• Informacje na temat:

    adam mickiewicz

Przepisy na temat: adam mickiewicz
  • fajnie wygląda

  • Słodkie i kuszące, idealne do kawy i na rodzinne spotkanie

  • Wspaniała do gofrów.

  • bardzo smaczne i ładnie wyglądające ciasto. Ciasto to ma jakże słodką nazwę: usta Adama, czy kocie oczka, a dlaczego? Gdyż w przekroju biszkopty sklejone powidełkami przypominają usta :-)

  • W kociołkach bigos grzano, w słowach wyrazić trudno, Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną, Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek, Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek. Tymi słowami Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” opisuje niepowtarzalny smak bigosu, który jest tradycyjną potrawą charakterystyczną dla polskiej i litewskiej kuchni, a jego historia sięga XVI wieku. Mówi się,że w każdym domu bigos smakuje inaczej. Faktycznie chyba nie ma jednego przepisu, bo każdy przyrządza i...

  • Zobaczyłam tę kanapkę w filmie "Trudne słówka", gdzie Adam Sandler gra szefa kuchni(co swoją drogą dodało mu +50 do atrakcyjności) i taką oto kanapkę przygotował sobie po ciężkim dniu. Ja przygotowałam ją na baaaaaardzo późne niedzielne śniadanie (ok. 13). Składniki są w zasadzie dowolne, ważne, żeby było sadzone jajko. Z poniżej podanych ingrediencji wyszły superpyszne superkanapki. Zapraszam również na bloga

  • Sprawdzony przepis na "Soczysty schab w sosie pomidorowym"

  • Wypróbowany przepis na "Sałatka szparagowa z truskawkami"

  • Sprawdzony przepis na "Paszteciki francuskie z soczewicą"

  • Smaczny pomysł na "Konfitura cytrusowa z whisky"

Artykuły na temat: adam mickiewicz
  • Kobiety w życiu Mickiewicza

    Od wielu lat, autorzy setek publikacji analizują niemal każde zdanie zapisane przez Adama Mickiewicza. Biografię poety poddawano wszechstronnym badaniom, opisując każdy dzień jego życia, śledząc niemal każdą rozmowę, każdą nową znajomość wieszcza.

  • Książka kucharska charyzmatycznego finalisty programu Master Chef z 2015 roku. Adam Kozanecki dał się poznać widzom jako kreatywny kucharz i intrygujący gawędziarz, związany lokalnym patriotyzmem ze swoim rodzinnym Uniejowem. Wszystkie te wątki znajdziemy w jego pierwszej książce. Artystycznie sfotografowane potrawy, które wyszły spod jego ręki, zachęcają do skorzystania z unikalnych przepisów na zupy, dania główne, desery, przekąski, przetwory i różne mniej typowe wytwory sztuki...

  • Kobiety w życiu Mickiewicza

    ...przyjaciela rodziny - Medarda Rostockiego. Rówieśniczka Adama mieszkała w pobliskim zaścianku - pochodziła z tzw. szlachty zagonowej, własnymi rękoma uprawiającej ziemię. Mickiewicz również wywodził się(...)! Ale wakacje skończyły się niebawem i Adam powrócił do szkoły w Nowogródku. Ulubienicę zobaczył dopiero po kilku latach, kiedy była już żoną jego kuzyna - Felicjana Mickiewicza, i matką dwojga dzieci...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Zmarł Adam Hanuszkiewicz

    ...4 grudnia 2011 roku w Warszawie zmarł jeden z najwybitniejszych współczesnych reżyserów i aktorów, Adam Hanuszkiewicz. Miał 87 lat.

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • ​Zasmakuj Węgier

    Tradycja spożywania węgierskich win w Polsce sięga czasów szlacheckich. Zalety tych trunków podkreślali bohaterowie Sienkiewiczowskiej Trylogii, czy "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza, a import popularnego "węgrzyna" był jednym z filarów stosunków handlowych pomiędzy naszymi państwami.

  • Niecałą godzinę drogi od Krakowa znajduje się Toskania. W Winnicy nad Dworskim Potokiem, gdzie powstaje wino Uniwersytetu Jagiellońskiego, zarządca Adam Kiszka spełnia swe marzenia. Łazy, gmina Rzezanów, były PGR - na terenie Rolniczego Zakładu Doświadczalnego UJ, z inicjatywy profesora Karola Musiała, w roku pańskim 2005 zasadzono pierwsze winne krzewy, mające w przyszłości zrodzić wino Novum. Działalność winnicy wyszła poza ramy pierwotnego eksperymentu. Dziś wina może skosztować każdy,...

  • Barbara Wachowicz: "Matki Wielkich Polaków"

    Czy Macierze zwycięzców spod Wiednia i Racławic doceniały swych bohaterskich synów? Czy Matka Adama Mickiewicza była Żydówką? Za co aresztowano Matkę autora "Kordiana" - Salomeę Słowacką? O co prosiła swego genialnego jedynaka "Mameczka" Justyna Chopinowa? Czy naprawdę Henryk Sienkiewicz - jak wyznawał - odziedziczył swój talent literacki po Matce? Jakim cudem biedna chłopka - Józefa...

  • Jaką kawę pijesz? Białą, czarną, a może bezbarwną? Jak się okazuje, trzecia z tych odpowiedzi wcale nie jest mrzonką rodem z filmów science fiction. Fot. 123RF/Picsel Ten niezwykły napój stworzyli Słowacy - bracia David i Adam Nagy – z myślą o osobach, które często piją kawę i z tego powodu borykają się z przebarwieniami zębów. Należy przyznać, że jest to jakiś sposób, chociaż zwykła wizyta u dentysty może okazać się skuteczniejsza i… tańsza. Post udostępniony przez Oursisterswardrobe...

Zdjęcia na temat: adam mickiewicz
Wideo na temat: adam mickiewicz
  • Śladami Adama Mickiewicza w Stambule

    Radwan w ramach swojego cyklu w "Dzień Dobry TVN" wybrał się do Stambułu, gdzie w 1855 roku zmarł Adam Mickiewicz. Dlaczego okoliczności śmierci poety są tajemnicze i jaki był jego ostatni posiłek(...), a także chciał poczuć prawdziwą Turcję - przyznała turkolog Paulina Dominik. W studiu programu Paweł Potoroczyn, dyrektor Instytutu Adama Mickiewicza, wyjaśnił, dlaczego poeta mógłby być połączeniem