• Informacje na temat:

    a la pizza na makaronie

Przepisy na temat: a la pizza na makaronie
Artykuły na temat: a la pizza na makaronie
  • Makaronowa „pizza” z oliwkami i karczochami

    Dzieci ją uwielbiają!

  • Dania kuchni włoskiej cieszą się w Polsce popularnością nie od dziś. Jak wskazuje „Raport 2013, Rynek Gastronomiczny w Polsce”, smaki pochodzące z kraju pizzy i makaronów, odpowiadają bardzo szerokiej rzeszy konsumentów. Pizza powoli staje się w naszym kraju potrawą narodową. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że danie to pochodzi z Włoch. Ale czy wiedzą, że było także ulubionym przysmakiem polskiego króla?Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już...

  • Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw, ryżu i makaronu

    ...po makaronie: - do "sklejania" składników - dzięki wysokiej zawartości skrobi idealnie łączy składniki np. pesto, past kanapkowych, ciasta na pizzę (i nadaje mu puszystość); - do namaczania roślin(...); - do usunięcia osadu z mydła - mocz ściereczkę w wodzie po makaronie i czyść umywalkę, wannę, kabinę prysznicową; - jako odżywka do włosów (bez soli) - odżywi suche i zniszczone włosy. Do litra...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • ​Makaronowy recykling

    Wyrobienie drożdżowego ciasta na pizzę to dla wielu osób wyszcza kulinarna szkoła jazdy. Tą "pizzę" możesz zrobić nawet bez większych umiejętności a makaron i jajka, mleko i trochę warzyw zawsze znajdziesz w swojej lodówce. Powodzenia! Makaronowa pizza Składniki: 25 dag makaronu typu spaghetti, 6 małych pieczarek, 1 mała cukinia, 2 plasterki boczku lub ulubionej szynki, łyżka oliwy, sól...

  • Tę niezwykle prostą potrawę wymyślili biedacy. Dziś chyba nie ma na świecie nikogo, kto by chociaż raz w życiu jej nie skosztował. Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Historia pizzy ma grubo ponad tysiąc lat. Wcześniej pieczone placki powszechnie znane były w starożytnej Grecji; podawano je również z okazji urodzin faraonów w Egipcie. Po raz pierwszy słowo pizza (łacińskie...

  • Mamma mia!, czyli miłość po włosku

    Wiecie, dlaczego włoska pizza smakuje najlepiej na świecie? Można się spierać, że chodzi o lokalne i naturalne składniki, jakieś tajemne przepisy przekazywane w sekrecie z dziada pradziada. A ja mówię, że chodzi o miłość! Właśnie tak! Wkładając serce we wszystko, co się robi w życiu, choćby w przygotowywanie tak banalnej potrawy, jaką jest pizza, dajemy światu naszą pozytywną energię i dobre...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Światowy Dzień Pizzy w Twojej kuchni z marką WINIARY!

    Pizza to potrawa, której nikomu nie trzeba przedstawiać, ani nie trzeba nikogo do niej zachęcać. Nie każdy jednak wie, że 9 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji marka WINIARY zachęca do przygotowania bliskim prawdziwej włoskiej uczty. Zainspiruj się poniższymi pomysłami i spróbuj stworzyć wspólnie z rodziną własną, oryginalną pizzę bez wychodzenia z domu!

  • Zapraszamy na drugi odcinek kulinarnego serialu, tworzonego wspólnie z marką Ambition. Tym razem prezentujemy wam wyjątkowy przepis na zapiekankę gyros. Zapiekanka gyros na INTERIA.TV. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros lub domowa mieszanka przypraw 200g makaronu 1-2 łyżki oliwy 1 czerwona papryka 3-4 ogórki konserwowe 250g żółtego sera Pasta pomidorowa majonez   Sposób przygotowania :Mięso z kurczaka kroimy w drobna kostkę. Przekładamy do miseczki i zasypujemy przyprawą...

Wideo na temat: a la pizza na makaronie
  • Czego nie wiemy o kuchni włoskiej?

    Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony. O tym, czego nie wiemy o kuchni włoskiej, opowiedział w "Dzień Dobry TVN" Bartłomiej Kieżun. Dziennikarz i bloger kulinarny przygotował w studiu cytrynowy makaron, pomarańcze z fenkułem, oliwkami, cebulą i pietruszką oraz cytrynowe ciastka.

  • Oscarowe menu. Szef kuchni Wolfgang Puck zdradził co przygotuje dla gwiazd gali

    Już w niedzielę 4 marca najważniejsze wydarzenie świata filmowego - rozdanie Oscarów. Zobaczmy przygotowania dosłownie „od kuchni”, w której szef Wolfgang Puck przygotowuje swoje specjalności na oficjalne after-party. - Możecie tu zobaczyć najpiękniejszą wołowinę. Mamy też trochę tradycyjnych potraw jak nasz kurczak w cieście, makaron z serem i czarnymi truflami, Oscary z wędzonym łososiem, miniburgery czy pizze Spago - zdradził. Kucharz celebrytów nie ukrywa, że lubią komfortowe jedzenie. Co...

  • Domowy obiad jak z restauracji

    Ekskluzywne dania restauracyjne i niskie ceny? To, że jedno nie wyklucza drugiego, udowodnił w "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski. Przygotował on pizzę Margheritę, domowy makaron z sosem kurkowym, dorsza na makaronie z pora z kremem krewetkowym, filet z kaczki z brukselką, jeżynami i piklowaną szalotką oraz owoce pod sosem zabajone. Za te wszystkie smakowitości przygotowane w domu zapłacimy