• Informacje na temat:

    15 g kakao

Przepisy na temat: 15 g kakao
  • Sernik z kakao i wiśniami

    Składniki Spód: 25 dag mąki pszennej 15 dag masła żółtko 8 dag cukru łyżka śmietany 18 proc. Masa: 50 dag zmielonego twarogu 5 łyżek kakao 5 jajek 10 dag masła pół szklanki cukru(...) cukru. Ser, resztę cukru i masło zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek, kaszę, utarte żółtka. Białka ubij, dodaj, wymieszaj. 2 Ciasto wyłóż, nakłuj widelcem. Wyłóż pół masy, do reszty dodaj kakao, wiśnie...

  • Pijąc kakao często przywołuje wspomnienia dzieciństwa, gdyż był to mój ulubiony napój. Nie można jednak zapomnieć, iż jest to bardzo pożywny napój, który ma dużo wartości odżywczych – wapń i magnez. Sprawdza się zarówno jako podwieczorek, jak i drugie śniadanie.

  • Czekoladowa delicja

    Masło rozpuść powoli w garnuszku. Dodaj cukier, kakao, czekoladę i wodę.

  • Ze zwykłych wafli można wyczarować piękny i pyszny torcik. 3 składniki, 15 minut pracy i zadowolenie gości murowane.

  • Wykwintna tarta z malinami

    Mąkę przesiej do miski, dodaj kakao, sól i cukier. Wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i żółtka.

  • Bardzo szybko się je robi i smakuje po prostu obłędnie!

  • Murzynek karmelowy

    Ciasto: masło utrzyj z całym cukrem. Domieszaj po jednym jajku, a następnie kakao, cynamon i esencję.

  • Szybki i smaczny obiad - makaron w sosie serowym na bazie sera plesniowego z wedzonym lososiem.

  • ​Kokosowe gofry

    W sobotnie lub niedzielne poranki lubię poszaleć. Jest sporo czasu na to, by przyrządzić wyjątkowe śniadanie. Zazwyczaj robię gofry. Na słodko lub wytrawnie. Na ciepło lub po wystudzeniu. Na chrupko lub miękkie. Wszystko zależy od upodobań. Dodatek tłustego mleka kokosowego nadaje smak i lekką chrupkość. I koniecznie z kakao. Uwielbiam to połączenie! - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor...

  • Idealny deser na okazję jak i bez okazji, a co najważniejsze jego wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil.

Artykuły na temat: 15 g kakao
  • Szybkie sposoby na świąteczny klimat. Stwórz go w 15 minut

    ...kocem, zanurzamy w miękkich poduchach i z kubkiem kakao w ręku oglądamy ulubione filmy i seriale. Ozdób salon poszewkami i ciepłym kocem, które nie tylko spełnią funkcje praktyczne, ale też samym...

  • Wraz ze zwiększającą się ilością przetworzonej żywności, poziom magnezu w diecie przeciętnego człowieka obniża się. Bywa niewystarczający, aby organizm działał prawidłowo. Co jeść, by uniknąć niedoboru tego pierwiastka? Bardzo dobrymi źródłami magnezu są orzechy i gorzka czekolada.      Fot. 123rf.com Jego niedobór wywołuje u człowieka zaburzenia rytmu serca, problemy ze snem, nerwowość, bóle głowy, zaburzenia widzenia, łamliwość kości, włosów i paznokci, zaburzenia miesiączkowania, bóle...

  • Kruche rumowe tartaletki

    Posyp cukrem pudrem z kakao lub polej płynną czekoladą.

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Domowe masło orzechowe

    Do masła możesz dodać wiórki kokosowe, kakao, likier amaretto i płatki migdałowe, 2 łyżki miodu albo masy kajmakowej.

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie...

  • Ciasto z musem czekoladowym

    Jajka włóż do bardzo ciepłej wody, aby się ogrzały. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao. Masło roztop, wystudź. Do jajek dodaj cukier, ucieraj mikserem przez...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...

  • Fasolowe brownie

    Cukier z brzozy możesz zastąpić suszonymi figami: pół szklanki cukru to 15 fig.

  • W ebooku, który dla was przygotowaliśmy znajdziecie 15 przepisów na dania, które zaostrzą apetyt na coś więcej... Specjalnie dla was przepisy komentuje seksuolożka Magdalena Tyrała! Masz Kindle, iPad lub inne urządzenie do czytania ebooków? Jeśli tak, to koniecznie pobierz wersje naszej darmowej książki w formacie mobi (Kindle) i EPUB (iPad i inne tablety, smartfony czy czytniki). Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać ebooka na dysku....