• Informacje na temat:

    ajerkoniak czekoladowy z mleka słodzonego

Przepisy na temat: ajerkoniak czekoladowy z mleka słodzonego
  • Ajerkoniak

  • Gęsty, kremowy, lekko słodki likier jajeczny produkowany na spirytusie z dodatkiem cukru i wanilii, głównie w Holandii. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, lodów jak i kremów do ciast. Warto przygotować go w domu, gdyż jest znacznie lepszy od tego, ze sklepowej półki i bardzo prosty w przygotowaniu.

  • Pyszny domowy ajerkoniak

  • jest tak pyszny ze znika w zaskakującym tempie :-) Jest idealny gdy spodziewamy się gości i chcemy uraczyć ich czymś pysznym i z %%% :-)

  • Mocny i aromatyczny

  • ,Najlepszy bo domowej roboty likier,pyszny,gęsty i pachnący:)

  • Uwilebiam ajerkoniak podawany w kieliszku lub jako dodatek do deserów np. lodów :D Jego nazwa powstała z połączenia dwóch słów, niemieckiego Eier "jajka" oraz francuskiego cognac "koniak". Tym razem postanowiłam przygotować go w wersji luksusowej z dodatkiem brandy, a przepis zaczerpnęłam z Wielkiej Księgi Nalewek wyd. Olesiejuk. Serdecznie polecam :D

  • Ciasto ,bardzo polecane na gorące dni ,wskazane na wszelkie uroczystości, uwielbiane przez dzieci .

  • Przepyszny likier jajeczny, idealny na babski wieczór- lub jako dodatek do deserów.

  • Wielkimi krokami nadchodzi Wielkanoc – czas na jajka pod wszelkimi postaciami – a jedną z nich może być ajerkoniak, czyli likier jajeczny, inaczej advocaat (adwokat). Pod takimi różnymi nazwami jest znany pyszny trunek w postaci alkoholowego gęstego kremu. W krajach anglosaskich podobny napój – eggnog – serwuje się na Boże Narodzenie. Święta wielkanocne są tu więc tylko pretekstem, bo Wielkanoc od zawsze kojarzy się z potrawami z jajek. Wprawdzie likier jajeczny trudno nazwać potrawą, ale co...

Artykuły na temat: ajerkoniak czekoladowy z mleka słodzonego
  • Boska czekolada

    Składniki: 1,5 l mleka, 200 g drobno posiekanej białej czekolady, 4 łyżeczki ajerkoniaku Do podania: bita śmietana i mielony cynamon 1. Wlej mleko do rondla i podgrzewaj do zagotowania(...) mojej ciotki, która po ładnie zjedzonym obiedzie poczęstowała mnie kromką chleba posmarowanego czekoladowym kremem ze słoika z wiewiórką. Pamiętam to błogie uczucie i myśl: "Boże, chyba nigdy nie jadłam...

  • Ania Zakrzewska przygotowała przepiękny czekoladowy tort. Taki wypiek możecie podać na każdej wyjątkowej uroczystości. Biszkopt20 g masła3 jajka70 g cukru60 g mąki12 g kakao Nasączka100 g naturalnego soku z malin sok z połowy cytryny (do smaku)50 g cukru Mus z ciemnej czekolady10 g żelatyny50 g zimnej wody100 g mleka 3,2%60 g śmietanki 36%gałązka świeżego rozmarynu100 g czekolady 70%380 g śmietanki 36% Mus z mlecznej czekolady10 g żelatyny 50 g zimnej wody70 g mleka 3,2%60 g śmietanki 36%100...

  • Wbrew pozorom, potrawy z dodatkiem czekolady wcale nie muszą być tuczące lub niezdrowe. Wystarczy umiejętnie łączyć składniki. Fot. 123RF/Picsel SKŁADNIKI - ½ szklanki płatków owsianych górskich - ¾ szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru pudru albo miodu - 1 1/2 łyżeczki kakao - 1 łyżka płatków migdałowych albo innych posiekanych orzechów - ½ banana lub innego owocu PRZYGOTOWANIE Krok 1Do słoika wsypujemy płatki owsiane, kakao oraz cukier. Dodajemy mleko. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim, aby...

  • Czy wiesz jak przygotować fantastyczne wypieki z czekoladą w roli głównej? Jeśli jesteś ciekawy, sprawdź nasze propozycje! Tarta czekoladowa z kremem z czarnego bzu i prosecco Porcje:Tarta o średnicy 26 cmCzas przygotowaniaok. 1 godziny czas pieczenia: ok. 20 minut czas chłodzenia: ogółem ok. 2 godzin Składniki:150 g zimnego masła200 g mąki100 g cukru pudru1 żółtko100 g czekolady Lindt Excellence 70 %100 g czekolady Lindt Excellence Vollmilch3 listki żelatyny2 jajka100 ml prosecco75 ml...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Oto przepis na tort czekoladowy, który uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej. BISZKOPT BEZGLUTENOWY 1blacha 140g gorzka czekolada 50-60% 40g masło 75g marcepan 40g żółtko 175g białko 75g Cukier kryształ   Rozpuścić czekoladę i masło. Uplastycznić marcepan w kuchence mikrofalowej i połączyć z żółtkiem. Połączyć oba miksy. Ubić bezę francuską i dodać. Rozsmarować na całej blasze i upiec w 180C. Natychmiast zdjąć papier po...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Julia Kucharzewska zdecydowała się na przygotowanie dwupiętrowego tortu, który udekorowała precelkami, czekoladą i paluszkami. Biszkopt5 jaj 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki kakao1 tabliczka gorzkiej czekolady Krem wiśniowy500 g wydrylowanych wiśni sok z połowy cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki żelatyny500 g serka mascarpone Masa czekoladowa400 ml śmietanki 30%400 g mlecznej czekolady Nasączka1 szklanka nalewki z wiśni½ szklanki...

  • Już teraz możesz przygotować samodzielnie, przepyszne ciasta, które w programie przygotowała Agata or Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciacho „Bocianie gniazdo Kasi" Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciachoKRUCHE:2 szk. mąki (300 g)2 łyżeczki proszku do pieczenia½ kostki masła (100 g)1 łyżka smalcu1/3 szk. cukru (100 g)1 jajko2 żółtkacukier waniliowyPrzygotowanie ciasta kruchego:Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z masłem (twarde masło można zetrzeć na tarce) i smalcem....