• Informacje na temat:

    a la pizza ziemniaczana

Przepisy na temat: a la pizza ziemniaczana
Artykuły na temat: a la pizza ziemniaczana
  • Pizza ziemniaczana

    W polskim stylu.

  • Dania kuchni włoskiej cieszą się w Polsce popularnością nie od dziś. Jak wskazuje „Raport 2013, Rynek Gastronomiczny w Polsce”, smaki pochodzące z kraju pizzy i makaronów, odpowiadają bardzo szerokiej rzeszy konsumentów. Pizza powoli staje się w naszym kraju potrawą narodową. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że danie to pochodzi z Włoch. Ale czy wiedzą, że było także ulubionym przysmakiem polskiego króla?Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już...

  • Ziemniaczane zdrowie

    .... Pizza ziemniaczana Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 łyżki masła, 2 jajka, gałka muszkatołowa, 25 dag pieczarek, 20 dag żółtego sera, 5 dużych pomidorów, sól, pieprz, tarta bułka i tłuszcz do formy(...) placki kartoflane, krokiety, czy kopytka są bowiem bardziej pracochłonne. A oto wybrane przepisy : Zapiekanka ziemniaczana (sabaudzka) Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków, sól, pieprz...

  • Tę niezwykle prostą potrawę wymyślili biedacy. Dziś chyba nie ma na świecie nikogo, kto by chociaż raz w życiu jej nie skosztował. Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Historia pizzy ma grubo ponad tysiąc lat. Wcześniej pieczone placki powszechnie znane były w starożytnej Grecji; podawano je również z okazji urodzin faraonów w Egipcie. Po raz pierwszy słowo pizza (łacińskie...

  • Tarty, pizze i placuszki

    ...warzywno- -jajeczną, smażyć do ścięcia białka, potem danie na patelni zapiekać chwilę w 200°C przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Frittatę podawać pokrojoną na kliny, posypaną ziołami. Pizza(...) cieście. Pomidory pokroić, rozłożyć na plackach, posypać fetą. Jajka i śmietanę zmiksować, doprawić, wylać na tarty. Piec 30 minut w 180°C. Pizza z salami i rukolą Składniki na 4 porcje: Ciasto...

  • W ciągu 700 lat swojej swojego istnienia mury zamku w Rynie widziały niejedną wielką ucztę. Jednak najpewniej wszystko to blednie w porównaniu do wyczynów uczestników L'art de la cuisine Martell - jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce, dedykowanego młodym talentom. Fot. materiały prasowe 5 marca 2016 roku XIV - wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich przeżył nie lada oblężenie. 16 dwuosobowych drużyn reprezentujących...

  • W krainie szpinaku

    ...z poprzedniego dnia, 40 dag mielonej wieprzowiny, jajko, 3 ząbki czosnku, pieprz, mąka ziemniaczana Przygotowanie: Szpinak sparz w posolonej wodzie, przelej zimną i odsącz na sitku. Chleb pokrój na(...) potrzeby rozrzedź sos mlekiem, dopraw pieprzem i solą. Pizza ze szpinakiem Składniki: cebula, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 150 ml śmietany, 25 dag szpinaku, sól, pieprz, mrożony okrągły spód do...

  • Już wkrótce odbędzie się wyjątkowe wydarzenie, jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce - L'Art de la cuisine Martell 2016. Po raz czternasty firma Wyborowa Pernod Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders organizuje Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej, który odbędzie się 5 marca w hotelu Zamek Ryn. XIV-wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także...

  • Kasza matka nasza

    Polak widzi kaszę na talerzu raz w miesiącu. Jedzą ją starsi, młodzi sięgają po frytki, ryż lub makaron. Dziś kaszę mannę zastąpiły płatki z czekoladą, a gulasz z kaszą – pizza i kebab. A szkoda, bo dobra kasza ma ogromną wartość odżywczą.

  • W ciągu 700 lat swojej swojego istnienia mury zamku w Rynie widziały niejedną wielką ucztę. Jednak prawdopodobnie wszystko to blednie w porównaniu do tego co zaprezentowali uczestnicy konkursu L'art de la cuisine Martell - jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Mnóstwo kulinarnego talentu, wielkie ambicje, setki godzin przygotowań i lata doświadczenia zawodowego - wszystko to sprowadziło 16 dwuosobowych drużyn do mazurskiego Rynu, gdzie odbyła się już 13 edycja...