• Informacje na temat:

    aby piana z białek nie opadła

Przepisy na temat: aby piana z białek nie opadła
  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Jabłecznik to ciasto popularne w Małopolsce. Właśnie tam, na dawnych ziemiach Galicji jadało się słodkie szarlotki czy jabłkowe strudle, a różne ich wersje i nowoczesne modyfikacje, królują na tych stołach do dziś. Doskonałe połączenie prażonych jabłek z kruchym ciastem i orzechami stało się tak popularne w innych rejonach Polski, że dziś bez niego nie wyobrażamy sobie świątecznego spotkania...

  • Nie wiesz, jak dobrze ubić pianę z białek?

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...dekoracja: Aby zabarwić lukier, dodaj do niego syrop malinowy, sok ze szpinaku lub szczyptę kurkumy wymieszanej z wodą. Bazie na cieście: Mazurek oblej polewą czekoladową. Ułóż na niej bazie - gałązki(...). Lukier: Jak go rozsmarować? Aby łatwo poszło, trzeba robić to na jeszcze ciepłych babach. Szybka polewa: Słodką dekorację błyskawicznie zrobisz, ucierając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny...

  • Sprytny i ciekawy sposób na wykorzystanie białek.

  • ...i cukier ucieramy na gładką masę, dodajemy zmielone orzechy, migdały i czekoladę i mieszamy. 3. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami tak, aby piana nie opadła(...)Składniki: - 100 g cukru, - 6 jajek, - 1 1/4 kostki masła, - 3 tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej, - 150 g orzechów włoskich, - 150 g migdałów. Przygotowanie: 1. Smarujemy okrągłą...

  • Pomysł na pyszne ciacho gdy zostają nam białka

  • Maliny na letnim stole

    Przygotowywanie ciast i deserów latem to prawdziwa radość. Aromaty, smaki, kolory... Wszystkiego mamy pod dostatkiem!

  • Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu babka z dodatkiem kawy i likieru adwocatowego. W łatwy sposób możemy pozbyć się nadmiaru zalegających białek. Olej nadaje jej miękkości i wilgotności.

  • Szampita to jeden z najpopularniejszych ciast w Serbii- bardzo slodki, jeden kawalek jest w stanie zaslodzic awet najwiekszego lasucha :-) Nazwa ciasta: szam to po serbsku wlasnie piana bezowa z cukrem, a pita to ciasto.

  • Czasami zostają nam białka po upieczeniu np. strucli makowej i nie wiemy co z nimi zrobić. Proponuje keks. Ciasto jest smaczne i nadaje się do dłuższego przechowania.

Artykuły na temat: aby piana z białek nie opadła
  • Keks z cukinii z migdałami

    ...wymieszaj łyżką, uważając, aby piana nie opadła.  Formę keksową natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i posyp je płatkami migdałowymi.  Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45(...)Sposób przygotowania: Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij masło z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.  Następnie powoli ucieraj masło, dodając po jednym żółtku...

  • Niestety, nie wszystkim dane jest posiadanie bujnej fryzury. Co powinniśmy jeść, aby wzmocnić włosy i ograniczyć ich wypadanie? Fot. 123RF/Picsel Wypadanie włosów jest całkowicie naturalne i dopóki odrasta ich mniej więcej tyle samo, nie zauważamy problemu. Niestety, z czasem proces ten zaczyna postępować, co ma zwykle związek ze stresem, nieprawidłową dietą, zaburzeniami hormonalnymi i zmianami związanymi ze starzeniem się organizmu. W takim wypadku można sięgnąć po różnego rodzaju szampony,...

  • Torcik bezowy z kiwi i marakują

    ..., dodawaj po łyżce cukru, uważając, aby piana nie opadła. Na koniec dołóż ocet i mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze chwilę. Piana powinna być gęsta i lśniąca.  Pianę podziel na pół. Sprawnie i szybko przełóż ją na dwa narysowane okręgi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temp. 120˚C, następnie zmniejsz ją do 100˚C i piecz jeszcze 2 godz. i 45 minut. Po tym czasie beza powinna być...

  • Inaczej nazywany tortem Pavlovej. Legenda głosi, że tort ten został przygotowany specjalnie dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej i miał on być tak lekki, jak jej tiulowa spódnica. Mimo iż jest jednym z najbardziej spektakularnych deserów nie wymaga wielkiego nakładu pracy.   Zanim zabierzemy się za przygotowanie tortu powinniśmy pamiętać o kliku podstawowych zasadach.   Po pierwsze, pamiętajmy aby szklana misa bądź inne naczynie, w którym będziemy ubijać białka było perfekcyjnie czyste...

  • Święta w Europie

    ..., żółtka, przestudzone masło oraz rozczyn i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Do ciasta dodawaj porcjami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszaj. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw(...) startą czekoladę. Delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła. Płaską formę o wymiarach ok. 28x42 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw blachę...

  • Produkty wysokiej jakości należy zaserwować w równie znakomitym towarzystwie, aby ich smak miał szansę w pełni się rozwinąć. Wiele mówi się o dodatkach, z którymi powinniśmy łączyć wina lub mięsa. A jak wygląda to w przypadku serów? Fot. 123RF/Picsel Ser, który długo dojrzewa to bez wątpienia jego najszlachetniejsza odmiana. Wraz z upływem czasu, ser zyskuje głęboki i intensywny smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. W żaden sposób nie da się go porównać z produkowanym...

  • Ucierane babki z czekoladą

    Ze względu na swoją pulchność ciasto ucierane przywodzi na myśl biszkopt. Wyrabia się go ręcznie lub przy pomocy miksera. Wypieka z niego placki, keksy, ciasteczka i oczywiście babki.

  • Wiele osób, chcąc zgubić zbędne kilogramy, rozpoczyna drakońską dietę, pełną wyrzeczeń i nieprzyjemności. Tymczasem naukowcy donoszą, iż do osiągnięcia upragnionych efektów wystarczy zaledwie zmiana pory zjadanych posiłków. Fot. 123RF/Picsel Zdecydowałaś się przejść na dietę - pilnujesz kalorii, ruszasz się, a efekty w dalszym ciągu są mało widoczne? Okazuje się, że problem wcale nie musi być to co i jak robisz, a jedynie pora, w której wykonujesz niektóre czynności. Czy przypuszczałaś, że...

  • Spacer z psem, bieganie, ćwiczenia rozciągające, a na śniadanie energetyczna owsianka, omlet lub zdrowy owocowy koktajl. My już wiemy jak rozpoczynacie swój dzień! Bardzo serdecznie dziękujemy za zgłoszenia. Jak zwykle zaskoczyliście nas swoimi pomysłami, jak zdrowo rozpocząć dzień. Kilka Waszych rad na pewno wprowadzimy w życie. Poznajcie laureatów konkursu. Zwycięzcami, do których powędrują znakomite książki "Sztuka dobrego jedzenia" są: Aleksandra F. "Jeszcze jakiś czas temu wolałam pospać...

  • Jesteś tym co jesz – to prawda stara jak świat. Chociażby z tego względu warto jest zaopatrywać się w naprawdę zdrowe i pełnowartościowe produkty, które swym składem wspierają funkcjonowanie organizmu. Czego nie powinno zabraknąć w naszej spiżarni? Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale...