• Informacje na temat:

    aby chleb się udał

Przepisy na temat: aby chleb się udał
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • pyszny chlebek domowej roboty

  • Sekret udanej domowej włoskiej pizzy tkwi w... kamieniu?

    Choć Polacy przepadają za różnego rodzaju pizzą, ci, którzy mieli okazję spróbować tego popularnego dania we Włoszech szukają jego smaku we włoskich restauracjach, bądź sami podejmują próby upieczenia pizzy w domu. Okazuje się, że pomocny może być tu kamień...

  • Prosty przepis na domowy chleb

  • Jak gotuje Murakami?

    ...zapach pieczonej makreli dobiegający z tanich japońskich restauracji podających zestawy obiadowe. Tsukuru poczuł głód, więc idąc za tym zapachem, wszedł w wąską uliczkę, ale nie udało mu się znaleźć(...) z kurczaka i chrupiące grzanki. W Denny's nie jem nic innego. - Skoro tak, to po co za każdym razem przeglądasz menu? Chłopak rozciąga palcami zmarszczkę w kąciku oka. - Zastanów się. Czy to nie...

  • Upieczenie chleba to wcale nie jest trudne zadanie. Wystarczą dobrej jakości mąka i drożdże. To właśnie dzięki nim chleb nabiera puszystości i smaku. No i potrzeba jeszcze cierpliwości i czasu ;) Chleb musi swoje wyrosnąć. Oryginalny przepis na domowy chleb pochodzi z programu Bake Off – Ale Ciacho, jednak ja do trochę zmodyfikowałam ;D

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...sucharki - kawałki upieczonego chleba suszy się w lekko ciepłym piecu (ten sposób konserwowania pochodzi z czasów starożytnych). Aby nie złamać sobie "jedynki", sucharki skrapia się oliwą i posypuje(...), aby pozostając w zgodzie z prawem, nie odmawiać sobie przyjemności raczenia się tym, co tak bardzo lubią. W letni dzień (lub wieczór) dobrze jest usiąść w ocienionej pędami winorośli tawernie...

  • Prawdziwy chleb na własnym zakwasie- nie ma lepszych zalet

  • Sprawdzony przepis na "Sekrety udanej tarty"

  • kolorowy chleb z miejscem na solniczkę. korzystałam z przepisu cukiernicze kreacje charlotte. bardzo polecam

Artykuły na temat: aby chleb się udał
  • Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Ciasta, praliny, a nawet bułeczki i chleb to tylko niektóre ze smakołyków, które można przyrządzić używając mleka w proszku. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się...

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Zatrułam się!

    W ciepłe dni pozwalamy dzieciom jeść lody i zimne desery. Razem z nimi żywimy się w ulicznych barach. Tymczasem w wysokiej temperaturze idealnie mnożą się bakterie, które wywołują zatrucia pokarmowe.

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza? pieniądze, i w tym...

  • Wolność? Brama się otwiera i wychodzimy

    ...wyważenia bramy na nic się zdały, te bardziej roztropne zainteresowały się kuchnią, bo przecież nie ma śniadaniowego picia, nie ma chleba. Tymczasem magazyn też jest zamknięty. Stoję w grupie koło bramy(...), puściłyśmy się pędem na to pole. Jak barany na pastwisko! I w pewnym momencie któraś przystanęła. Ludzie, przecież nie mamy chleba! Że trzeba otworzyć magazyn. Włamać się. Wie pan, wiele lat po wojnie...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Tata uczy się na błędach

    ...smacznie spałem, Malwinka bawiła się z Klapsem w salon fryzjerski. Ma swoje nożyczki dla dzieci, którymi, niestety, udało się jej obstrzyc psa. A Klaps naprawdę jest kochany, spokojny i cierpliwy(...), akurat ze smakiem pałaszowała batonika. Wziąłem ją za rączkę i poszedłem w kierunku kasy. W tym samym momencie podszedł do mnie ochroniarz i poprosił, abym udał się z nim do biura. Byłem zaskoczony...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Wszystkie smaki Majorki

    ...​Kolacja w Ca N’ignasi była prawdziwą paradą pysznych osobliwości. Empanada - pieróg wyglądający jak plemienna korona, zyskał swój ziemisty kolor dzięki dodanemu do ciasta atramentowi mątwy. Coca - rodzaj płaskiego chleba zazwyczaj podawanego z pieczonymi warzywami, był obłożony paskami małych słonych rybek.

  • Z pozoru pieczywo tostowe ma same zalety – nie psuje się, nie wysycha i bardzo długo nadaje się do spożycia. Tylko czy tak właśnie powinien zachowywać się chleb? W jaki sposób jedzenie takiego pieczywa wpływa na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to uwierzyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że statystyczny...