• Informacje na temat:

    15 g drożdży ile to

Przepisy na temat: 15 g drożdży ile to
Artykuły na temat: 15 g drożdży ile to
  • Witaminy i minerały: Ile ich potrzebujesz?

    ...psychiczny. Dzienna norma: 18-30 lat: ok. 5 μg (200 j.m.), po 30. r.ż.: 10 μg (400 j.m.), po 51. r.ż.: 15 μg (600 j.m.). Jedz częściej i więcej: gotowanego lub smażonego łososia, wędzonej makreli(...) jarską. Jest w: ekstrakcie z drożdży, płatkach (owsianych i zbożowych); wapnia - jest w: parmezanie, sezamie, fecie, migdałach; żelaza - jest w: natce pietruszki, soczewicy (zielonej i brązowej...

  • Wraz ze zwiększającą się ilością przetworzonej żywności, poziom magnezu w diecie przeciętnego człowieka obniża się. Bywa niewystarczający, aby organizm działał prawidłowo. Co jeść, by uniknąć niedoboru tego pierwiastka? Bardzo dobrymi źródłami magnezu są orzechy i gorzka czekolada.      Fot. 123rf.com Jego niedobór wywołuje u człowieka zaburzenia rytmu serca, problemy ze snem, nerwowość, bóle głowy, zaburzenia widzenia, łamliwość kości, włosów i paznokci, zaburzenia miesiączkowania, bóle...

  • Otwórz puszkę tuńczyka

    Zrób to, gdy nie masz pomysłu, co podać. Popatrz, ile zyskujesz możliwości!

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Chudnij z Adele

    Gwiazda zrzuciła 15 kg na nowej, rewolucyjnej diecie. Głodówka i wyrzeczenia? Nie! Czerwone wino i czekolada to jedne z zalecanych produktów!

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Gofry gryź!

    ...gofry: 10 g suchych drożdży, 125 g masła, 450 ml mleka, 450 g mąki pszennej, 80 g drobnego cukru, drobno starta skórka z 1 pomarańczy, 1 cytryny i 1/2 grejpfruta, 50 ml soku pomarańczowego, 2 jajka(...) z cytrusów. W rondlu na średnim ogniu zagotuj cukier z sokiem, skórką z pomarańczy i 200 ml wody, zmniejsz ogień, gotuj 10-15 minut, aż masa zgęstnieje. Zdejmij rondel z ognia, dodaj sok z cytryny...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie...

  • Smakołyki z Podlasia na wielkanocnym stole

    ...żółtek, 25 dag masła, 10 dag drożdży, szkl. kwaśnej śmietany, 30 dag cukru, 2/3 szkl. rodzynek, mąka - tyle, ile się wgniecie, szczypta soli, cukier wanil., tłuszcz do nasmarowania blachy i jajko do(...) ponakłuwaj, włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj jeszcze około 15 min. Wyjmij, przestudź, posmaruj starannie olejem. Przygotowaną kiełbasę włóż do piekarnika...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...