel na(...).  3. Nadzienie: truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój na połówki. Twaróg zmiksuj krótko z cukrem, śmietanką, roztrzepanymi jajkami, proszkiem budyniowym, mąką i ajerkoniakiem. Alkohol możesz pominąć...

  • Ajerkoniak

  • ...do wrzenia. Dodajemy bitej śmietany i posypujemy odrobiną startej czekolady. Kawa kobieca Składniki: kawa, ajerkoniak, goździki, żółtko jajka; cukier. Do połowy filiżanki wlewamy ajerkoniak, resztę(...) mleko. Kawa z migdałami Składniki: kawa rozpuszczalna, łyżeczka otrębów migdałowych, łyżeczka cukru, mleko. Kawę rozpuszczamy w zimnym mleku, dodajemy cukier i migdały. W ciepłe dni dobrze dodać...

  • Gęsty, kremowy, lekko słodki likier jajeczny produkowany na spirytusie z dodatkiem cukru i wanilii, głównie w Holandii. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, lodów jak i kremów do ciast. Warto przygotować go w domu, gdyż jest znacznie lepszy od tego, ze sklepowej półki i bardzo prosty w przygotowaniu.

  • ,Najlepszy bo domowej roboty likier,pyszny,gęsty i pachnący:)

  • Pyszny domowy ajerkoniak

  • Uwilebiam ajerkoniak podawany w kieliszku lub jako dodatek do deserów np. lodów :D Jego nazwa powstała z połączenia dwóch słów, niemieckiego Eier "jajka" oraz francuskiego cognac "koniak". Tym razem postanowiłam przygotować go w wersji luksusowej z dodatkiem brandy, a przepis zaczerpnęłam z Wielkiej Księgi Nalewek wyd. Olesiejuk. Serdecznie polecam :D

  • Przepyszny likier jajeczny, idealny na babski wieczór- lub jako dodatek do deserów.

  • jest tak pyszny ze znika w zaskakującym tempie :-) Jest idealny gdy spodziewamy się gości i chcemy uraczyć ich czymś pysznym i z %%% :-)

  • Sprawdzony przepis na "Ajerkoniak z makiem"

Artykuły na temat: ajerkoniak na mleku
  • Nowe smaki na Wielkanoc

    ...m.in. żurek na mleku lub babę na bazie maślanki. Dzięki takim rozwiązaniom zapomnimy o dodatkowych świątecznych kilogramach i uczuciu ciężkości, co pozwoli w pełni cieszyć się smakiem świątecznych(...) jakości. Nada ono ciastu odpowiedniego smaku, kruchości i maślanego aromatu. Kolejnym urozmaiceniem może być dodanie nieoczywistych składników do tradycyjnej babki. Mogą to być na przykład ajerkoniak czy...

  • W dzisiejszych czasach zdrowe odżywianie święci triumfy. Coraz więcej osób interesuje się dietą bezmięsną i przechodzi na wegetarianizm. W Polsce jest już ok. 2 mln zdeklarowanych zwolenników takiego stylu życia. Fot. 123RF/Picsel Historia wegetarianizmu swoimi korzeniami sięga do roku 2600 p.n.e., wtedy to w Chinach ukazał się podręcznik, na którego łamach w sposób szczegółowy omówiono bezmięsną dietę oraz jej wpływ na nasze samopoczucie i organizm. Warto wspomnieć, że jaroszami byli...

  • Boska czekolada

    ...nic lepszego!". Do śniadania pijaliśmy kakao na mleku z butelki ze złotym kapslem. A na wakacjach jedliśmy dowolne ilości kogla-mogla utartego z dwiema łyżeczkami wedlowskiego kakao. Od kiedy(...) ciastko jeszcze tężeje. 7. Podawać oprószone kakao. Czekolada do picia na trzy sposoby Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: dla początkujących Biała z ajerkoniakiem...

  • Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy,...

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i Południową,...

  • Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy,...

  • Kotlet schabowy potrafi przygotować nawet początkujący kucharz. Czy da się w tym temacie wymyślić coś nowego? Okazuje się, że nasi użytkownicy mają mnóstwo pomysłów na to, jak odmienić tę potrawę. Fot. 123RF/Picsel Podstawą dobrego schabowego jest mięso. Kupując je, zwracajmy uwagę na to, aby miało jednolitą strukturę i różowoczerwony kolor. Jeśli sądzisz, że idealnie gładki, jednolity, jasny, zbity kawałek mięsa to dobry zakup, musimy wyprowadzić cię z błędu. Taki perfekcyjny schab po...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak je przyrządzać? Z czym podawać? Przekonaj się sam. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...