• Informacje na temat:

    130 g mąki ile to szklanek

Przepisy na temat: 130 g mąki ile to szklanek
Artykuły na temat: 130 g mąki ile to szklanek
  • Licz z nami kalorie

    Każda kobieta pragnie zachować zgrabną i szczupłą figurę. Pałaszując w pośpiechu śniadanie przed wyjściem do pracy lub objadając się wieczorami zastanawiasz się czasem ile pochłaniasz kalorii w spożywanym posiłku? Aby rozsądnie pomóc sobie w utrzymaniu odpowiedniej sylwetki dobrze jest wiedzieć czy właściwie pokrywamy potrzeby energetyczne naszego organizmu.

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Policz swoje kalorie

    Każda kobieta pragnie zachować zgrabną i szczupłą figurę. Pałaszując w pośpiechu śniadanie przed wyjściem do pracy lub objadając się wieczorami, zastanawiasz się czasem, ile pochłaniasz kalorii w spożywanym posiłku?

  • Książka Michela Roux, jednego z najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie, zawiera ponad 130 przepisów i pomysłów na wykorzystanie jaj. Książka dzieli się na rozdziały, z których każdy poświęcony został innemu sposobowi przyrządzania jajek - począwszy od ich gotowania, smażenia, pieczenia, poprzez przyrządzanie naleśników, omletów, sufletów i tart, a skończywszy na deserach, takich jak kremy, ody, biszkopty i bezy. Przepisy zawarte w każdym rozdziale są ułożone od...

  • Gofry gryź!

    ...gofry: 10 g suchych drożdży, 125 g masła, 450 ml mleka, 450 g mąki pszennej, 80 g drobnego cukru, drobno starta skórka z 1 pomarańczy, 1 cytryny i 1/2 grejpfruta, 50 ml soku pomarańczowego, 2 jajka(...) łyżeczki suszonych drożdży, 1 jajko, 300 g mąki pszennej, 40 g drobnego cukru, ziarna z 1 laski wanilii, 125 g miękkiego masła, 70 g gorzkiej czekolady (70% kakao), olej roślinny Na lody z masła...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Urlop od wyrzeczeń

    ...razie takich regulacji brak. Za dużo mięsa Ile to kalorii? Karkówka (100 g): 389 kcal Kebab: 880 kcal Kurczak z rożna (100 g): 260 kcal Golonka (100 g): 587 kcal Schabowy (130(...), gdzie ukrywają się nadprogramowe kalorie? Wybraliśmy pięć typowych składników wakacyjnej "diety". Sprawdź, czym je zastąpić bez poczucia straty. Za dużo słodyczy Ile to kalorii? Gałka lodów...

  • Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania. Oczywiście nie chodzi o właściwości ukryte w składzie piwa, które po spożyciu mogłyby uderzyć do głowy i mieć wpływ na pomysłowość, ale o to, jak popularny napój alkoholowy...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Niesłusznie uważany jest za ciężkostrawny , a przecież nie zawiera glutenu ani laktozy, za to obfituje w witaminę B. Fot. materiały prasowe Proces produkcyjny gorgonzoli wymaga dużej uwagi i wyłącznie świeżego mleka najlepszej jakości. Jeżeli te warunki nie zostaną spełnione, nie wykształcą się w serze pleśń i bakterie kwasu mlekowego oraz penicillium, naturalny antybiotyk. Dzięki niej ser ma charakterystyczne zielonkawe żyłki i jest wyjątkowo łatwostrawny, o czym być może wie niewiele osób....