• Informacje na temat:

    140 g mąki

Przepisy na temat: 140 g mąki
  • Drożdżowa kratka

    Masło roztop i odstaw. W miseczce rozetrzyj drożdże z 2 łyżeczkami mąki.

  • najlepsze jakie do tej pory smażyłam

  • Tort bezowo-śmietankowy

    Sposób przygotowania 1. Z białek i soli ubij pianę, powoli dodaj cukier, żółtka i wymieszane mąki. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piecz w temp. 160°C przez 40 minut. Wystudź.  2. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Miksując, powoli wsypuj cukier puder. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyciskaj na nią rękawem cukierniczym małe kleksy. Piecz je w temp. 140

  • Jako, iż piernik musi dojrzeć warto go wkrótce przygotować, aby był smakowity na święta!

  • Czekoladowa delicja

    Składniki 10-12 porcji: 15 dag mąki pszennej 20 dag brązowego cukru 2 płaskie łyżki prawdziwego kakao 10 dag gorzkiej czekolady 2 jajka 140 dag masła 150 ml wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 dag mieszanki owoców 2 łyżeczki mąki pszennej + szczypta mąki ziemniaczanej kilka najładniejszych owoców do dekoracji Polewa: 15 dag gorzkiej...

  • pierogi są bardzo smaczne, ja zazwyczaj robię z mięsem z rosołu.

  • Tort Pavlova

    Składniki: Beza: 8 białek 35 dag cukru łyżka soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 30 dag mascarpone 300 ml śmietany  2 łyżki cukru tabliczka czekolady krówki sos karmelowy Przygotowanie: 1. Białka ubij, dodając cukier, sok z cytryny i mąkę. Wyłóż na papier do pieczenia. Piecz 10 minut w temp. 160°C, a 1,5 godz. w temp. 140°C. 2 Śmietanę ubij z serkiem...

  • Uwielbiam naleśniki we wszelkich wariacjach. Dziś zapraszam Cię na fit naleśniki z mąki ryżowej.

  • Babeczki z płynnym wnętrzem

    Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 140 g masła Pół szklanki mąki Pół szklanki cukru pudru 3 jajka 3 żółtka Przygotowanie: Czekoladę posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej (możesz dodać odrobinę mleka). Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i dodaj pozostałe składniki. Zmiksuj. Gotowe ciasto przelej do foremek wysmarowanych tłuszczem. Ciasto piecz ok. 15

  • Pyszne ciasto z mąki kukurydzianej, na pewno zachwyci każdego swoim smakiem i wyglądem. Ma piękny żółty kolor. Polecam :)

Artykuły na temat: 140 g mąki
  • Ciśnienie 140: Czy to zawsze za dużo?

    ...uwzględniać. Gdy twój wynik pomiaru ciśnienia odbiega od "ideału" (wynoszącego 120/80 mmHg), nie jest to jeszcze powód do niepokoju. Nawet jeśli masz ciśnienie skurczowe równe 140 mmHg. Zanim lekarz(...) z mąki pełnoziarnistej (gotowe lub własnej roboty) - np. pieczywo, makaron, naleśniki. Ważne zalecenie specjalistów Dotyczy... aktywności fizycznej. Do niedawna sądzono, że dla unormowania...

  • Obłędnie smaczny tort, który był prawdziwym wyzwaniem dla uczestników show. Zobacz, jak go zrobić. Krem czekoladowy: 8 g żelatyny 40 g wody 64 g żółtka 48 g cukru drobnego 450 g mleka UHT 3,2% 320 g czekolady 70%   Zalać żelatynę wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić. Przygotować krem angielski (wymieszać żółtka z cukrem, zagotować mleko i gorące dodawać do utartych żółtek, cały czas mieszając. Mieszać, podgrzewając, aż lekko zgęstnieje (około 85oC). NIE DOPROWADZIĆ DO JAJECZNICY!!!...

  • Sernik z brzoskwiniami

    Sernik możesz ozdobić świeżymi owocami, ale i domowymi bezami. Dwa białka ubij na sztywno z 12 dag cukru, wyciskaj bezy rękawem cukierniczym. Piecz ok. 45 min w temp. 140°C.

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Opływają w czekoladzie. Orzeszki z kajmakiem

    Przygotowanie Masło ucieram ze 140 g cukru pudru i żółtkami. Dodaję mąkę z 2 łyżkami kakao, szczyptą soli i zagniatam, by składniki się połączyły. Jeśli ciasto klei się do rąk, dosypuję mąki. Z ciasta formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki. Odrywam po kawałku ciasta i wylepiam nim foremki do orzeszków, które piekę 10-12 minut w 180º C. Ciastka wyciągam...

  • W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie wyjątkowego tortu. poradzilibyście sobie z jego odtworzeniem? BISZKOPT ORZECHOWY 33 g mąki pszennej typ 450 58 g mielonych orzechów laskowych 100 g białka 80 g cukru pudru 80 g masła MetodaPrzesiać mąkę i wymieszać z orzechami. Ubić bezę. Upłynnić masło. Połączyć wszystkie składniki. Na blasze wyszprycować dysk o rozmiarach mniejszych niż rant tortu i o grubości wg uznania. Upiec w...

  • Anyżki

    Składniki: 250 g mąki półgrubej, 60 g cukru pudru, 140 g masła, 1 żółtko, 1 łyżeczka mielonego anyżu. Polewa: 1 białko, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny. Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać pokrojone masło, żółtko i anyż. Zagnieść twardsze ciasto, włożyć je do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować je na placek o grubości ok. 3 mm, wykroić z niego gwiazdki. Gwiazdki rozłożyć na...

  • Jurorzy poprosili uczestników "Bake Off - Ale Ciacho!" o przygotowanie słodkiego cannoli z dwoma kremami. Poradzilibyście sobie z tym przepisem? Ciasto na cannoli 150 g mąki pszennej typ 500 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki kakao 10 g cukru 15 g stopionego masła 50-60 g wina marsala (dodawać stopniowo, do uzyskania konsystencji elastycznego, ale nie lepkiego ciasta) 1 białko do zlepiania brzegów cannoli cukier puder do...

  • Ciasteczka cantucci

    Składniki: Skórka z 1 pomarańczy 100 g orzechów nerkowca 100 g rodzynek 15 g proszku do pieczenia 5 jaj 400 g cukru 100 g migdałów 620 g mąki Ubij jajka z cukrem, dodaj skórkę(...) pieczenia blasze.  Piecz 20-25 minut w 190 st. C. Pokrój cantucci pod kątem i umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz kolejne 15-20 minut. Po...

  • Chcielibyście odtworzyć w zaciszu własnej kuchni spektakularny tort Tomasza, który zagwarantował mu zwycięstwo w trzeciej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"? Pierwsza, najwyższa warstwa - ptasie gniazdo z kukułczym jajem   Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 80 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g mąki pszennej Krem: 300 g masła w temperaturze pokojowej 60 ml zimnej śmietany 36% 2 jajka 2 żółtka 140 g cukru 70 ml wody 20 g kawy rozpuszczalnej Poncz: ½ szklanki wody sok z...