• Informacje na temat:

    a la piernik z mąki żytniej

Przepisy na temat: a la piernik z mąki żytniej
  • Pora upiec pierniki

    Początek grudnia to najlepsza pora, by upiec świąteczne pierniki. Wtedy zdążą one zmięknąć do Bożego Narodzenia. Do wspólnego pieczenia warto zaprosić cała rodzinę, zwłaszcza dzieci.

  • Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, te gofry są dla Ciebie :)

  • Przepis na szybkie pierniczki

    Pierniki to wyjątkowe ciasteczka, które urzekają smakiem i aromatem!

  • Chrupiące i rumiane gofry z mąki żytnie razowej

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki...

  • Propozycja naleśników. Naleśniki przygotowane z mąki pełnoziarnistej żytniej (typ 2000), Zachęcam Was do wyboru właśnie takiego typu mąk, a dlaczego? Mąką pełnoziarnista żytnia wytwarzana jest z całych ziaren, ze specjalnie selekcjonowanych zbóż, jest bogata w mikro i makroelementy, jest dobrym źródłem witamin oraz błonnika. Same naleśniki nie stanowią oczywiście nic odkrywczego, dlatego urozmaiciłam je o "odchudzony krem a`la Nutella" (tak ja, to nazywam). Odchudzona Nutella zrobiona jest...

  • Szlachecki  miodownik

    Składniki: 2 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mąki żytniej po 1/2 szkl. miodu lipowego oraz gryczanego 15 dag masła 2/3 szkl. cukru 4 jajka po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej 2 op. korzennej przyprawy do piernika 4 łyżki spirytusu bakalie oraz polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Obie mąki wymieszaj z sodą i proszkiem. Miód stop z cukrem, masłem i 1/3 szkl. wody...

  • Wspaniała przekąska na towarzyskie spotkanie.

  • Szybkie w przygotowaniu placuszki niezbyt słodkie. Nie wyglądają pięknie, ale dobrze smakują :)

  • Alternatywa dla pączków pieczonych w dużej ilości tłuszczu

Artykuły na temat: a la piernik z mąki żytniej
  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Dom pachnący cynamonem

    ...trudności: dla średnio zaawansowanych Składniki: 100 g melasy, 100 g miodu, 100 g masła, 80 g cukru, 150 ml mleka, 50 g mąki żytniej (najlepiej razowej), 200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki imbiru(...): litr rosołu ugotowanego na włoszczyźnie, szklanka ryżu ugotowanego na sypko z łyżką masła (15 dag), cytryna, żółtko, łyżka masła, 1/2 łyżki mąki, 1/4 l śmietany do zupy, sól 1. Rosół...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam...

  • Czas na piknik

    ...czekoladę, bogatą w przeciwutleniacze, która rozpuszcza się wolniej niż mleczna. Chałwę - źródło wapnia, toruńskie pierniki - wypiekane bez tłuszczu z mąki żytniej na zakwasie, przekąski z sezamem...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    ...barszczowego", zakwaszonego kwasem dzieżowym z żytniej mąki i podprawiano jajami. Najstarszy anonimowy przepis na barszcz "biały" pochodzi z XVI wieku i zaczyna się tak: "... chceszli dobriim poliewke(...) stole Pieczywo bożonarodzeniowe różniło się znacznie od wielkanocnego. Królował miodownik i pierniki. Te ostatnie masowo sprowadzano z Torunia. Wypiekano też słynne zawijane makowniki. W różnych...

  • W ciągu 700 lat swojej swojego istnienia mury zamku w Rynie widziały niejedną wielką ucztę. Jednak prawdopodobnie wszystko to blednie w porównaniu do tego co zaprezentowali uczestnicy konkursu L'art de la cuisine Martell - jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Mnóstwo kulinarnego talentu, wielkie ambicje, setki godzin przygotowań i lata doświadczenia zawodowego - wszystko to sprowadziło 16 dwuosobowych drużyn do mazurskiego Rynu, gdzie odbyła się już 13 edycja...

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    ...z żytniej mąki i podprawiano jajami. Najstarszy anonimowy przepis na barszcz "biały" pochodzi z XVI wieku i zaczyna się tak: "... chceszli dobriim poliewke barszczowum wiicznicz, teda czasi maiowego(...) się znacznie od wielkanocnego. Królował miodownik i pierniki. Te ostatnie masowo sprowadzano z Torunia. Wypiekano też słynne zawijane makowniki. W różnych dzielnicach Polski pojawiały się na...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...