• Informacje na temat:

    aby żółtka jajek gotowanych na twardo nie ściemniały

Przepisy na temat: aby żółtka jajek gotowanych na twardo nie ściemniały
Artykuły na temat: aby żółtka jajek gotowanych na twardo nie ściemniały
  • Niestety, nie wszystkim dane jest posiadanie bujnej fryzury. Co powinniśmy jeść, aby wzmocnić włosy i ograniczyć ich wypadanie? Fot. 123RF/Picsel Wypadanie włosów jest całkowicie naturalne i dopóki odrasta ich mniej więcej tyle samo, nie zauważamy problemu. Niestety, z czasem proces ten zaczyna postępować, co ma zwykle związek ze stresem, nieprawidłową dietą, zaburzeniami hormonalnymi i zmianami związanymi ze starzeniem się organizmu. W takim wypadku można sięgnąć po różnego rodzaju szampony,...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem warto się...

  • Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, które przydadzą się podczas świątecznych przygotowań i na pewno zrobią wrażenie na gościach. Jajka w towarzystwie sosów Dobrym pomysłem będzie przygotowanie przystawek z jajami w roli głównej. W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego,...

  • Jajko na miękko, na twardo, sadzone lub w koszulce – możliwości ich podania są niemal nieskończone i w tym wypadku jedyne ograniczenie stanowi nasza wyobraźnia. Tylko czy udaje wam się unikać tych błędów podczas ich przygotowywania? Po jakie produkty Polacy najchętniej sięgają o poranku? W ścisłej czołówce śniadaniowych klasyków znajdują się różnego rodzaju potrawy z jajek. Niestety, przez dłuższy czas jaja cieszyły się naprawdę ponurą sławą. Obwiniano je między innymi o powodowanie zaburzeń...

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Użytkownicy Smakera mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je na świątecznym stole. Fot. 123RF/Picsel W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym. Czasem kilka drobnych eksperymentów kulinarnych może...

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Fot. © 123RF.COM/PICSEL 1. Tak naprawdę jajka (prawie) nie podnoszą cholesterolu W jajku jest rzeczywiście sporo cholesterolu, bo aż ok. 200 mg (tylko w samym żółtku). U większości ludzi dużo jajek w diecie wcale nie przekłada się jednak bezpośrednio na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Z 200 mg zaledwie...

  • Podobno podnoszą cholesterol, a ich częste jedzenie ma być prostym sposobem na nabawienie się sklerozy. Wokół jaj urosło wiele mitów, jednak w większość z nich nie powinniśmy wierzyć. Jak faktycznie wpływają na nasze zdrowie? Fot. 123RF Nie wiedzieć czemu, w naszym społeczeństwie panuje dosyć powszechne przekonanie, iż jedząc jaja zdecydowanie bardziej sobie szkodzimy niż pomagamy. Naukowcy postanowili rozprawić się z tym mitem, dogłębnie badając ich właściwości. Wyniki badań mogą was...

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....

  • Święta Wielkanocne nie mają swojego stałego miejsca w kalendarzu. Przypadają w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. Ich zmienność i cykliczność symbolizuje odrodzenie, świętowanie tego samego wydarzenia za każdym razem na nowo. Spójrzmy w ten sposób na tradycyjny wielkanocny stół. Przeformułujmy nasz świąteczny jadłospis i pobawmy się w nowości, używając do tego pierwszych w tym roku wiosennych warzyw. Jak jeszcze możemy wykorzystać nowalijki? Nowalijki na świątecznym...

  • Jajko na miękko, na twardo, sadzone lub w koszulce – możliwości ich przygotowania są niemal nieskończone i w tym wypadku jedyne ograniczenie stanowi nasza wyobraźnia. Ale czy zjedzenie jajka na śniadanie to na pewno dobry pomysł? Fot. 123RF Po jakie produkty Polacy najchętniej sięgają o poranku? W ścisłej czołówce śniadaniowych klasyków znajdują się różnego rodzaju potrawy z jajek. Jednak przez dłuższy czas jaja cieszyły się naprawdę ponurą sławą. Obwiniano je między innymi o powodowanie...