• Informacje na temat:

    a la pascha

Przepisy na temat: a la pascha
Artykuły na temat: a la pascha
  • Tradycyjna pascha

    Twaróg owiń gazą, zwiąż, zawieś nad garnkiem i pozostaw na całą noc, aby osączyć go z serwatki. Następnego dnia masło roztop, ostudź i dodaj jajka, śmietanę...

  • Tradycyjna potrawa wielkanocna w nieco innym wydaniu. Jak wam się podoba taki przepis na paschę, wypróbujecie? Ciasto kruche70 g masło35 g cukier puder1 g sól25 g jaja100 g mąka pszenna30 g mąka migdałowa Utrzeć pierwsze trzy składniki. Dodać jaja i dwie mąki. Wyrobić ciasto i schłodzić. Rozwałkować i wyciąć dwa kwadraty większe niż rozmiar formy. Odpiec dwa spody na blaszce. Po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, dociąć do rozmiaru formy. Masa żelatynowa 150 g woda30 g żelatyna 180 bloom...

  • Prawosławna Pascha

    W Rosji Paschę - bo tak nazywana jest Wielkanoc przez prawosławnych - zgodnie z przyjętym w Cerkwi kalendarzem juliańskim, święto to obchodzi się nieco później niż u katolików.

  • W ciągu 700 lat swojej swojego istnienia mury zamku w Rynie widziały niejedną wielką ucztę. Jednak najpewniej wszystko to blednie w porównaniu do wyczynów uczestników L'art de la cuisine Martell - jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce, dedykowanego młodym talentom. Fot. materiały prasowe 5 marca 2016 roku XIV - wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich przeżył nie lada oblężenie. 16 dwuosobowych drużyn reprezentujących...

  • Pascha

    Świeży ser półtłusty najpierw trzykrotnie powinnaś zmielić w maszynce do mięsa, używając sitka o najdrobniejszych oczkach. Najlepszą masę serową o kremowej...

  • Już wkrótce odbędzie się wyjątkowe wydarzenie, jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce - L'Art de la cuisine Martell 2016. Po raz czternasty firma Wyborowa Pernod Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders organizuje Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej, który odbędzie się 5 marca w hotelu Zamek Ryn. XIV-wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także...

  • Pascha wielkanocna

    Z mnóstwem bakalii.

  • W ciągu 700 lat swojej swojego istnienia mury zamku w Rynie widziały niejedną wielką ucztę. Jednak prawdopodobnie wszystko to blednie w porównaniu do tego co zaprezentowali uczestnicy konkursu L'art de la cuisine Martell - jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Mnóstwo kulinarnego talentu, wielkie ambicje, setki godzin przygotowań i lata doświadczenia zawodowego - wszystko to sprowadziło 16 dwuosobowych drużyn do mazurskiego Rynu, gdzie odbyła się już 13 edycja...

  • Pascha wielkanocna

    Twaróg przepuścić przez maszynkę i przetrzeć przez sito. Daktyle, migdały, rodzynki i figi posiekać. Skórkę kandyzowaną pokroić. Żółtka utrzeć z cukrem...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

Wideo na temat: a la pascha
  • Jak przyrządzić wielkanocną paschę?

    W niektórych domach trwają już przygotowania do Wielkanocy. Kucharz Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" pokazał i wytłumaczył, jak zrobić wielkanocną paschę na słodko i słono. Zdradził również swój przepis na domowy twaróg. Na stole w programie pojawiła się pascha stracciatella z bakaliami na ciepło oraz wiosenna wytrawna pascha.

  • Wielkanocna pascha z bakaliami i żelem malinowym

    Marcin Piotrowski w programie "Pytanie na śniadanie" zaprezentował 3 oryginalne przepisy bazujące na lokalnych produktach. Dla spragnionych odważnej kuchni świetnie sprawdzi się przepis na jajo w orkiszowej tempurze z sosem z kiszonych ogórków lub groszek z kozim serkiem, miętą i gryką ekspandowaną. Z okazji zbliżających się świąt kucharz przygotował również paschę z bakaliami i żelem malinowym. (Źródło: TVP/x-news)

  • Groszek z kozim serkiem, miętą i gryką ekspandowaną

    Marcin Piotrowski w programie "Pytanie na śniadanie" zaprezentował 3 oryginalne przepisy bazujące na lokalnych produktach. Dla spragnionych odważnej kuchni świetnie sprawdzi się przepis na jajo w orkiszowej tempurze z sosem z kiszonych ogórków lub groszek z kozim serkiem, miętą i gryką ekspandowaną. Z okazji zbliżających się świąt kucharz przygotował również paschę z bakaliami i żelem malinowym. (Źródło: TVP/x-news)