• Informacje na temat:

    15 g kakao

Przepisy na temat: 15 g kakao
  • Sernik z kakao i wiśniami

    Składniki Spód: 25 dag mąki pszennej 15 dag masła żółtko 8 dag cukru łyżka śmietany 18 proc. Masa: 50 dag zmielonego twarogu 5 łyżek kakao 5 jajek 10 dag masła pół szklanki cukru(...) cukru. Ser, resztę cukru i masło zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek, kaszę, utarte żółtka. Białka ubij, dodaj, wymieszaj. 2 Ciasto wyłóż, nakłuj widelcem. Wyłóż pół masy, do reszty dodaj kakao, wiśnie...

  • Pijąc kakao często przywołuje wspomnienia dzieciństwa, gdyż był to mój ulubiony napój. Nie można jednak zapomnieć, iż jest to bardzo pożywny napój, który ma dużo wartości odżywczych – wapń i magnez. Sprawdza się zarówno jako podwieczorek, jak i drugie śniadanie.

  • Czekoladowa delicja

    Masło rozpuść powoli w garnuszku. Dodaj cukier, kakao, czekoladę i wodę.

  • Ze zwykłych wafli można wyczarować piękny i pyszny torcik. 3 składniki, 15 minut pracy i zadowolenie gości murowane.

  • Wykwintna tarta z malinami

    Mąkę przesiej do miski, dodaj kakao, sól i cukier. Wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i żółtka.

  • Bardzo szybko się je robi i smakuje po prostu obłędnie!

  • Murzynek karmelowy

    Ciasto: masło utrzyj z całym cukrem. Domieszaj po jednym jajku, a następnie kakao, cynamon i esencję.

  • Kakao które rozgrzeje i doda energii. Dodatek soku malinowego sprawi, iż nabierze przyjemnego aromatu i smaku.

  • ​Kokosowe gofry

    W sobotnie lub niedzielne poranki lubię poszaleć. Jest sporo czasu na to, by przyrządzić wyjątkowe śniadanie. Zazwyczaj robię gofry. Na słodko lub wytrawnie. Na ciepło lub po wystudzeniu. Na chrupko lub miękkie. Wszystko zależy od upodobań. Dodatek tłustego mleka kokosowego nadaje smak i lekką chrupkość. I koniecznie z kakao. Uwielbiam to połączenie! - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor...

  • Szybki i smaczny obiad - makaron w sosie serowym na bazie sera plesniowego z wedzonym lososiem.

Artykuły na temat: 15 g kakao
  • Codziennie 15 minut dla… zdrowego układu nerwowego

    ...1. Zjadaj 2-3 kostki gorzkiej czekolady. Im więcej (np. 85 proc.) kakao zawiera, tym lepiej. Jest wtedy bogatym źródłem tzw. flawanoli, które mają bardzo dobry wpływ na mózg. Dzięki nim już po 2 godzinach od zjedzenia wykwintnego smakołyku możesz poczuć, że dużo lepiej ci się myśli i znacznie łatwiej zauważasz różne rzeczy (np. jeśli jesteś kierowcą - znaki drogowe). Dzieje się tak, ponieważ...

  • Wraz ze zwiększającą się ilością przetworzonej żywności, poziom magnezu w diecie przeciętnego człowieka obniża się. Bywa niewystarczający, aby organizm działał prawidłowo. Co jeść, by uniknąć niedoboru tego pierwiastka? Bardzo dobrymi źródłami magnezu są orzechy i gorzka czekolada.      Fot. 123rf.com Jego niedobór wywołuje u człowieka zaburzenia rytmu serca, problemy ze snem, nerwowość, bóle głowy, zaburzenia widzenia, łamliwość kości, włosów i paznokci, zaburzenia miesiączkowania, bóle...

  • Szybkie sposoby na świąteczny klimat. Stwórz go w 15 minut

    ...kocem, zanurzamy w miękkich poduchach i z kubkiem kakao w ręku oglądamy ulubione filmy i seriale. Ozdób salon poszewkami i ciepłym kocem, które nie tylko spełnią funkcje praktyczne, ale też samym...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Kruche rumowe tartaletki

    Posyp cukrem pudrem z kakao lub polej płynną czekoladą.

  • Wyczekiwany najbardziej przez najmłodszych, którzy pod groźbą jego braku zjadają pilnie nawet brukselkę. Czasem jednak nie mamy już siły, by go zrobić. O czym mowa? Oczywiście o deserze. Oto nasze propozycje na desery, które są smaczne i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością każdy z nas doskonale zna to uczucie, gdy nachodzi nas nagła ochota na coś słodkiego. W takiej sytuacji mało kto zaczyna przygotowywać ciasto lub inny skomplikowany deser, który pozwoli nam zaspokoić zachciankę już po...

  • Domowe masło orzechowe

    Do masła możesz dodać wiórki kokosowe, kakao, likier amaretto i płatki migdałowe, 2 łyżki miodu albo masy kajmakowej.

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie...

  • Ciasto z musem czekoladowym

    Przygotowanie: Jajka włóż do bardzo ciepłej wody, aby się ogrzały. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao. Masło roztop, wystudź. Do jajek dodaj cukier, ucieraj...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...